Dependenţa de cocaină a poetului Ion Barbu: „Am luat obiceiul anumitor stupefiante: eter şi cocaină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poetul Ion Barbu a fost dependent de cocaină şi eter. FOTO carucubere.ro
Poetul Ion Barbu a fost dependent de cocaină şi eter. FOTO carucubere.ro

Mai mulţi critici au susţinut de-a lungul timpului faptul că Ion Barbu era dependent de cocaină şi că scria adesea când era în sevraj. În plus, Ion Barbu consuma droguri şi atunci când întreţinea relaţii sexuale extraconjugale. Chiar în poezia ”Riga Crypto şi lapona Enigel” se spune că ar fi vorba despre depedenţa de cocaină a lui Ion Barbu şi despre o relaţia amoroasă avută cu o pictoriţă norvegiană, relaţia care s-a terminat dezastruos.

Poetul Ion Barbu, pe numele său adevărat Dan Barbilian, s-a născut la 18 martie 1895 în Câmpulung Muscel şi a decedat la Bucureşti, în luna august a anului 1961. Pe lângă pasiunea pentru poezie, Ion Barbu a fost şi un important matematician român, ca matematician fiind cunoscut sub numele de Dan Barbilian. Ion Barbu este un reprezentant al modernismului literar românesc, dar şi unul dintre cei mai de seamă poeţi români din perioada interbelică.

În anul 1921, Ion Barbu a plecat în Germania, reuşind să-şi susţină acolo doctoratul în matematică. Odată cu plecarea din România, din sânul familiei, la vârsta de 26 de ani, poetul a devenit dependent de cocaină, acest viciu devenit rapid cunoscut printre prietenii săi. Într-o scrisoarea pe care i-a trimis-o amicului său Leo Defloss, Ion Barbu preciza: ”din cauza unei prea lungi dezrădăcinări şi a interesului meu, mereu viu, pentru experienţele spirituale am luat obiceiul anumitor stupefiante: eter şi cocaină!”.

Este cunoscut faptul că poetul consuma săptămânal cocaină şi nu de puţine ori era acompaniat de criticul literar Tudor Vianu, care era şi el la studii în Germania.

”În ianuarie 1924, fiind la Cottbus, viitoarea soţie a lui Ion Barbu, Gerda Hossenfelder (devenită Barbilian în iunie 1925), îi găseşte poetului în buzunar o cutiuţă plină cu cocaină. Confesiunea agitată a lui Barbu e rememorată cu multă înţelegere de Gerda. Printr-un prieten [Barbu] căpătase într-o zi drogul. Luase mai întâi din curiozitate – nu trebuie să uit că era poet, iar eu ştiam despre alţi poeţi că încercaseră senzaţiile drogurilor! –, i-a dat o stare de euforie, de eliberare. Mai pe urmă şi l-a procurat din când în când, ca să uite mizeria sufleteascã în care se zbătea. Nu devenise sclavul drogului.

Diagnosticul Gerdei a fost incorect. De fapt, Ion Barbu devenise dependent de narcotice puternice. În februarie 1924, cu bani trimişi de părinţi, de la Giurgiu, el a trebuit să se întoarcă rapid în România, ca sa uite <<visul urât al Berlinului în plină decadenţă, în plină nebunie a drogurilor>>”, relatează Andrei Oişteanu în cartea Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură.

Gerda Barbilian a fost cea care a reuşit să-l repună pe picioare pe poet, însă nu a putut să-l scoată definitiv din ghearele narcoticelor. Chiar dacă nu mai intra în farmacii să îşi cumpere eter, după ce farmaciştii refuzau să-i mai vândă această substanţă, Ion Barbu apela la prieteni pentru a-i procura flacoane de eter.

Pe lângă dependenţa de droguri, Ion Barbu avea o altă pasiune poate la fel de mare: femeile. Poetul s-ar fi lăudat în faţa prietenilor că ar fi avut 4.000 de aventuri erotice, acest lucru fiind recunoscut parţial chiar de soţia sa, Gerda Barbilian.

”Sigur c-am fost şi geloasă, dar nu să-i fac scene. Uneori nu a fost uşor să lupt cu sentimentul ăsta. Cu timpul însă, rămâne doar ce-a fost frumos. Dar era într-adevăr un bărbat curtat oriunde îşi făcea apariţia. Normal că atrăgând atenţia, nu putea rămâne în umbră. Era vivace, ochii lui sclipitori, ah, tempi pasati. Nu era un molâu, ştiam că trebuie să rezist. Am fost mândră de el”, declara Gerda Barbilian într-un interviu acordat în anul 1983.

Criticul literar Marius Chivu i-a făcut o descriere dură poetului Ion Barbu despre care a spus că “era un cocainoman şi intra în sevraj când scria. Consuma droguri în timp ce făcea sex extraconjugal, iar toate lucrurile acestea îşi găsesc o expresie în ce a scris. <<Riga Crypto şi lapona Enigel>> este o fabulă despre dependenţa de cocaină a lui Barbu şi despre o relaţie amoroasă ratată, pe care acesta a avut-o cu o pictoriţă norvegiană”.

Alte ştiri pe această  temă:

Viaţa ascunsă a scriitorilor - cei mai buni amanţi. Eminescu - iubitul nepereche, Ion Barbu - în patul a 4.000 de femei, Călinescu, turnat la Secu' din gelozie

De ce a fost nefericit Bacovia. Poetul era văzut ca un „bărbat şters“, dependent de alcool, ratat personal şi profesional, „mărunt“ şi leneş

Poetul Dan Sociu: „Eşti dispreţuit dacă te arăţi vulnerabil”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite