Slatina, un imens patinoar. Esplanada modernizată cu sistem de degivrare, acoperită de polei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cea mai circulată zonă a Slatinei, modernizată cu sistem de degivrare, s-a intervenit tot cu nisip FOTO: Alina Mitran
În cea mai circulată zonă a Slatinei, modernizată cu sistem de degivrare, s-a intervenit tot cu nisip FOTO: Alina Mitran

Cetăţenii municipiului Slatina care au ieşit din casă miercuri-dimineaţă, 12 ianuarie, au avut de înfruntat prima zi cu polei din acest an. În parcări şi pe străzile mici s-a ajuns mai târziu cu materialul antiderapant.

Slatina s-a transformat, miercuri-dimineaţă, 12 ianuarie 2022, într-un imens patinoar. Poleiul a venit oarecum pe neaşteptate, nefiind lansate avertizări în acest sens decât marţi-noaptea, foarte târziu. 

Slătinenii care au plecat la lucru cu maşina au avut nevoie de zeci de minute să îndepărteze gheaţa şi să poată porni în siguranţă. Şi mai greu le-a fost pietonilor, pe trotuare intervenindu-se mai târziu cu material antiderapant.

Slatina are aproximativ 700.000 de metri pătraţi de carosabil şi trotuare, pe străzi începând intervenţia cu material antiderapant după miezul nopţii, iar de la 04,00 dimineaţa, şi pe trotuare. 

Prioritare au fost zonele aglomerate, cu aflux mare de autoturisme şi pietoni, cum sunt zonele industriale, cu mii de angajaţi care intră şi ies din schimb, zona staţiei de Ambulanţă, pantele, unde exista risc mare să se producă accidente etc. 

Esplanada Slatinei a fost şi ea patinoar, deşi în proiectul de investiţie se menţiona că va beneficia de un sistem de degivrare FOTO: Theodora Truşcă

polei în slatina

Reprezentantul firmei de salubritate Salubris S:A. care execută în Slatina operaţiunile de deszăpezire spune că sunt ore întrregi de când se intervine, însă „nu ai cum să faci 700.000 metri pătraţi într-o oră“.

„Sunt utilajele în oraş. Am început de azi-noapte. Dăm cu nisip cu sare pe carosabil, iar pe trotuare cu clorură şi cu nisip“, a precizat directorul Salubris, Marius Sburliş.

Şoferii au avut nevoie de minute bine să-şi pregătească maşina înainte de a porni la drum FOTO: Theodora Truşcă

polei în slatina

Cetăţenii obligaţi să facă faţă fenomenului au păreri împărţite. „Trebuia să dea cu ceva, de fiecare dată pe noi ne prinde iarna nepregătiţi“, spun cei care au patinat fără voie. 

CITIŢI ŞI: Cât costă dărâmarea visului măreţ al lui Darius Vâlcov. În locul artezienelor din Slatina apare un sistem de degivrare

Acolo unde au avut posibilitatea, pietonii au ales să meargă pe spaţiul verde, pentru a evita căzăturile. „Şi aşa patinoarul nu s-a mai deschis de trei ani, exersăm, ce să facem!“, au făcut alţii haz de necaz. „Alunecă! Păi, alunecă, e iarnă!“, s-au resemnat alţii. 

Polei a fost şi în zona Esplanadă, dată în folosinţă cu întârziere, după modernizare, la finele anului trecut. Zona ar fi trebuit să beneficieze, conform proiectului, de un sistem de degivrare ca şi cel montat în zona adiacentă modernizată în urmă cu trei ani. Gheaţa a fost însă la locul ei în ambele zone care au, teoretic, acest sistem. Pe platoul din zona statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza s-a împrăştiat, aşa cum s-a procedat şi pe trotuare, nisip.

Probleme din cauza poleiului au fost în tot judeţul. Primele ieşiri în decor (un tir, o autoutilitară şi un autoturism au ieşit de pe carosabil, pe sectorul de drum dintre Valea Mare şi Jitaru) s-au produs după ora 03,00, pe drumul european E 574, de-abia după aceste incidente drumarii intervenind cu material antiderapant. S-a produs şi un accident, în zona Balş, cu o persoană rănită uşor, dar şi pe alte drumuri din judeţ s-a circulat foarte greu şi s-au produs ieşiri de pe carosabil, însă fără urmări grave. Cel mai probabil vor fi şi sancţiuni pentru administratorii anumitor sectoare de drum. 

Vă recomandăpm să citiţi şi:

Doi români, tată şi fiu, au murit după ce maşina în care se aflau a derapat şi a intrat sub roţile unui TIR, în Bulgaria VIDEO

Motivul pentru care un avion care venea de la Londra s-a învârtit timp de o oră deasupra Sucevei


 

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite