Povestea caricaturistului care a făcut portretul robot al celor mai de temut criminali şi violatori din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: caricaturistul MIhai Pânzaru - PIM
FOTO: caricaturistul MIhai Pânzaru - PIM

De peste 40 de ani, caricaturistul sucevean Mihai Pânzaru – PIM transpune pe hârtie, cu ajutorul martorilor, chipurile celor mai de temut criminali şi violatori pe care i-a avut Suceava. Maestrul este un vechi colaborator al Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi nu a cerut niciodată să fie recompensat pentru că a ajutat la identificarea infractorilor.

Caricaturistul sucevean Mihai Pânzaru – PIM desfăşoară o activitate mai puţin cunoscută de publicul larg, dar foarte necesară pentru siguranţa cetăţenilor. Desenatorul colaborează de peste 40 de ani cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava pentru a scoate din întuneric la lumină chipurile celor mai de temut criminali şi violatori.

PIM a povestit pentru „Adevărul” că a devenit desenatorul poliţiştilor în semn de prietenie pentru cunoscuţii săi. Suceava este unul dintre acele oraşe micuţe în care toată lumea se cunoaşte cu toată lumea, dacă mergi la cumpărături sau intri într-o instituţie publică este imposibil să nu dai peste un fost coleg de şcoală sau de facultate. Asta cu atât mai mult în perioada regimului comunist.

Ei bine, în vechiul regim PIM a fost rugat pentru prima dată să pună umărul la identificarea unui pedofil, care atacase o fetiţă de cinci ani, într-o pădure din apropierea oraşului. A fost bucuros să dea o mână de ajutor. Fetiţa a venit la întâlnirea cu caricaturistul însoţită de un poliţist, care a tratat-o cu multă blândeţe pentru că fusese victima unui abuz şi era extrem de afectată. PIM a stat de vorbă cu micuţa timp de două ore. I-a cerut să îi povestească cum era autorul. Dacă avea faţa rotundă, ovală sau triunghiulară, dacă avea ochii căprui sau albaştri, dacă gura îi era conturată, dacă avea buzele subţiri. După fiecare detaliu urma o tuşă pusă pe hârtie, o nouă idee şi alte discuţii pe marginea portretului.

În final, victima i-a transmis desenatorului, cu sinceritatea specifică unui copil, că din portret mai lipseşte ceva. Atunci, PIM şi-a dat seama că cel mai probabil pedofilul a vorbit şi l-a desenat cu gura uşor deschisă. Acest detaliu a determinat-o pe fetiţă să îşi amintescă un aspect care avea să ducă la prinderea făptaşului: suspectul avea incisivii distanţaţi.

„Mi-a spus că avea strungăreaţă, că avea un gol între dinţi. Când i-am pus strungăreaţa mi-a spus ăsta-i! Asta după câteva încercări”, a completat caricaturistul. PIM a mai colaborat cu poliţia pentru identificarea autorului dublului asasinat de la Siret, din 2010, când un ucrainean a intrat în casă unei familii şi a ucis două persoane, mamă şi fiică.

„Acel caz a stupefiat o ţară întreagă. Acel ucigaş a venit din Ucraina a executat o mamă cu un copil în casă. Acolo am lucrat cu patru martori. Te racordezi şi tu la starea aia de emoţie. Atunci a venit o echipă complexă de procurori şi de criminalişti de la Bucureşti la Siret. Aveam un martor, făceam un desen pe care apoi îl dădeam deoparte. Când venea al doilea martor o luam de la capăt. Venea am doilea şi tot aşa. Eu nu ţineam cont de ce făcusem înainte. Eu l-am desenat, băieţii l-au prins”, a completat suceveanul.

Caricaturistul a colaborat cu poliţiştii şi în cazul dezaxatului sexual care a agresat mai multe femei din Suceava. Bărbatul a fost prins luna trecută, iar acum se află după gratii. În acest caz, una dintre martore i-a povestit maetrului că agresorul era blond. Fata fusese atacată în baia unui cămin studenţesc, unde suspectul intrase pe geam.

Portretul robot al suspectului de agresiune sexuală care a fost prins de poliţie în martie 2019

PIM mihai panzaru

PIM se bucură a putut să contribuie la identificarea bestiei. „Când o persoană este prinsă mulţumită unui desen de-al meu simt că s-a făcut dreptate. Fac şi eu parte dintr-un sistem de protecţie al societăţii”, a mai spus caricaturistul. El ne-a mărturisit că este profund impresionat de modul în care poliţiştii reuşesc să-i prindă pe făptaşi, uneori, doar în baza unui desen făcut cu ajutorul unui martor timorat. PIM a explicat că în astfel de situaţii detaliile fac diferenţa şi că în final eroii sunt poliţiştii care reuşesc să-i prindă pe făptaşi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite