Pesta porcină face ravagii în judeţul Ialomiţa. Peste 23.000 de animale vor fi ucise la Căzăneşti

0
0
Pesta porcină a lovit din nou în Bărăgan FOTO Adevărul
Pesta porcină a lovit din nou în Bărăgan FOTO Adevărul

Pesta porcină face ravagii în judeţul Ialomiţa, virusul ucigaş intrând într-unul dintre cele mai mari combinate de creştere a porcilor. La Ferma din Căzăneşti vor fi eutanasiate peste 23.000 de animale.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a decis sacrificarea preventivă a tuturor suinelor pentru a împiedica răspândirea virusului şi în gospodăriile cetăţenilor.  Existenţa focarului a fost confirmată pe data de 24 septembrie, la efectivul de porci din exploataţia SC FermePlus SRL Căzăneşti, motiv pentru care s-a instituit în jurul acestuia o zonă de protecţie de 3 kilometri, pe raza localităţilor Căzăneşti, Ciochina şi exploataţiei comerciale SC Agrisol Int.Ro SRL.

Conform reprezentanţilor Instituţiei prefectului Ialomiţa, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului se instituie zona de supraveghere,care include localităţile: Orezu, Piersica, Borduşelu, Marsilieni, Orboieşti, Andrăşeşti, Crunţi, Rovine, Balaciu, Sărăţeni şi Munteni Buzău.

Ordinul autorităţilor judeţene a intrat în vigoare pe 28 septembrie. În prezent, judeţul Ialomiţa se află pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte incidenţa pestei porcine, cu 196 de focare active. Creşterea alarmantă a numărului de focare a început în vara acestui an, la începutul lunii august,  când în judeţ erau active 81 de focare de pestă porcină africană..

Virusul a intrat atunci şi într-o fermă din Urziceni, cu 1.861 de suine. Câţiva porci au murit din cauza bolii, ceilalţi au fost eutanasiaţi. Autorităţile sanitar veterinare spun că în cele mai multe cazuri virusul este răspândit din cauza neglijenţei  proprietarilor.

"Cauzele pot fi multiple. DSVSA Ialomiţa a identificat în această vară două focare în care un porc a fost aruncat în lacul de acumulare de la Dridu, altul a fost aruncat  la marginea localităţii Făcăieni, altul în localitatea Armăşeşti, în zona gării. Din anchete putem spune că  80 la sută din focare sunt prin circulaţia persoanelor" a declarat Dragoş Păun, consilier cu atribuţii şef serviciu Sănătate şi bunăstare animale din cadrul DSVSA Ialomiţa.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Pentru ce categorii de persoane revin restricţiile în Bucureşti. Explozie de cazuri noi în Capitală

Cum au ajuns britanicii la mâna şoferilor români de camioane. „Înainte ne tratau ca pe sclavi, acum se roagă de noi”

Slobozia


Ultimele știri
Cele mai citite