VIDEO/ Slatina, pentru trei zile capitala căluşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căluşarii Slatinei, demonstraţie la IŞJ Olt
Căluşarii Slatinei, demonstraţie la IŞJ Olt

Municipiul Slatina găzduieşte  începând de astăzi, cea de-a XIII-a ediţie a Concursului Naţional pentru Copii „Căluşul Romînesc”. Peste 1700 de copii de la 77 de formaţii de căluşari, căiuţi şi dansuri populare se întrec în virtuozitate, sub patronajul UNESCO.

Florea Turuianu, învăţătorul care a dus căluşul până în Asia

Mesager al spiritualităţii naţionale, dansul căluşului, jucat cu precădere în săptămâna Rusaliilor, nu putea lipsi din una dintre vetrele sale- Oltul. Timp de trei zile, Slatina este pentru a treisprezecea oară capitala căluşului românesc, reunind în concurs copii care duc mai departe zestrea străbună a tradiţiilor populare. 1720 de căluşari, căiuţi şi dansatori populari din 16 judeţe participă la Concursul Naţional „Căluşul Românesc”.

Spectacol-concurs pe esplanadă
„Putem spune că Slatina este în aceste zile capitala mondială a căluşului, ţinând cont că acest dans este sub patronajul UNESCO. Ne bucurăm de o prezenţă numeroasă a copiilor din cadrul a 77 de formaţii din ţară, în premieră fiind înscrise formaţii din Covasna şi Maramureş, iar din Olt 46 de ansambluri. Ne propunem ca aceast concurs să fie o scenă pentru virtuozitatea micilor artişti populari din ţară, să reuşească să stimuleze calitatea, dar şi cantitatea dansatorilor de folclor”, spune Ilie Brăileanu, organizatorul concursului, dansator de 43 de ani al căluşului.

Slatina: George Dulescu, cel mai bun vătaf din ţară

slatina căluş

Astăzi, ora 9.00, demonstraţii la IŞJ Olt

caluş

Startul manifestării a fost dat de dimineaţă, câteva formţaii demonstrându-şi vituozitatea în cadrul unor spectacole susţinute în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Primăriei Slatina şi Consiliului Judeţean Olt. „Sunt pentru prima dată aici şi voi prezenta Învârtita şi un dans de fete din Maramureş. Fac de patru ani dansuri populare şi sper să fim câştigători”, spune Camelia Grija, Ansamblul „Mugurelul” Sighetu Marmaţiei.

Cornel Cosmin Neagoe a dansat de sute de ori căluşul pentru chinezi

Festivalul continuă astăzi cu parada portului popular organizată începând cu ora 17.00 pe traseul Prelungirea Tunari- AI Cuza- Independenţei, urmată de spectacolul- concurs organizat pe esplanadă. Mâine seară, urmează după a doua parte a concursului, iar vineri festivitatea de premiere, când va fi organizat în premieră un spectacol artistic la care sunt invitaţi Maria Ciobanu, Ionuţ Dolănescu, Gheorghe Roşoga, Constantin Măgureanu, Neta Soare, Maria Ghinea, Costinel Alecsandrescu şi mulţi alţi artişti.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite