Video Produsul verii, cumpărat de la gheață, aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii. „Am găsit o soluție pentru umbrire”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai cumpărate produse ale verii a fost scos pe piață cu două săptămâni mai târziu decât anul trecut, produsele similare de import afectând profitul fermierilor autohtoni. Va fi în schimb disponibil pentru clienți până aproape de sfârșitul toamnei.

Producătorii de pepeni verzi au ratat în acest an startul, piața fiind invadată, în luna iunie, de pepeni din import, în special din Grecia. Ceea ce a întârziat coacerea, și, din ce spun legumicultorii, și producția, a fost frigul neașteptat din primăvară.  

Cu roșii, castraveți și dovlecei am ieșit pe piață în aprilie-iunie, iar cu lubenița de-abia pe 5 iulie, față de 24 iunie, anul trecut. S-a devansat producția în primul rând pentru că a fost frig în perioada de plantare. Când am plantat primele lubenițe la tunel au plecat foarte greu, ne-a afectat producția, primele flori le-a avortat planta. Nu știu dacă vom avem 20 de tone la hectar, e slab, anul trecut a fost 30-40 de tone/ha. Vorbim de lubeniță nealtoită, lubeniță din sămânță”, explică fermierul Ionuț Crăciun, din Ghimpețeni.

Ionuț Crăciun vrea să producă pepeni verzi până în octombrie FOTO: arhiva Ionuț Crăciun
Ionuț Crăciun vrea să producă pepeni verzi până în octombrie FOTO: arhiva Ionuț Crăciun

Aduce deja de câțiva ani pepeni în Slatina, de când s-a întors din străinătate și a schimbat cu totul și modul de a produce, dar și comercializarea în ferma părinților săi.  

Familia Crăciun produce, altfel, pepeni verzi încă din comunism. Decenii la rând porneau cu lubenița în căruță și vindeau prin sate. Acum piața din Slatina este una sigură, iar clienții sunt fideli. Lubenița a devenit, de altfel, și vedeta pieței volante din Parcul Tineretului (care funcționează doar în weekend), tot din Slatina. O vinde direct de la gheață, pentru a putea fi consumată de îndată ce clientul a ajuns cu ea acasă. 

Tot acesta a fost prețul, 3,5 lei/kg, încă din prima zi.  Piața era saturată de cele din Grecia, care s-au vândut cel mai puțin cu 4,8 lei/kg. Au început de la 10 lei/kg și se vindeau destul de bine”, a explicat fermierul.

„Vreau să am pepeni până în cotombrie,  la Ziua Recoltei”

Va cultiva în acest an pepeni verzi pe patru hectare. Are de gând să etapizeze cultura, astfel încât să poată să pună pe piață produsul-vedetă al fermei sale până la sfârșitul toamnei.

Vreau să duc ultima cultură cât de mult pot. Ținta mea este să am la Ziua Recoltei lubeniță și pepeni, luna asta trebuie să-i plantez”, a mai spus Ionuț Crăciun.

Pentru următoarea plantare ar avea nevoie de zile ceva mai răcoroase. Lubenița iubește căldura, însă cu plantele mici ar putea fi o problemă.

Pentru cultura din care recoltează acum a găsit în acest an o soluție din bătrâni, care s-a dovedit că funcționează: a semănat porumb, care acum umbrește eficient pepenii verzi, și deja se vede diferența față de anul trecut, spune fermierul. 

A găsit soluția pentru umbrire, iar plantele nu mai suferă arsuri FOTO: arhiva Ionuț Crăciun
A găsit soluția pentru umbrire, iar plantele nu mai suferă arsuri FOTO: arhiva Ionuț Crăciun

Taică-meu mi-a zis să fac asta, pentru că așa făceau și ei cândva, puneau porumb pe stânga și pe dreapta ca să-i facă umbrire naturală. Anul trecut i-am pus mai târziu și n-au avut timp să crească. Anul trecut am avut probleme cu arsurile solare, acum e mult mai bine”, mai spune fermierul.

Munca în fermă nu se termină nici ziua nici noaptea FOTO: arhiva Ionuț Crăciun
Munca în fermă nu se termină nici ziua nici noaptea FOTO: arhiva Ionuț Crăciun

Munca în fermă nu se termină însă nici noaptea. După lăsarea întunericului începe udarea, care presupune și muncă și costuri. Consumă 120 litri de benzină în 48 ore. în ultimii ani a investit și în puțuri noi, însă se observă cum în mijlocul verii scade nivelul apei.

Udăm și dimineața și seara. Toată noaptea tata stă pe câmp și udă, adoarme pe la 4.00 dimineața, ziua nu poți să bagi, e arșiță”, explică Ionuț Crăciun.

Într-una din piețe vinde marfa din mașină, cu pierderi în fiecare zi FOTO: arhiva Ionuț Crăciun
Într-una din piețe vinde marfa din mașină, cu pierderi în fiecare zi FOTO: arhiva Ionuț Crăciun

Nici desfacerea nu e floare la ureche, deși sunt clienți, iar pentru a nu compromite produsele fermierul a investit în autoutilitare frigorifice. „Am investit în mașini frigorifice. Le răcesc dimineața, dar ziua se încălzesc, vă dați seama, că nu poți să stai cu ușile deschise și să consumi motorina degeaba. Doar dimineața, o oră-două, și se răcesc. Asta pentru că nu mai putem vinde la corturi, ni se permite doar din mașină la Piața Zahana”,  explică fermierul. 

În fiecare zi aruncă o parte din cantitate, pentru că marfa este perisabilă, iar temperaturile sunt din ce în ce mai greu de suportat.

„Aprovizionăm la două zile. Nici nu putem să punem mult, pentru că cele de jos se sparg. În fiecare zi aruncăm marfa, mai ales pepeni galbeni”, adaugă Crăciun.

Din tot ce produce în ferma de la Ghimpețeni, pepenii și varza s-au dovedit cele mai bune la preț. „Deja începem să plantăm la varză. Am avut și de primăvară, și de vară, acum plantăm varza de toamnă, a fost în ultimiii doi ani prețul bun pentru toată lumea. Plantăm în iunie-iulie și recoltăm în octormbrie. Prindem zilele astea de vară”, mai spune Crăciun.


Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite