Curentul electric a ajuns abia în anul 2015 la o şcoală din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala din Cruhla, Suceava. FOTO: Andrei Becheru
Şcoala din Cruhla, Suceava. FOTO: Andrei Becheru

ONG-ul Free Mioriţa din Bucureşti a aflat despre situaţia şcolii din Cruhla, comuna Moldova Suliţa, judeţul Suceava, astfel că s-a gândit să ajungă la o soluţie prin care aceasta să beneficieze de curent electric. Pe lângă patru panouri solare, şase becuri şi două baterii care au fost montate pentru iluminat, şcoala a primit şi şase calculatoare şi o imprimantă.

Campania Lumină pentru România le-a luminat drumul celor şase copii de la Şcoala din Cruhla din comuna Moldova Suliţa. ONG-ul Free Mioriţa, pin campania Lumină pentru România, descoperă şi aduce lumina în şcolile şi casele celor fără curent electric, fie că este vorba de copii care învaţă în şcoli la lumina soarelui sau de oameni care trebuie să meargă pe jos mulţi kilometri pentru a îşi cumpăra lumânări sau pentru a îşi încărca telefonul mobil.

La începutul lunii februarie 2015, o echipă a ONG-ului “Free Mioriţa” de la Bucureşti s-a deplasat la Cruhla pentru a lumina sala de clasă în care învaţă cei şase elevi. Pe lângă cele patru panouri solare, şase becuri şi două baterii care au fost montate pentru iluminat, şcoala a primit şi şase calculatoare şi o imprimantă pentru a le face munca mai uşoară, atât învăţătoarei, cât şi elevilor. “Este o realizare mare pentru noi, deoarece mulţi dintre sătenii din Cruhla nu au curent nici acasă. Am insistat să nu se închidă şcoala pentru că elevii, fiind prea mici nu se pot deplasa prin pădure şi atâţia kilometri, iar în condiţiile astea ar rămâne neşcolarizaţi”, a declarat Maria Diaconescu, directorul şcolii.

Primăria Moldova Suliţa a asigurat securitatea clădirii, montând un sistem de alarmă şi gratii la toate uşile şi ferestrele sălii în care se află cele şase calculatoare. “Am ţinut să se monteze gratii şi un sistem de alarmă pentru a evita orice inconvenient”, susţine Maria Diaconescu.

Şcoala din Cruhla este una dintre puţinele şcoli din România care nu avea curent electric, dar cu ajutorul unor oameni cu suflet mare copiii nu mai trebuie să înveţe la luminal umânării.

“Sătenii mai bine situaţi economic şi-au procurat panouri solare sau generatoare de curent, însă o mare parte dintre ei se folosesc tot de lampă pentru a lumina în întuneric, sperăm ca acest lucru să se schimbe cât mai curând, iar toţi cei din Cruhla să aibă curent electric”, a declarat Maria Diaconescu.

Montarea panourilor solare s-a realizat în două zile, iar acum cei şase elevi învaţă în condiţiile în care alţii învaţă de ani buni de zile. 

Alte ştiri din Suceava:

Veteranul de război care a stat închis patru ani într-un lagăr din Siberia: "Îmi doream să ajung acasă, să mănânc mămăligă goală şi să mă satur"

VIDEO Biserica din lemn, monument istoric, din Suceava, distrusă de un incendiu

Genocidul teilor din Suceava începe de săptămâna viitoare. 70 de copaci vor fi tăiaţi în Areni şi George Enescu

Un WC exact ca la ţară a fost montat în mijlocul unui trotuar din centrul Sucevei, lângă un liceu. Scurgerea este nimic altceva decât o gură de canal

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite