VIDEO  Pompierii olteni se înarmează cu utilaje noi pentru confruntările cu iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din judeţul Olt, respectiv Consiliul Judeţean şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab”, se pare că au conştientizat importanţa de a deţine utilaje de dezăpezire după ce, iarnă de iarnă, problemele generate de ninsori au scos peri albi reprezentanţilor judeţului. Astfel, luni – 8 decembrie, oficialii celor două instituţii au anunţat demararea unui proiect ce va face ca două asemenea utilaje să fie cumpărate în 2015.

Utilajele “de luptă” împotriva căderilor de zăpadă ce urmează a îmbogăţi săraca zestre în acest domeniu a autorităţilor din judeţul Olt vor fi cumpărate în baza implementării unui proiectului intitulat “Optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia”, a cărui conferinţă de lansare a avut loc luni – 8 decembrie.

“Consiliul Judeţean Olt a reuşit să acceseze noi fonduri pentru dotarea bazei operaţionale a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, şi aici mă refer la achiziţionarea a două noi utilaje pentru deszăpezire, respectiv o autofreză şi o maşină şenilată cu capacitate mare de intervenţie. Valoarea utilajelor se ridică la peste 300.000 de euro. Prin aceste două utilaje, baza ISU Olt ajunge la 12 utilaje achiziţionate pe fonduri europene”, a declarat Marius Oprescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt.

Cele două utilaje de deszăpezire reprezintă doar partea ce va reveni, prin proiectul menţionat, doar judeţului Olt, alte asemenea utilaje urmând a fi cumpărate pentru bazele ISU din judeţele din regiunea Sud-Vest Oltenia. Proiectul demarat luni – 8 decembrie se face în baza unui al treilea contract de finanţare semnat de CJ Olt pe “Axa 3 – Domeniul Major de Intervenţie 3.3”, proiect accesat şi implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia, organism constituit în aprilie 2008 ca solicitant eligibil a finanţărilor conform normelor europene de finanţare, din care fac parte judeţele Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea. Contractul propriu-zis a fost semnat la finele lui octombrie a.c. de Ministerul Dezvoltării Regionale în calitate de autoritate de management – prin Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia în calitate de organism intermediar, şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia, ca beneficiar al proiectului.

     

“În principiu, acest proiect îşi propune îmbunătăţirea capacităţii de răspuns la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia şi reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat, precum şi pentru intervenţia în situaţii de urgenţă. Vor fi achiziţionate zece echipamente specifice pentru toată regiunea menţionată, după cum urmează: vehicule cu şenile cu roţi – 5 bucăţi, autofreze de zăpadă – 3 bucăţi, autospeciale complete de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Valoarea totală a proiectului se ridică la 6.399.200 lei, din care partea Oltului este de 350.275 lei. Proiectul va deveni realitate până la finele anului viitor”, a precizat Daniela Lungu, director Departamentul Integrare Europeană din cadrul Consiliului Judeţean Olt.

De menţionat că vehiculul şenilat cu roţi va fi destinat în special pentru transportul persoanelor şi materialelor în teren accidentat – zăpadă, apă, mlaştină, fiind transportabilă cu ajutorul unei platforme. Autofreza va avea o dublă folosinţă: pe timp de iarnă va fi utilizată pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil, iar vara – pentru transportarea unui container cu o capacitate între 5.000-10.000 litri apă în situaţii de intervenţii pentru stingerea incendiilor.
 

Vă mai recomandăm:

FOTO  Pompierii olteni, dotaţi cu încă două utilaje scumpe în salvarea de vieţi

Autospecială nouă pentru pompierii slătineni

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite