Prefectul de Suceava îi acuză dur pe drumari. De la ce a pornit disputa

0
Publicat:

Serviciul poliției rutiere din cadrul IPJ Suceava a emis un punct de vedere negativ în privința reluării traficului rutier pe DN 17 B între Crucea și Broșteni. Argumentul principal este acela că Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași „nu a putut prezenta garanții referitoare la stabilitatea versantului, existând risc iminent de producere a unor alunecări de teren care pun în pericol circulația pe drumul public”, a informat, sâmbătă, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan.

Drumul dintre Crucea și Broșteni este în continuare închis FOTO ISU Suceava
Drumul dintre Crucea și Broșteni este în continuare închis FOTO ISU Suceava

La solicitarea acestuia, sâmbătă s-a întrunit din nou Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în ședință extraordinară, pentru a găsi o soluție la problema traficului restricționat pe  drumul național DN17B.

Printr-un comunicat de presă, prefectul a transmis că DRDP Iași nu a clarificat, în calitate de administrator al drumului, aspectele tehnice care i-au fost solicitate și deoarece legislația în vigoare nu prevede situații de excepție în sensul deschiderii circulației rutiere pe anumite intervale orare, pentru anumite categorii de autovehicule sau pentru anumite manifestații, așa că șoseaua rămâne la stadiul de drum închis.

În ședința CJSU s-a stabilit ca DRDP Iași să facă, în regim de urgență, „toate diligențele pentru redeschiderea traficului rutier în condiții de siguranță și asigurare a frontului de lucru pe perioada de execuție a lucrărilor”, și să demareze „imediat” lucrările prevăzute în raportul de expertiză din data de 2 septembrie a.c., identice cu soluțiile tehnice dintr-o expertiză din 4 decembrie 2021.

Acestea sunt degajarea materialului lemnos, a fragmentelor și blocurilor de rocă prăbușite pe carosabil în urma alunecării de teren; realizarea lucrărilor de perforare-împușcare pentru derocarea rocilor; refacerea barierelor dinamice; monitorizarea vizuală a zonei; realizarea imediată a structurii de tip polată și a zidului de sprijin din beton armat.

De asemenea, CJSU a hotărât să solicite Ministerul Transportului și Infrastructurii și CNAIR să dispună „în regim de urgență” ca DRDP Iași să execute lucrările necesare pentru restabilirea siguranței traficului pe drumul național DN 17B, între km 44+100 – 44+150, inclusiv de a furniza Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava informațiile solicitate.

„A trecut mai mult de o săptămână de când circulația pe DN17B este restricționată între localitățile Crucea și Broșteni, și cel puțin pentru câteva zile va rămâne la fel. Viața multora dintre locuitorii celor două localități a devenit și mai complicată, nu se pot deplasa la serviciu sau la școală decât ocolind zeci de kilometri. Pentru agenții economici care dețin afaceri în zonă apar costuri suplimentare care pun presiune și mai mare pe angajator. Toată conducerea Instituției Prefectului s-a implicat din primele momente în soluționarea problemei. Atât eu, cât și subprefecții Cristian Șologon și Florin Sinescu ne-am deplasat la fața locului, am participat la ședințe, la analize, am făcut demersuri la toți factorii care și-ar fi putut avea un aport la soluționarea problemei. Dar nici prefectul, nici Comitetul pentru Situații de Urgență nu au competența, legal vorbind, în ceea ce privește închiderea sau deschiderea circulației pe un drum public, în lipsa unei propuneri scrise a administratorului drumului și fără avizul Serviciului poliției rutiere”, a afirmat prefectul.

În același timp, acesta a subliniat colaborarea defectuoasă cu DRADP Iași, arătând că a transmis „multiple solicitări” către această instituție și nu a primit „nici măcar un răspuns scris, asumat, din partea dumnealor”.

„Îmi vine greu să înțeleg această abordare în ceea ce privește comunicarea între instituții. Nu pot să accept ca o problemă atât de importantă, care afectează direct viața de zi cu zi a sute de oameni, să fie tratată în acest mod de o structură care e plătită din bani publici. Prin inactivitate, prin lipsa de asumare, prin necunoașterea legislației chiar, administratorul drumului nu a creat condițiile pentru redeschiderea rapidă a circulației, chiar și parțial, pe un singur fir. Am solicitat astăzi, din nou, domnului ministru Grindeanu sprijin în identificarea cât mai grabnic a unei soluții de deblocare, și sunt convins că-l voi primi”, a declarat Alexandru Moldovan.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite