Ialomiţa a scăpat de pesta porcină. Veterinarii avertizează că boala poate reapărea oricând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate focarele de pestă porcină  din Ialomiţa au fost stinse FOTO Adevărul
Toate focarele de pestă porcină  din Ialomiţa au fost stinse FOTO Adevărul

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ialomiţa a reuşit să stingă toate focarele de pestă porcină, însă atrage atenţia că boala poate reapărea oricând pentru că se ignoră orice regulă de biosecuritate.

Pe raza judeţului Ialomiţa nu mai există nici un focar de boală, cele şapte fiind stinse până la data de 30 martie 2022.

În acest an au fost stinse oficial 7 focare de pestă porcină africană (4 din exploataţii nonprofesionale şi trei din exploataţii comerciale), declarate în localităţile Scânteia (2 focare), Căzăneşti (3 focare), Bărbătescu (1 focar) şi  Gârbovi (1 focar), din judeţul Ialomiţa - au anunţat reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.

Cu toate acestea, autorităţile spun că boala îşi poate face apariţia în orice moment. 

„În ciuda tuturor eforturilor depuse se constată că reapariţia bolii pe teritoriul judeţului şi ulterior extinderea focarelor de boală are ca principală cauză nerespectarea, de către crescătorii din gospodăriile populaţiei, a regulilor minime de biosecuritate şi a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerţul cu porcine. Subliniem faptul că fără sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor, în special a crescătorilor de porci, apariţia unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât şi în cel gospodăresc”, a precizat dr. Mihai Puia, director DSVSA Ialomiţa.

19 animale confiscate, amendă de 6.000 de lei

Comerţul cu animale  se face sfidând toate legile. Zilele trecute, la control în trafic realizat împreună cu poliţiştii, a fost depistată în Slobozia (zona intersecţie şoseaua de centură cu b-dul Chimiei) o autoutilitară, înmatriculată în judeţul Prahova, care transporta 19 suine, în greutate de aproximativ 100 kg fiecare, neidentificate şi fără documente sanitare veterinare de provenienţă.

Mijlocul de transport a fost adus la sediul DSVSA Ialomiţa unde s-a constatat că din cei 19 porci existenţi, doi erau morţi datorită nerespectării normelor de bunăstarea animalelor pe timpul transportului. Întrucât pentru cei 19 porci nu s-a putut stabili trasabilitatea şi starea de sănătate aceştia au fost confiscaţi. Cei 17 porci au fost eutanasiaţi cu respectarea normelor de bunăstarea animalelor, iar cadavrele au fost dirijate către o unitate de neutralizare autorizată sanitar-veterinar. De la cei doi porci morţi pe timpul transportului s-au prelevat probe de organe pentru depistarea pestei porcine africane şi pestei porcine clasice care au furnizat rezultat negativ conform Buletinului de Analiză nr.10485/29.03.2022. Proprietarul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 6.000 lei.

         

Vă recomandăm să citişi şi:

 

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Soldaţii ucraineni au eliberat încă trei aşezări. Ruşii se retrag din Sumî. Zelenski: „Răul concentrat a venit pe pământul nostru”

 

Cât achită NATO pentru supravegherea spaţiului aerian al României

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite