Tânărul cu COVID-19, decedat în centrul din Spineni, era orfan. „A fost înmormântat creştineşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai tânără victimă răpusă de noul coronavirus în judeţul Olt, tânărul de 24 ani decedat vineri, 25 septembrie 2020, a crescut în sistemul de protecţie socială.

Băiatul de 24 ani avea o sănătate precară, iar infecţia cu noul coronavirus i-a fost fatală, spun reprezentanţii DGASPC. Tânărul este de la o vârstă foarte mică în sistemul de protecţie. A crescut într-un centru maternal, ulterior fiind preluat, în 2015, mai exact, în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Spineni, destinat îngrijirii persoanelor adulte. Tutore legal îi era un angajat al Primăriei Spineni, tânărul neavând familie care să se intereseze de soarta sa.

„Ne pare rău. Era o persoană cu foarte grave probleme de sănătate. A fost înmormântat conform tradiţiei creştine, cu preot, cu slujbă, cu tot ce ni s-a permis având în vedere contextul. DGASPC are contract cu o firmă de pompe funebre, a fost înmormântat în cimitirul din localitatea Spineni“, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Olt, Ioana Ciobanu. Înmormântarea a avut loc sâmbătă, 26 septembrie 2020.

Pe de altă parte, focarul de SARS-CoV-2 din centrul de la Spineni este în plină evoluţie. De la debut au fost confirmate în total 40 cazuri în rândul personalului (cinci dintre cei confirmaţi au deja un prim test negativ, iar la al doilea se vor întoarce la lucru), iar 46 asistaţi au fost de asemenea testaţi pozitiv. Dintre asistaţi, doar trei se află internaţi în spital după confirmarea infecţiei, ceilalţi fiind trataţi chiar în centrul de la Spineni, unde un medic infecţionist delegat de la SJU Slatina le evaluează periodic starea de sănătate, iar două asistente au fost de asemenea detaşate din spital pentru a oferi sprijin personalului din centrul Spineni în îngrijirea asistaţilor pozitivi. Dintre angajaţii testaţi pozitiv, 11 au fost izolaţi la domiciliu, ceilalţi fiind carantinaţi împreună cu asistaţii infectaţi, starea acestora de sănătate fiind bună.

De menţionat că în primele zile de la descoperirea focarului au fost sincope în gestionarea medicală a situaţiei. DSP Olt a hotărât ca toţi cei testaţi pozitiv să fie evaluaţi medical în spital, doar că s-a ajuns la situaţia în care ambulanţele au rămas blocate ore în şir în curtea celor două spitale din Olt care tratează patologie COVID-19, pentru că nimeni nu-şi asuma evaluarea pacienţilor, asistaţii din centru, care au şi grave probleme psihice. În cele din urmă, cei evaluaţi - şi în fapt, sau doar din priviri, în lipsa informaţiilor oficiale e greu de spus - au fost întorşi în Centrul Spineni, unde sunt în continuare îngrijiţi, cu excepţia celor trei cazuri spitalizate amintite anterior.

VĂ RECOMANDĂM ŞI: Creşte focarul de coronavirus de la centrul de îngrijire din Olt. Alţi 17 angajaţi se adaugă celor 45 cazuri deja confirmate

Care sunt judeţele care au înregistrat cele mai multe cazuri noi de infectări cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite