Acuzații grave la adresa conducerii Spitalului Județean Suceava. Se cere intervenția Ministerului Sănătății în scandalul cabinetului spart cu ranga VIDEO

0
Publicat:

Vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților spune că mor oameni pentru că doi cardiologi intervenționiști nu mai sunt lăsați să intre în sala de operații. 

Deputatul Emanuel Ungureanu, s-a deplasat joi la Suceava și a susținut o conferință de presă în fața Spitalului Județean Suceava, prezentând reporterilor și documente din care reiese că pacienții spitalului au de suferit dintr-un scandal între conducerea unității și doi medici cardiologi intervenționiști.

Emanuel Ungureanu solicită Ministerului Sănătății să intervină și să declanșeze o anchetă la spitalul din Suceava dar cere și demiterea actualului manager, Alexandru Calancea, pe care îl acuză de abuzuri și că fi distrus programul de cardiologie intervențională din spital.

Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a declarat că, în primul rând, nu se respectă legislația după ce medicii Paul Turcoman și Laurian Blaga nu au mai fost lăsați să intre în sala de intervenții.

 Legea spune că un asemenea compartiment poate funcționa legal, cu autorizație, doar dacă are cel puțin doi medici funcționali, ori Spitalul Județean Suceava, la acest moment, are doar un singur medic cardiolog intervenționist funcționabil.

Emanuel Ungureanu îl acuză pe managerul Alexandru Calancea că a distrus compartimentul de cardiologie intervențională de la spitalul sucevean și că mor oameni pentru că doi medici care pot ajuta bolnavii în stare gravă nu sunt lăsați să opereze.

Deputatul spune că a discutat cu medici cardiologi suceveni, care nu sunt parte a acestui conflict, iar ei i-au spus că, dacă cei doi medici ar fi fost lăsați să intre în sala de intervenții și să monteze stenturi, cum au făcut până de curând, nu ar fi murit oameni.

„În ce situație este un medic care vede că un pacient moare pentru că nu poate fi salvat de cei doi medici? Este paralizat de faptul că există un ordin administrativ abuziv din partea șefului de secție prin care anumite cazuri să nu ajungă la acești medici chiar dacă din expertiza medicală dovedită sunt cei mai pricepuți", a explicat deputatul.

Din nou se acuză lipsuri din spital, de data aceasta cu documente

Ungureanu a prezentat documente din care reiese faptul că la spitalul sucevean nu s-au asigurat materialele necesare compartimentului de cardiologie intervențională și a fost nevoie ca pacienți în stare gravă să fie transferați la kilometri distanță, la Iași, deși Suceava avea și medici și condiții pentru intervenții pe cord.

spital suceava jpeg

Ungureanu a prezentat solicitări scrise ale medicilor către conducere, în care se preciza lipsa acestor materiale sanitare și faptul că bolnavii au fost redirecționați spre clinici universitare.

Deputatul a declarat că nu este posibil ca managerul spitalului să priveze pacienții de serviciile celor doi medici intervenționiști recunoscuți pentru profesionalismul lor, care până la acest moment au 3.200 de intervenții pe cord și care au salvat vieți.

„Manageri mai găsim, dar mă interesează pe mine ca aparținător al unor părinți în vârstă, de aici din Suceava, pentru tot ce înseamnă Suceava medicală să existe medici cardiologi, să fie aduși medicii Turcoman și Blaga pe secția unde au salvat peste 3200 de vieți și să li se creeze climatul necesar", a mai spus deputatul Emanuel Ungureanu.

Ungureanu a spus că se fac presiuni asupra celor doi medici, că situația este gravă în spital, dovadă fiind faptul că s-a ajuns să se spargă un cabinet medical cu ranga.

Managerul Spitalului Județean Suceava respinge toate acuzațiile

În replică la acuzațiile ce i se aduc, managerul spitalului a declarat că cei doi medici se pot întoarce oricând în sala de intervenții dacă semnează acea fișă a postului specială, fișă creată pentru compartimentul de Cardiologie Intervențională și pe care medicii Blaga și Turcoman nu au semnat-o reclamând ambiguități în prevederi.

Calancea a mai spus că se roagă zilnic la Dumnezeu și chiar ține post pentru că își dorește foarte mult să se întoarcă cei doi medici.

El a declarat că în spital nu au fost lipsuri dar că, într-adevăr, la final de lună erau sincope de aprovizionare pentru compartimentul respectiv din cauză că se terminau fondurile alocate de Ministerul Sănătății.

Calancea a ținut să precizeze că ușa cabinetului celor doi medici nu a fost spartă cu ranga, pur și simplu nu s-a găsit cheia și de aceea a trebuie schimbat butucul de la ușă și că spațiile din spital nu aparțin medicilor, ci instituției.

Cât privește bunurile persoane ale celor doi medici, inclusiv parafele, ele au fost ridicate în vederea inventarierii și le vor fi date înapoi aparținătorilor.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite