VIDEO S-a pus vamă la intrarea în Republica Oltenia. Ovidiu Lipan Ţăndărică, posesor de paşaport de oltean: „Stau aici până la ziua mea, în ianuarie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin târg...
Prin târg...

Festivalul „Oltenii şi... restu’ lumii“ a început vineri, 15 septembrie 2017, la Slatina, timp de trei zile accesul în Oltenia fiind permis doar cu paşaport de oltean.

Paşaportul de oltean este, în aceste zile, cel mai important document în judeţul Olt, deşi referendumul pentru schimbarea denumirii judeţului încă nu a avut loc. Posesorii pot lua însă doar astfel parte la cel mai mare festival de umor din România, se laudă organizatorii. Ediţia cu numărul XXIII a festivalului „Oltenii şi... restu’ lumii“ a început vineri, 15 septembrie 2017, şi ţine până duminică, în cele trei zile fiind pregătite surprize de tot felul, de la cele umoristice, la cele culinare, de la vernisaje de caricatură, la piese de teatru, de la muzică de taraf, la dansuri tradiţionale ale turcilor, tătarilor, elenilor, bulgarilor şi lipovenilor.

image

La stors de struguri

Deschiderea s-a bucurat, ca în fiecare an, de cea mai mare audienţă. La podul peste râul Olt, la intrarea în Republica Oltenia, a fost instituită, din nou, vama, deşi nu toţi şoferii gustă gluma devenită tradiţie. Traseul, foarte aglomerat de altfel, şi întrerupt numai în acest an de câteva ori, cu ocazia lucrărilor la podul peste râul Olt, a fost parţial întrerupt şi astăzi, în intervalul 11,11 – 12,12. Şoferii opriţi de poliţişti în trafic au primit paşapoarte de oltean, dar şi nelipsitul zaibăr în căni de pământ, însoţit de pastramă şi praz.

image

Daniela Nane a fost plimbată, cum cere tradiţia festivalului, cu o caleaşcă

Invitata de onoare în acest an este actriţa Daniela Nane, care s-a declarat încântată să participe. „Am veni aci, la voi!“, le-a spus Nane invitaţilor, zâmbind însă mai greu după ce gazdele – care au primit-o nu cu flori, ci cu tradiţionalul praz -  au îmbiat-o să guste din ţuica „din dudele de anu’ ăsta“. Mult mai prins de spectacolul regizat a părut un alt invitat, Ovidiu Lipan Ţăndărică, cel care, în repetate rânduri, s-a oprit să facă fotografii, selfie-uri şi chiar să intre în direct pe Facebook. „Am primit paşaport şi-l voi folosi, cred că mai puţin pentru ieşire. Stau aici până la ziua mea, până în ianuarie“, le-a spus invitatul jurnaliştilor. El a fost cel care a reuşit, de altfel, să dea cepul la butoiul cu vin şi glume, moment în care s-a dat, oficial, startul distracţiei în târgul amenajat pe Esplanadă. Slătinenii i-au recunoscut, în schimb, foarte uşor pe Mitică şi pe Frankfurt, respectiv actorii Emil Rădinoiu şi Iulian Ilinca, protagoniştii show-ului TV Vacanţa Mare, care vor întreţine atmosfera de-a lungul acestei ediţii.

image

Frankfurt şi-a găsit nevastă la Slatina, o lipoveancă

Organizatorii - mai multe instituţii de cultură, împreună cu Primăria Slatina şi Consiliul Judeţean – au invitat şi în acest an mai multe ansambluri folclorice din ţară, spectacolul dansurilor etnicilor din România fiind foarte gustat de publicul slătinean. Primele demonstraţii au avut, de altfel, loc imediat după deschiderea oficială, astfel de spectacole urmând să fie susţinute până duminică, în diverse puncte ale oraşului. Au venit la Slatina bulgari, ruşi lipoveni, aromâni, tătari, turci, greci, secui etc.

image

Pui fripţi şi pâine-n ţest, bunătăţi pentru invitaţi

Vizitatorii târgului meşterilor populari au ce vedea, oferta fiind pentru toate gusturile: ceramişti, cioplitori în lemn, opincari etc. Şi gurmanzii se vor simţi bine, bunătăţi de tot felul fiind pe tarabe, de la pastramă şi must, până la ciocolată de casă şi bomboane sofisticate, fără să lipsească bunătăţi din lapte aduse de „munteni“, produse de tot felul din carne etc. Şi copiii vor fi încântaţi de vizita în târg, unde pot întâlni statui vivante şi actori pe catalige, sau îşi pot încerca priceperea la atelierele de confecţionat felicitări olteneşti sau coroniţe din flori din câmp.

La Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ se vernisează, vineri, două expoziţii de caricatură, semnate Gabriel Bratu şi Vasile Trestian, şi pot fi văzute şi lucrările de caricatură premiate la această ediţie a festivalului în urma notelor acordate de juriul de specialitate.

image

Ovidiu Lipan Ţăndărică a dat cep la butoiul cu vin şi glume

La Centrul Cultural „Eugen Ionescu“ se poate viziona o expoziţie de fotografie umoristică, iar în oraş, şi vineri, dar şi sâmbătă, de la ora 16,16, începe parada portului popular, desfăşurată pe traseul Casa tineretului – Esplanada.Grupul umoristic VOUĂ va susţine un recital vineri seara, ca şi taraful Mitel Drăgulin şi rapsodul Constantin Ghican, urmaţi de trupa Etno Datina.

image

În târg s-au dat i-responsabilităţi

Distracţia reîncepe sâmbătă, 16 septembrie 2017, încă de la 10,10, când se redeschide mustăria „La căţaua leşinată“ iar grătarele vor începe din nou să sfârâie. Tot pe esplanadă vor avea loc, de-a lungul zilei, recitaluri de epigramă, spectacole demonstrative ale ansamblurilor etniilor, alături de muzica de taraf. Tot sâmbătă, pe scena de pe Esplanadă va avea loc spectacolul de stand up comedy susţinut de Trupa „Freeze”cu: Dragoş Muscalu, Vlad Oancea etc. Seara va fi încheiată de Ovidiu Lipan Ţăndărică.

image

Cel mai mic dansator din ansamblul aromânilor

Duminică, distracţia va continua, iar seara, de la 19,00, invitata de onoare Daniela Nane poate fi admirată în piesa de teatru “Black & Whit”, alături de  Manuela Ciucur, Mihai Marinescu, Alin Ionescu, pe scnea Centrului Cultural „Eugen Ionescu“.

Festivalul se va încheia tot pe Esplanadă, cu un concert al Mariei Buză, acompaniată de taraful său, şi cu evoluţia trupei HARA.
                              

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite