Coșmarul sătenilor de lângă vama Siret: li se fisurează casele din cauza sutelor de camioane deviate

0
Publicat:

Toate TIR-urile care intră în țară prin vama Siret sunt deviate pe drumul județean 209 D, care trece prin cinci localități.  Sătenii se plâng că mașinile de mare tonaj le crapă zidurile caselor.

Sute de camioane circulă zilnic pe DJ 209 D FOTO: Oana Șlemco
Sute de camioane circulă zilnic pe DJ 209 D FOTO: Oana Șlemco

În ultimele 24 de ore prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret au intrat în România 368 de camioane. La ieșire din Siret, toate au fost deviate pe drumul județean 209 D. De ce? Pentru că pe una dintre cele două benzi ale DN 2, pe unde ar trebui să circule mașinile de mare tonaj, staționează zeci de camioane care își așteaptă rândul ca să iasă din țară.

Problema nu este de dată recentă. A apărut imediat după izbucnirea războiului ruso-ucrainean.

Nicolae strânge pietrele împrăștiate de camioane ca să nu-i ajungă în curte FOTO: Oana Șlemco
Nicolae strânge pietrele împrăștiate de camioane ca să nu-i ajungă în curte FOTO: Oana Șlemco

Drumul județean 209 D traversează cinci localități: Negostina – Bălcăuți – Calafindești – Șerbăuți și Dărmănești. Artera este îngustă, nu are trotuare și nu a fost proiectată ca să preia traficul greu. În consecință, pe anumite porțiuni, asfaltul a cedat sub greutatea camioanelor încărcate.

TIR-urile circulă zi și noapte. Ar trebui să se deplaseze cu 30 de kilometri pe oră, dar câteodată circulă cu viteză. Tremură pământul sub noi când trec”, ne-a declarat unul dintre localnici.

Dumarii care au intervenit ca să repare artera au înrăutățit situația. Din loc în loc au decopertat drumul, nu au mai turnat asfalt, iar gropile rezultate au fost umplute cu pietriș. Roțile camioanelor aruncă bucățile de piatră spre curțile și geamurile localnicilor care își au casele de o parte și de alta a șoselei.

Nicolae este unul dintre cei afectați. L-am găsit în stradă, adunând pietrele cu ajutorul unei lopeți.

Dacă nu le adun, ajung în curte sau în geamurile casei. Dacă nu mătur îmi sparg geamurile. Aici este lucrare (N.R.: se referă la o porțiune de drum care a fost decopertată), vedeți un limitator de viteză sau un indicator? Este exact în curbă, linie continuă. Drumul este distrus. Când trece un TIR, de la vibrații tremură geamurile în casă”, ne-a spus bărbatul.

Bunicii Silvia și Ștefan se plâng că au fost nevoiți să își repare zidurile casei care au crăpat din cauza traficului greu.

Când trece mașina, mă scutură în pat, în casă. Acum a crăpat peretele casei de la TIR-uri. Este ca un cutremur când trec mașinile. Dacă stau așa, culcată în pat, trece mașina și mă scutură. Am reparat peretele și iar a crăpat”, ne-a spus bunica Silvia.

Bunica Silvia spune că pereții locuinței sale au fost afectați de traficul greu FOTO: Oana Șlemco
Bunica Silvia spune că pereții locuinței sale au fost afectați de traficul greu FOTO: Oana Șlemco

Deși supărați, păgubiții nu au cerut în mod oficial despăgubiri nici de la primărie și nici de la Prefectura Suceava. Chiar și așa, autoritățile știu că sunt nemulțumiți și caută soluții.

Până acum nu au reușit să rezolve problemele de infrastructură. S-a tot vorbit despre soluția lărgirii DN 2 cu o bandă de stocare a TIR-urilor, însă planurile au rămas doar pe hârtie. Măsurile sunt necesare pentru că în contextul războiului din Ucraina a crescut presiunea pe vama Siret. 

FOTO: Oana Șlemco
FOTO: Oana Șlemco
Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite