Se aşteaptă sentinţa în cazul crimelor de la Caracal care au zguduit România. „Adevărul nu s-a aflat“

0
0
Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu sunt cele două adolescente pe care Gheorghe Dincă este acuzat că le-a ucis FOTO: Facebook
Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu sunt cele două adolescente pe care Gheorghe Dincă este acuzat că le-a ucis FOTO: Facebook

Tribunalul Olt ar trebui să pronunţe astăzi, 12 august 2022, sentinţa în dosarul de trafic de persoane, viol şi profanare de cadavre în care este judecat Gheorghe Dincă, bărbatul de 67 ani, din Caracal, acuzat că le-a sechestrat şi omorât pe Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu.

Dosarul a fost trimis în judecată în ianuarie 2020, însă după doi ani şi jumătate familiile victimelor susţin că adevărul despre cele petrecute cu cele două tinere nu s-a aflat.

Drama părinţilor victimelor criminalului Gheorghe Dincă a început în aprilie 2019, în cazul familiei Melencu, respectiv în iulie 2022, în cazul familiei Măceşanu.

Luiza Melencu, o fată de 18 ani, a plecat într-o zi de duminică din aprilie 2019 din satul natal, Dioşti, judeţul Dolj, către Caracal. Mama sa lucra la acea dată în străinătate, în Anglia, şi îi promisese că-i trimite bani pentru o pereche de pantofi sport pe care şi-i dorea mult. Ghinionul a făcut să nu poată retrage acea sumă de bani din Caracal. Şi-a anunţat familia că se întoarce spre casă, îndreptându-se chiar în acele momente către zona din care navetiştii apelează la maşini de ocazie pentru a ajunge în localităţile limitrofe Caracalului. A fost pentru ultima dată când tânăra a vorbit cu familia. Bunicul Luizei a fost cel care, două-trei ore mai târziu, văzând că nepoata sa nu a ajuns acasă, dar şi că nu poate să o contacteze telefonic, a alertat poliţia.

De aici a început un drum lung, anevoios, de a da de urma fetei. Dosarul de dispariţie s-a plimbat între Poliţie şi parchete, ajungând în cele din urmă la DIICOT. Fata, care la acel moment era elevă la un liceu din Craiova, a fost săptămâni în şir căutată şi de către colegi, care au făcut afişe cu dispariţia şi au întrebat în tot oraşul Craiova, dar şi în caracal, doar-doar cineva are cea mai mică informaţie.
Chinul familiei Melencu nu a fost întrerupt nicio secundă de vreun detaliu furnizat de autorităţi care să le dea speranţă. Cazul dispariţiei Luizei era încă unul din multele „în lucru“.

„Alo, Poliţia? Am fost răpită!“

Situaţia a luat o altă turnură în luna iulie. În 25 iulie, o adolescentă apela îngrozită 112 şi anunţa că a fost răpită, bătută şi violată de un bărbat care o ţine sechestrată undeva în Caracal. Fata era Alexandra Măceşanu, din Dobrosloveni, judeţul Olt,  pe care părinţii deja o căutau de o zi. Plecase în 24 iulie spre Caracal, unde ar fi trebuit să se întâlnească cu prietenul său, însă nu a revenit. Pentru că fata nu ieşise niciodată din cuvântul părinţilor şi nici nu lipsise de acasă fără să anunţe, mama Alexandrei a intrat în panică atunci când a ajuns acasă de la serviciu şi nu şi-a găsit fiica. A sunat-o, n-a reuşit să ia legătura cu ea, i-a sunat prietenele, niciuna nu ştia nimic.

S-a pornit în seara zilei de 24 iulie o adevărată operaţiune de căutare, colegii de şcoală ai fetei şi prietenii căutând orice semn. Părinţii au anunţat Poliţia, însă prima replică, deja şablon pentru sistemul poliţienesc, a fost „o fi plecat cu vreun băiat!“.

Poliţiştii nu au căutat-o cu adevărat în acea nopate, părinţii revenind în dimineaţa zilei de 25 iulie. Lucrurile au luat, în schimb, o turnură neaşteptată după apelul Alexandrei la 112, când a început nebunia. „Lucrările“ în dosarul de dispariţie s-au intensificat, poliţiştii apelând inclusiv la „colaboratori“ pentru a da de urma fetei. De-abia în 25 iulie cele două cazuri de dispariţie s-a dedus că ar putea avea ceva în comun, poliţiştii începând căutările maşinii lui Gheorghe Dincă. În dosarul de dispariţie a Luizei  existau fotografii cu maşina, Alexandra la rândul ei descrisese maşina cu care a fost luată. 

VIDEO Cine este bărbatul din Caracal suspectat că a răpit şi ucis în chinuri groaznice două adolescente: „Îşi luase de curând o dubă, se ocupa cu târgurile“ 

Spre miezul nopţii anchetatorii ar fi depistat că ar putea fi vorba de Gheorghe Dincă, un  pensionar de 65 ani din Caracal care făcea curse ocazionale. Nu i-au intrat în curte, au aşteptat, la ordinul procurorului, să se facă ora 6,00 pentru a putea face percheziţia.

În dimineaţa zilei de 26 iulie s-a pătruns în casa lui Dincă, unde nu mai era însă nici urmă de fată. În curtea casei s-a găsit un incinerator improvizat dintr-un butoi metalic şi s-a transmis că fata ar fi fost omorâtă, iar trupul i-ar fi fost ars în respectivul butoi. Tot atunci s-a făcut conexiunea şi cu celălalt caz de dispariţie, cel al Luizei Melencu, despre care, la fel, s-a presupus că ar fi fost omorâtă de acelaşi bărbat.

În 28 iulie Gheorghe Dincă a mărturisit crimele. Le-ar fi luat pe fete pentru a le exploata sexual  pentru el, nu ar fi fost nimeni altcineva implicat. Cu toate acestea, dosarul a rămas în instrumentarea DIICOT, care l-a şi trimis, în ianuarie 2020, în judecată. Din 28 iulie şi până la trimiterea în judecată, Gheorghe Dincă a schimbat de mai multe ori variantele poveştii, în ultima declaraţie dată procurorilor, dar şi în instanţă, susţinând că el nu a omorât pe nimeni şi că fetele ar fi fost răpite din casa lui de două personaje rămase până acum neidentificate. Le-a luat pe fete la ocazie, le-a făcut propuneri indecente, fetele au acceptat, pentru că fetele nu ar fi fost aşa cum le credeau părinţii, ci şi-ar fi dorit banii lor şi chiar le-ar fi interesat oportunitatea de a-i obţine facil. Astfel de declaraţii ale inculpatului, făcute cu seninătate în instanţă, pur şi simplu i-au adus în pragul infarctului pe membrii familiilor fetelor. Mama, mătuşa şi bunicii Luizei au plâns, au ţipat, s-au revoltat, declarând că asistă efectiv la un simulacru de proces şi că nu vor afla în instanţă adevărul despre cele întâmplate. Mama Alexandrei, care şi-a menţinut constant cumpătul în cei doi ani şi jumătate de proces, a izbucnit şi ea în plâns la ultimele termene la care inculpatul a avut ultimul cuvânt şi le-a descris pe fete ca pe tinere de moravuri uşoare. Copleşită, a ieşit din sală.

„N-aşteptăm nimic, adevărul nu l-am aflat“

Familiile victimelor aşteaptă astăzi sentinţa. Atât avocaţii, cât şi procurorul DIICOT, au cerut pentru Dincă pedeapsa maximă. Bărbatul are 67 ani, cel mai probabil va primi câţiva zeci de ani de puşcărie. Acesta a susţinut însă în instanţă că „nu va putrezi în puşcărie“, iar spusele sale au fost interpretate de către unul dintre avocaţii familiilor ca un semn că inculpatul „s-a înţeles“ cu autorităţile să-şi asume totul, deşi adevărul ar fi altul. Fetele nu ar fi fost omorâte, cel puţin nu atunci şi nu aşa cum a fost descris în rechizitoriul procurorilor, ci ar fi fost „plasate“ unor reţele de trafic de carne vie de care n-ar fi străini chiar membrii familiei lui Dincă. Implicaţiile ar fi însă atât de grave încât varianta unui ţap ispăşitor ar salva situaţia.

„N-aşteptăm nimic, adevărul nu s-a aflat!“, susţin bunicii Luizei, pe care nici puşcăria pe viaţă pentru inculpat nu i-ar alina. Speranţa tuturor este ca lucrurile să vireze către aflarea adevărului la următoarea instanţă, pentru că, indiferent de sentinţa pronunţată de Tribunalul Olt, astăzi, 12 august 2022, sau la un termen următor, vor face apel.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Luiza Melencu, fata pe care autorităţile s-au prefăcut că o caută, făcuse trei ani de şcoală în Italia. «...mami, aici nu prea-mi place, nu e la fel ca în România»

Prietena din copilărie a Alexandrei reface pas cu pas filmul din ziua dispariţiei fetei: „Prietenul ei trebuia să se vadă cu ea. Şi el a sunat-o, dar telefonul n-a mers“
 

VIDEO Adolescenta răpită la ocazie în Olt a reuşit să sune la 112, dând indicii clare: „Poliţiştii s-au plimbat pe stradă prin faţa curţii până când au obţinut mandat“

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite