Şcoală sanitară din Olt, sub 40% rată de vaccinare. Care sunt şcolile în care elevii se pot întoarce în bănci de luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia profesorilor de a se vaccina influenţează scenariul de funcţionare FOTO: Mediafax
Decizia profesorilor de a se vaccina influenţează scenariul de funcţionare FOTO: Mediafax

Elevii din aproape 30 de şcoli din Olt vor continua cursurile semestrului I din faţa calculatorului sau a telefonului, fie pentru că nu s-a atins rata de 60% personal vaccinat, fie pentru că incidenţa în localitate este foarte mare, iar parte din personal este afectat.

Vaccinarea personalului din şcoli, dar mai ales decizia ministrului Educaţiei de a obliga şcolile să afişeze pe site-urile oficiale procentul de vaccinare, a stârnit o furtună. Pe de o parte sunt părinţii care cer ca elevii să se întoarcă la şcoală, în bănci, iar acest lucru nu este posibil în şcolile unde mai puţin de 60% din personal este vaccinat, iar pe de alta sunt profesorii, care nu înţeleg de ce cu ei se începe condiţionarea dreptului la muncă, pentru că cei mai mulţi asta spun că înseamnă decizia adoptată. Cert este că de vineri, 5 noiembrie 2021, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt se găseşte situaţia privind rata vaccinării în fiecare şcoală din judeţ.

CNSU a adoptat, tot vineri, Hotărârea cu numărul 99 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în unităţile de învăţământ, în contextul pandemiei de COVID-19. Hotărârea prevede ca pentru adaptarea modalităţii de desfăşurare a cursurilor din cadrul unităţilor de învăţământ la contextul epidemiologic actual, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii să modifice Ordinul comun nr. 5.338/2.015/01.11.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările şi completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfăşurarea cursurilor zilnice, cu prezenţă fizică, la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;

b) desfăşurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat;

c) desfăşurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unităţile de învăţământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

Surprizele din lista  cu personalul vaccinat din unităţile de învăţământ preuniversitar 

Studiind lista cu personalul vaccinat din unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Olt, pe alocuri sunt surprize mari. O şcoală postliceală se numără printre cele cu rată de vaccinare de sub 60%. Este vorba de Şcoala Postliceală Sanitară „Cariol Davila“, cu rată de 35,5% (doar trei angajaţi sunt vaccinaţi). Alte două şcoli cu acelaşi profil, respectiv Şcoala Sanitară Postliceală „Chriastiana“ Slatina (23 angajaţi) şi Şcoala Postliceală Sanitară „Oltenia“ Balş (10 angajaţi) au, în schimb, toţi angajaţii vaccinaţi.

Tot pe lista şcolilor cu foarte puţini salariaţi vaccinaţi se regăsesc şi: Liceul Tehnologic Crâmpoia - 33% (14 angajaţi vaccinaţi), Liceul Tehnologic Drăgăneşti-Olt - 35% (27 vaccinaţi), Şcoala Gimnazială Făgeţelu - 37,5% (3 vaccinaţi), Şcoala Topana (3 vaccinaţi) - 30%, Şcoala Vădastra - 38% (5 vaccinaţi). Lista cuprinzând totalul de angajaţi vaccinaţi din fiecare şcoală din Olt o regăsiţi AICI.

În total 25 unităţi de învăţământ au rate de vaccinare sub 60%, ceea ce nu le va permite elevilor să revină la şcoală, ci vor continua cursurile semestrului I de acasă, din faţa ecranelor. Acestor şcoli li se alătură, însă, şi altele, consiliile de administraţie stabilind să reînceapă cursurile tot online, pe de o parte pentru că incidenţa îmbolnăvirilor este în continuare mare la nivelul localităţilor, iar pe de alta pentru că parte din personal este afectat de COVID-19. Este vorba de şcolile din Bălteni şi Rotunda, dar şi de Şcoala „Ştefan Protopopescu“ din Slatina, care au transmis Inspectoratului Şcolar deciziile adoptate, însă există posibilitatea ca şi alte unităţi să adopte hotărâri similare.

Analizând datele privind procentul de vaccinaţi din fiecare şcoală, în Olt se observă că 16 unităţi au peste 90% din personal vaccinat, în patru instituţii şcolare toţi angajaţii alegând să se protejeze prin vaccinare. Cele patru unităţi sunt: casa Corpului Didactic Olt - 9 angajaţi, Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana“ Slatina - 23 angajaţi, Şcoala Postliceală Sanitară „Oltenia“ Balş - 10 angajaţi şi Şcoala Gimnazială „Neda Marinescu“ Grădinile - 16 angajaţi. 

Vă recomandăm şi:

De ce sunt reticente spitalele din România la terapia cu anticorpi monoclonali

Şcoala aruncată în haos. Cum se vor întoarce copiii în bănci: ce spun ministrul Educaţiei, sindicaliştii şi părinţii

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite