Scandalul din Olt în urma căruia un director proaspăt numit a fost destituit se reaprinde. „Cum să ajungi director de şcoală cu nota 4 la concurs“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul părinţilor şi profesorilor elevilor de la Şcoala nr. 3 Slatina nu a schimbat situaţia în unitate, în schimb a „picat“ un alt director numit în urma concursului FOTO: Alina Mitran
Protestul părinţilor şi profesorilor elevilor de la Şcoala nr. 3 Slatina nu a schimbat situaţia în unitate, în schimb a „picat“ un alt director numit în urma concursului FOTO: Alina Mitran

Ultimul concurs pentru ocuparea posturilor de director şi director adjunct vacante la şcolile din judeţul Olt a fost învăluit în suspiciuni legate de corectitudinea examinării şi notării. Un director a fost destituit la scurt timp după numire, dar scandalul continuă. O investigaţie Recorder vorbeşte despre note „umflate“ şi cu 4 puncte din cele 7 necesare.

Deşi la fiecare concurs pentru ocuparea posturilor de director de şcoală „ies vorbe“, după cel organizat la începutul acestui an în Olt s-a întâmplat mai mult de atât. 

În cazul unei şcoli în care directorul în funcţie a primit note mai mici decât un candidat venit din afara şcolii s-a ajuns chiar la protest în stradă, susţinut de părinţi şi de cadre didactice. 

Culmea, în urma scandalului lucrurile au rămas neschimbate la şcoala cu pricina, însă la o altă şcoală, din alt oraş, directorul a „picat“.

Era vorba de Şcoala Gimnazială nr. 3 Slatina, de unde au pornit către Ministerul Educaţiei memorii în urma concursului, sesizându-se presupuse nereguli. 

În urma acestor memorii, Ministerul Educaţiei a solicitat transmiterea lucrărilor, scanate, iar după reevaluarea acestora un director proaspăt numit în funcţie în urma concursului (un director de la o altă şcoală decât cea din care a pornit sesizarea) a fost destituit. 

Lucrarea scrisă a acestuia ar fi fost notată cu 7,00 (nota 7,00 era necesară pentru a trece la următoarea etapă a concursului, interviul), deşi din adunarea răspunsurilor corecte rezulta un punctaj mai mic cu 0,60 puncte. A fost, însă, singura măsură dispusă în luna mai. Ulterior, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt a ajuns chiar o echipă de control, care a ridicat lucrările scrise solicitate iniţial în format electronic.

RECORDER: „Cel puţin zece dintre candidaţii care au fost evaluaţi de această comisie au primit în borderou note mai mari“


O investigaţie a platformei jurnalistice Recorder scoate la iveală nereguli în notarea mult mai multor lucrări, şi alţi candidaţi fiind notaţi cu peste 7,00 deşi din răspunsurile lor corecte rezulta un punctaj sub cel care le-ar fi permis accesul la următoarea etapă a concursului, interviul.

„Potrivit surselor Recorder, neregulile s-au petrecut la comisia numărul 2, din care au făcut parte Carmen Ene, o fostă directoare de şcoală gimnazială din judeţ, şi Iustina Marica, la acea vreme inspector şcolar. După concurs, Marica a fost numită inspector general adjunct al judeţului Olt, funcţie despre care presa locală a scris că a fost ocupată cu sprijinul PNL. În ultimii ani, Marica a fost membră ALDE, partid care şi-a anunţat fuziunea cu liberalii. Cel puţin zece dintre candidaţii care au fost evaluaţi de această comisie au primit în borderou note mai mari decât rezultau după aplicarea baremului. Unora li s-au mărit notele pentru a le creşte şansele la proba orală, în timp ce alţii au fost salvaţi de eliminare deoarece ar fi luat note sub 7“, scriu jurnaliştii Recorder.

„Cercetările privind organizarea şi desfăşurarea la nivelul IŞJ Olt a concursului continuă“

După destituirea directorului Dorinel Bogeanu, numit la conducerea Şcolii nr. 1 Balş în urma susţinerii concursului organizat în luna februarie (Bogeanu este candidatul care ar fi făcut o lucrare de 6,40, notată cu 7,00 la proba scrisă), pentru că reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au refuzat să ofere un punct de vedere, „Adevărul“ a solicitat Ministerului Educaţiei mai multe informaţii legate de rezultatele controlului desfăşurat la IŞJ Olt. 

Se întâmpla în 17 mai, iar răspunsul a venit în 9 iunie, cu foarte puţine detalii. În răspuns se menţiona că lucrările, scanate, au fost solicitate de către responsabilii din minister în 15 aprilie, Comisia Naţională reevaluând toate lucrările peste 7.

„În cazul uneia dintre lucrările reevaluate s-au constatat diferenţe între nota acordată de comisia judeţeană de evaluare a probei scrise şi nota acordată de Comisia Naţională. Au fost dispuse două tipuri de măsuri:
a) măsuri privind exercitarea defectuoasă a atribuţiilor de către membrii comisiei de evaluare
b) intrarea în legalitate privind desfăşurarea concursului“, au fost detaliile oferite.

În intervalul de timp scurs între transmiterea cererii către minister şi răspunsul oferit, Ministerul Educaţiei a derulat o nouă etapă a controlului, un fişet din biroul inspectorului şcolar general-adjunct Iustina Marica fiind deschis în lipsa acesteia (Marica se afla într-o deplasare), lucrările asupra cărora planează suspiciuni fiind ridicate. Rezultatele nu sunt disponibile nici la această dată. 

„Cercetările privind organizarea şi desfăşurarea la nivelul ISJ Olt a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar, sesiunea a II-a (februarie 2022), continuă“, se mai menţiona în răspunsul scris oferit de Ministerul Educaţiei.

Sursele Recorder vorbesc în schimb despre lucruri şi mai grave decât menţionarea în borderou a unei note mai mari decât cea reală. Lucrările cu note modificate ar fi fost, la rândul lor, înlocuite cu altele, redactate pe alt tip de coli şi cu aplicarea unor semnături scanate.

În această perioadă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt a anunţat scoaterea la concurs a ultimelor posturi de director şi director adjunct de şcoală (17 de director, şapte de director adjunct) rămase în continuare vacante şi după derularea concursurilor din toamna anului trecut, respectiv la începutul acestui an.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Scandal la o şcoală din Slatina în urma concursului pentru postul de director. „Noi ne mutăm copiii dacă se schimbă!“

Telenovelă la o şcoală din Olt, unde directoarea ar trebui să plece. Compromisul pentru a readuce pacea VIDEO

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite