Cardurile de sănătate, refuzate de mănăstirile Putna, Suceviţa, Sihăstria Putnei, Moldoviţa şi Buda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călugării Mănăstirii Putna au refuzat să intre în posesia cardurilor de sănătate. FOTO: Arhiva Adevărul
Călugării Mănăstirii Putna au refuzat să intre în posesia cardurilor de sănătate. FOTO: Arhiva Adevărul

Călugării şi măicuţele de la mai multe mănăstiri din judeţul Suceava au refuzat să intre în posesia cardurilor de sănătate. Printre mănăstirile care au refuzat cardurile se numără Putna, Sihăstria Putnei, Suceviţa, Buda şi Moldoviţa. Reprezentanţii mănăstirilor au refuzat să explice de ce au refuzat cardurile.

Cardurile de sănătate au fost refuzate de unele dintre mănăstirile din judeţul Suceava. Conform unor informaţii confirmate de surse oficiale, cardurile de sănătate au fost refuzate de vieţuitorii mănăstirilor Putna, Sihăstria Putnei, Suceviţa şi Buda. O situaţia aparte s-a ivit la Mănăstirea Moldoviţa, acolo unde cardurile au fost acceptate de o parte dintre măicuţe, şi refuzate de altele. Pe de altă parte, la mănăstirea de călugări din Râşca, cardurile au fost acceptate.

Directorul Oficiului Judeţean de Poştă Suceava, Nicolai Costrâş, a confirmat că parte dintre mănăstiri au refuzat cardurile, însă a evitat să facă nominalizări. „Există situaţii în care clericii au primit cardul şi situaţii în care au refuzat. Nu am făcut o inventariere a celor care au refuzat cardul sau a celor care l-au primit”, ne-a declarat Nicolai Costrâş.

Silenzio stampa la mănăstiri

Stareţa mănăstirii Suceviţa, stravofora Mihaela Cozmei, a confirmat că măicuţele din aşezământul monahal au refuzat cardurile, dar a refuzat să explice motivele pentru care au luat această decizie.

„Nu e obligatoriu să le primim. Sunt nişte chestiuni personale. Considerăm că ni se restrânge libertatea”, ne-a spus stareţa Mihaela Cozmei, grăbită să încheie conversaţia. Stareţul mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, nu a putut fi găsit pentru a oferi un punct de vedere.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor nu a interzis cardurile

Neoficial, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor au declarat că la nivelul eparhiei nu a fost luat în discuţie subiectul cardurilor electronice de sănătate.

Fiecare om al Bisericii a fost lăsat să aleagă de unul singur dacă va accepta sau nu să intre în posesia cardului de sănătate.

„Vom lua o decizie doar dacă vom primi o solicitare de la Patriarhie”, a precizat un reprezentant al Arhiepiscopiei.

Ce se întâmplă dacă o persoană refuză cardul?

Cardurile refuzate şi cele care nu au fost înmânate pentru că destinatarul nu a fost găsit la domiciliu sunt transmise de Poşta Română Casei de Asigurări, de unde pot fi ridicate ulterior. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Suceava susţin că de anul viitor persoanele care nu deţin un card electronic nu vor beneficia de niciun fel de asistenţă medicală gratuită, cu excepţia situaţiilor de urgenţă.

„De anul viitor serviciile medicale vor putea fi accesate de persoanele asigurate doar cu ajutorul cardului”, a precizat Anda Sălăgean, purtător de cuvânt al CAS Suceava.

În judeţul Suceava, Poşta Română trebuie să distribuie până la sfârşitul anului 387.200 de carduri pentru persoanele asigurate.

Cardurile, refuzate şi la o mănăstire din Neamţ

Săptămâna trecută, cardurile de sănătate au fost refuzate şi de personalul monahal al mănăstirii Dobru din judeţul Neamţ.

„Refuz includerea persoanei mele într-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea într-un sistem a datelor privind viaţa mea privată, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime şi religioase şi îmi încalcă libertatea”, se arată în adresa transmisă Poştei Române de conducerea Mănăstirii Dobru.

Prin aceeaşi petiţie, personalul monahal al mănăstirii Dobru cere o formă alternativă la cardul de sănătate pentru a putea beneficia de serviciile medicale şi de la 1 ianuarie 2015.

„Solicit o alternativă prin care să pot accesa în continuare serviciile medicale în calitate de asigurat”, se mai precizează în petiţia trimisă de măicuţe la Casa judeţeană de Sănătate.

Alte ştiri din Suceava:

Retrocedarea pădurilor, subiectul care care l-a împrietenit sau învrăjbit pe ÎPS Pimen cu Năstase, Ponta şi Flutur

Un român este căutat de poliţiştii din Suceava pentru că nu a luat 2.000 de lei care i se cuveneau

Cum a căpuşat reţeaua de cumătri a şefului PNL Suceava instituţiile din judeţ

FOTO VIDEO Ninge abundent în judeţul Suceava

Blestem, destin tragic sau coincidenţă? Patru preoţi din marea familie Mihoc, ucişi în accidente

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite