„Godzilla”, tânăra care la 18 ani coordona o reţea de traficanţi de droguri între ţări din trei continente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suceveanca Adriana Iureniuc (24 de ani), poreclită „Godzilla”, tânăra care coordona o vastă reţea de traficanţi de cocaină şi heroină ce opera în toată lumea, a fost trimisă în judecată în contumacie de procurorii DIICOT Suceava.

O adevărată reţea de cărăuşi de droguri a apărut în judeţul Suceava în urmă cu şapte ani. Peste o sută de tineri săraci, cei mai mulţi din mediul rural, vrăjiţi de mirajul banilor câştigaţi foarte uşor, au fost convinşi să transporte cantităţi mari de droguri între ţări din America de Sud, Europa şi Asia.

Reţeaua, pusă la punct de nigerieni rezidenţi în Turcia, era coordonată la Suceava de cărăuşi care s-au transformat în racolatori. Adriana Iureniuc, poreclită „Godzilla”, pe atunci în vârstă de 18 ani, a fost unul dintre cei mai activi cărăuşi transformaţi apoi în racolatori. Fenomenul a luat amploare în perioada 2008-2009, tocmai datorită veniturilor mari obţinute. La un singur transport, un cărăuş obţinea, în funcţie de cantitatea de droguri, sume de până la patru mii de euro. După ce mai mulţi suceveni au fost arestaţi în ţări din America de Sud, pe fir au intrat şi procurorii DIICOT care au început monitorizarea grupării.

Gruparea a fost destructurată în iulie 2009, cei mai mulţi dintre racolatori fiind arestaţi. Nu a fost şi cazul Adrianei Iureniuc, care a fost dată în urmărire internaţională în baza unui mandat de arestare preventivă. „Godzilla” nu a fost găsită nici până acum. Procurorii DIICOT au trimis-o în judecată în lipsă săptămâna trecută.

Antrenament cu morcovi

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2008-2009, tânăra a racolat alte 12 persoane spre a face transporturi de droguri, perioadă în care la rândul ei a făcut mai multe transporturi de stupefiante între ţări din Europa. Pentru fiecare transport, cărăuşul primea câte 2.000 de euro, aceeaşi sumă fiind încasată şi de tânără.

Procurorii au stabilit cu exactitate traseul pentru fiecare cărăuş în parte. În iunie 2009, Daniel Costel. R a fost arestat în Turcia, având asupra lui 850 de grame de cocaină pe care le-a preluat din Sao Paolo, Brazilia. În rechizitoriu, procurorii DIICOT au inclus mesaje în care tânărul se plângea că în Brazilia a fost pus să înghită 20 de bucăţi de morcov. Tânărul a fost astfel testat dacă poate înghiţi drogurile pe care urma să le transporte în Turcia.

Georgeta şi Elena, două tinere care locuiau în acelaşi cartier cu Adriana Iureniuc, eleve la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, au fost arestate în mai 2009 pe aeroportul internaţional Guararapes, Brazilia. Fetele transportau în bagaje 5,1 kilograme de cocaină, pentru care urmau să încaseze câte două mii de euro la destinaţie, în Bologna, Italia.

Un alt elev de la Liceul cu Program Sportiv, Radu S., a fost arestat în 2008, pe aeroportul din Fortaleza, Brazilia. Tânărul avea lipite de corp 4,44 kilograme de cocaină pe care urma să le transporte în Italia în schimbul sumei de trei mii de euro.

70 de suceveni, în puşcării din întreaga lume

În perioada 2007 – 2008, peste 70 de tineri din judeţul Suceava au fost arestaţi în ţări din întreaga lume după ce au fost prinşi în flagrant în timp ce transportau diverse cantităţi de droguri. Cărăuşii au fost condamnaţi la închisoare în ţări din Europa, America de Sud şi Asia. Procurorii susţin însă că în total numărul sucevenilor care s-ar fi ocupat cu traficul de droguri ar fi de peste 130.

Pedepse cu închisoarea au primit şi în Suceava cei care au racolat cărăuşii de droguri. Într-un dosar cu 12 inculpaţi, judecătorii Tribunalului Suceava au aplicat pedepse totale de 136 de ani de închisoare. Alte 12 persoane încă aşteaptă sentinţele în dosare aflate pe rolul instanţelor.

Adriana Iureniuc (FOTO), dată în urmărire internaţională, este ultima persoană trimisă în judecată. Dosarul a ajuns săptămâna trecută pe masa judecătorilor suceveni. Ea este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de „aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat” şi „organizarea, conducerea sau finanţarea” traficului de droguri.

image

Cum funcţiona reţeaua

Drogurile erau transportate cu avionul în bagaje sau în pacheţele care erau înghiţite de cărăuşi. După ce erau convinşi, cărăuşilor li plătea obţinerea paşaportului şi transportul până în Turcia, unde erau preluaţi de nigerienii care coordonau reţeaua. Aici, tinerii erau instruiţi şi apoi trimişi în ţările de unde preluau drogurile. Cărăuşilor li se asigura o camera la hotel pentru o perioadă de aproximativ o săptămână, pentru a părea turişti, după care primeau bagajele în care se aflau drogurile sau erau puşi să înghită caşete cu droguri. Cărăuşii plecau apoi spre ţara de destinaţie, de obicei cu avionul, perioadă în care ţineau permanent legătura cu racolatorul român şi cu nigerienii care furnizau drogurile. În cazul în care cărăuşul transporta o cantitate mai mare de droguri, de cele mai multe ori avea o „coadă”, o altă persoană care se asigura că drogurile vor ajunge la destinaţie.

6.000 de euro la un singur transport

În ţara de destinaţie cărăuşul se caza la un hotel, era contactat de persoana căreia urma să-i predea „marfa”, iar după predare primea sume cuprinse între 1800-4000 de dolari în cazul transportului de heroină şi 3000-6000 de euro în cazul transportului de cocaină. Racolatorul român primea şi el, după livrarea drogurilor de către cărăuş, sume între 2000 de dolari şi 3000 de euro, în funcţie de tipul drogurilor, cantitate şi ruta pe care au fost transportate. Racolatorii români au colaborat cu mai mulţi cetăţeni nigerieni care aveau cartierul general în cartierul Tarabya din Istanbul, Turcia. Aceştia sunt cunoscuţi doar după porecle: „Chaman”, „Simon”, „Jamal”, „MR. Sunday”, “Samy” şi „Dave”.

Alte ştiri din Suceava:

Alertă la Suceava după ce în zona de munte s-a auzit un zgomot puternic. ISU a făcut un zbor de recunoaştere şi infirmă ipoteza prăbuşirii unui avion

Şeful Finanţelor judeţului Suceava, Petrică Ropotă, susţinut de PNL, a fost detaşat pentru şase luni la Mehedinţi

Târg de agricultură şi industrie alimentară în parcarea Iulius Mall Suceava

Subprefectul PNL de Suceava Constantin Harasim, înlocuit cu social-democratul Atanasă Nistor

Un bărbat de 60 de ani a murit din cauza gripei cu virus AH3, la Spitalul Judeţean Suceava

Minerii de la Crucea, convinşi cu promisiuni să se întoarcă la muncă

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite