Sprijin prin Crucea Roșie pentru refugiații nou-veniți în Olt. Moș Crăciun a lăsat și daruri sub brad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamele care au fugit din calea războiului din Ucraina împreună cu copiii lor au primit daruri din partea Crucii Roșii Olt. Refugiații care nu au beneficiat până acum de asistență financiară o pot solicita.

Copiii veniți din Ucraina împreună cu mamele și găzduiți în Olt au primit daruri FOTO: A.M.
Copiii veniți din Ucraina împreună cu mamele și găzduiți în Olt au primit daruri FOTO: A.M.

Moș Crăciun a ajuns deja la Crucea Roșie Olt, lăsând acolo daruri pentru mamele și copiii refugiați din Ucraina și care sunt găzduiți pe teritoriul județului Olt.

Un grup de 16 mame și 14 copii au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întâlnirea cu ajutoarele Moșului, primind darurile pregătite. Directorul Crucii Roșii Olt a anunțat totodată că persoanele nou-venite în județ, și care nu au beneficiat anterior de asistență financiară, fie de la Crucea Roșie, fie prin intermediul altui ONG (există o bază de date comună), pot solicita acest sprijin.

Sprijinul financiar este în valoare de 120 euro/persoană/lună și se poate acorda din nou începând din 14 decembrie 2022, în anumite condiții.

„Am observat că sunt și persoane care au venit acum în județul nostru. Ele pot beneficia, din 14 decembrie, de o sumă de bani, respectiv 120 euro, prin programul de asistență financiară al Crucii Roșii, dacă se înscriu și respectă procedura pusă la dispoziție de către noi, aceasta fiind o formă de susținere financiară pe un termen de două luni de data aceasta (n. red. – anterior s-a acordat asistență pentru trei luni), dar pot veni, evident, și lunar la Crucea Roșie, pentru că le pregătim în fiecare lună produse alimentare și produse de igienă”, a declarat directorul Filialei Olt de Cruce Roșie, Simona Capisizu.

Jucării în dar de la copiii români pentru copiii din Ucraina

De câteva luni, zeci de femei și copiii lor, refugiați din Ucraina, și care sunt găzduiți în localități din județul Olt, participă la sediul Crucii Roșii Olt la diverse activități și beneficiază de sprijin constând în alimente și bunuri diverse.

Din luna noiembrie, Crucea Roșie organizează pentru ei și cursuri de limba română, necesare atât copiilor, care sunt, o mică parte, înscriși în școlile din Olt ca audient, cât și părinților lor, o parte dintre mame găsindu-și deja locuri de muncă aici.

„Ne-am gândit să nu simtă lipsa lui Moș Crăciun, mai ales copiii, dar și adulții, și ne-am întâlnit la sediul Crucii Roșii ca să le oferim cadourile pe care Moș Crăciun le-a lăsat la noi pentru toți copiii și adulții migranți din Ucraina în județul nostru. Produsele au fost obținute de Crucea Roșie, dar și din donații. Au constat în dulciuri, articole de îmbrăcăminte, jucării donate de copii români și care și-au dorit să ajungă drept amintire la copiii din Ucraina. Împreună petrecem câteva ore în care cu copiii ne jucăm, iar cu adulții încercăm să vedem ce dificultăți au în șederea în România, ce le place, ce le-ar plăcea să facă mai departe și să stabilim programul pentru centrul de activități de învățare a limbii române”, a mai spus directorul Filialei Olt de Cruce Roșie, Simona Capisizu.

Pentru că tradiția în România este ca acei mici să-l răsplătească pe Moș Crăciun cu o poezie recitată sau un cântec interpretat, copiii ucraineni au respectat-o și, încurajați de mame, au spus poezii și au cântat colinde din țara lor - după ce voluntarii români au deschis mini-spectacolul de colinde organizat ad-hoc.

Conform statisticii autorităților județene, la sfârșitul săptămânii trecute în Olt erau 60 persoane, adulți și copii, găzduite în Olt prin programul guvernamental de sprijin prin care gazdele române primesc 50 lei/zi/persoană pentru cazare și alți 20 lei/zi/persoană pentru hrana persoanelor din Ucraina găzduite.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite