Voluntari italieni, către tinerele care ar putea cădea pradă proxeneţilor: „Şi dacă te face să te îndrăgosteşti de el, face parte din serviciu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii unei asociaţii de protecţie a victimelor din Italia au poposit, joi, 3 octombrie 2019, în două licee din Slatina, pentru a le vorbi tinerilor de flagelul traficului de fiind umane, pericolul real în care se află dacă acceptă prima ofertă de muncă venită din partea unui „binevoitor“, explicându-le totodată şi care sunt tehnicile acestora de racolare.

Voluntarii italieni sunt membrii unei asociaţii de protecţie a victimelor, care în Italia adună chiar din stradă tinerele exploatate sexual. Aceeaşi asociaţie are experienţa salvării victimelor traficate în scopul sclaviei, visul de a primi un loc de muncă bine plătit peste hotare transformându-se în coşmar pentru sute, chiar mii de români. Italienii spun că 50% dintre victimele din Italia sunt români, de aceea au ales să vină în România şi să le prezinte potenţialelor victime riscul de a fi traficate, după Slatina voluntarii vizând zona Moldvei pentru acelaşi tip de acţiuni.

Liceenii prezenţi la întâlnire au ascultat la început prea puţin „prinşi“ de subiect, însă pe măsură ce voluntarii au venit cu date concrete şi chiar cu mărturii audio ale româncelor exploatate sexual interesul tinerilor a crescut.

Cum sunt abordate, cel mai frecvent, victimele

Liceenii au primit şi fly-ere în care sunt redate modalităţile concrete folosite de traficanţi pentru a aborda victimele. Persoanele vulnerabile sunt vizate în principal: tineri/tinere care au terminat, sau nu,  o formă de învăţământ şi care doresc independenţa faţă de familie, dar nu au perspectiva unui loc de muncă; persoane care au în întreţinere copii şi care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă bine plătit; mame divorţate, care îşi cresc singure copiii; persoane care au o problemă medicală, ele sau un membru al familiei, şi care au nevoie urgentă de bani.

Abordarea urmează, de obicei, următorul scenariu: bărbatul începe să o curteze pe victima femeie, îi devine logodnic şi îi propune să meargă în Italia pentru un loc de muncă bun. „Afirmă că el cunoaşte unde găseşti şi te poate ajuta. În Italia ajungi să traversezi o perioadă foarte dificlă, nu găseşti loc de muncă şi rămâi fără soluţii. La un moment dat bărbatul începe să vorbească de amice sau cunoştinţe care se prostituează, iar tu eşti disperată de situaţia ta şi decizi să accepţi să faci asta pentru voi doi pentru o perioadă scurtă. Acesta este începutul unei lungi perioade de exploatare în care pierzi tot ce e mai important: timpul tău, respectul faţă de tine, sănătatea şi încrederea chiar şi în familie, căci trebuie să-i întreţii. Majoritatea banilor ajung în mânile aşa-zisului logodnic care nu mai ţine cont de tine sau de sentimentele tale. Trebuie deci să ştii că pentru el nu contează nimic, este ca un serviciu, şi dacă te face să te îndrăgosteşti de el, face parte din serviciu. Azi tu eşti victima, mâine alta, şi apoui nu se ştie câte altele. Nu va exista nici un viitor pentru voi care să se concretizeze, singurul adevăr este că trebuie să faci bani şi nimeni din cei dragi nu te poate ajuta“, au fost avertizate tinerele.

Alteori nu bărbaţii, ci chiar „prietenele“ fetelor sunt implicate în racolare. Ele ştiu cum se câştigă bani, sau ştiu alte fete care au reuşit, care au un loc de muncă bine plătit şi care au nevoie şi de alte fete, doar e ştiut că e lipsă de forţă de muncă. De aici scenariul este acelaşi, de îndată ce victimele ajung pe pământ străin.

Lucrători ţinuţi în condiţii degradante

Prostituţia nu este singurul pericol. Sclavia este un fenomen la fel de răsppândit în fermele italiene, atrag atenţia voluntarii italieni, care povestesc în ce condiţii degrandante i-au găsit pe lucrătorii români, plătiţi cu sume derizorii faţă de cele practicate legal în Italia, pentru o muncă de peste 10-14 ore pe zi. Persoanele exploatate nu au echipament de protecţie la locul de muncă, nu li se respectă timpul de odihnă, sunt cazaţi în condiţii foarte proaste, uneori li se confiscă documentele. Singura posibilitate de a nu cădea pradă acestor pericole este o  bună informare înainte de a lua calea străinătăţii şi decizia de a pleca doar în urma unui contract ferm, legal, semnat cu angajatorul.

Voluntarii le-au mai comunicat tinerilor la ce numere de telefon pot apela pe teritoriul Italiei dacă sunt într-o situaţie de pericol, sunt traficaţi sau cunosc astfel de cazuri.

Profesorii spun, pe de altă parte, că au observat la elevi, după „episodul Caracal“, o mai mare seriozitate în abordarea unor subiecte de acest gen. Deşi în continuare mulţi consideră că plecarea în străinătate poate fi calea prin care pot deveni rapid independenţi financiar, au devenit mult mai atenţi şi spun că vor accepta doar contracte legale.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite