Prefectura Olt, pusă în încurcătură de edilul Minel Prina, arestat la domiciliu. Reprezentanţii instituţiei nu ştiu ce să facă: să-l suspende sau nu pe primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul de Olt, Silviu Neacşu (stg.), nu ştie ce să facă cu Minel Prina (dr.)       (FOTO: Mugurel Manea)
Prefectul de Olt, Silviu Neacşu (stg.), nu ştie ce să facă cu Minel Prina (dr.)       (FOTO: Mugurel Manea)

Decizia de arestare la domiciliu a edilului Slatinei, Minel Prina, îi pune în încurcătură pe reprezentanţii Prefecturii Olt, care nu ştiu cum trebuie să procedeze. Oficialii nu ştiu dacă trebuie să pună punct carierei de primar a lui Prina şi să-l suspende. În acest sens, deşi la Prefectură sunt angajaţi jurişti, şefii instituţiei au decis ceară lămuriri de la instituţii abilitate.

Situaţia căreia oficialii Prefecturii Olt nu reuşesc să-i dea de cap a apărut după ce, pe 15 martie a.c., magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au hotărât iniţial pedeapsa mai sus amintită pentru Minel Prina (n.r. – arest la domiciliu), cercetat într-un caz de corupţie împreună cu senatorul PSD de Olt, Darius Vâlcov (n.r. – predecesor la Primăria Slatinei). Cum aceeaşi instanţă a anunţat, săptămâna trecută, că menţine decizia şi după contestaţia edilului Slatinei, reprezentanţii Guvernului în judeţul Olt s-au văzut puşi într-o postură pe cât de încurcată, pe atât de jenantă: să solicite ajutor din altă parte, deşi există jurişti angajaţi şi în cadrul Prefecturii Olt.

Reprezentanţi instituţiei menţionate nu ştiu acum modul în care trebuie să procedeze. Mai exact, prefectul judeţului nu ştie dacă îl poate suspenda pe edilul Slatinei doar în baza ultimei decizii a ÎCCJ sau trebuie să ia o altă hotărâre. În acest sens, la îndemnul “specialiştilor” din Prefectură, prefectul Silviu Neacşu a trimis o adresă Î.C.C.J., dar şi Tribunalului Olt, pentru “lămuriri suplimentare”.

“Este o situaţie delicată cu care nu ne-am mai confruntat, astfel că am decis să solicităm ajutor din altă parte de la instituţii unde au specialişti în acest sens care ştiu să interpreteze legile. În acest sens, noi am remis, la finele săptămânii trecute, două adrese – una către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar o alta către Tribunalul Olt -, în care am cerut ajutor. Până la jumătatea acestei săptămâni suntem optimişti că vom avea răspunsurile solicitate şi vom putea lua o decizie corectă ca urmare a acestei situaţii”, a declarat prefectul de Olt, Silviu Neacşu, care nu a dorit să facă alte comentarii pe acest subiect.

Acuzaţiile DNA la adresa lui Prina   

Minel Prina a devenit primar al municipiului Slatina în februarie 2013, după ce predecesorul său, Darius Vâlcov (primar între iunie 2004 - dec. 2012, n.r.), a participat la alegerile parlamentare din decmbrie 2012, adjudecându-şi un fotoliu de senator. Ulterior, Vâlcov a ajuns chiar şi în Guvern, mai întâi ca ministru al Bugetului, apoi ca ministru al Finanţelor, de unde a fost nevoit să demisioneze luna aceasta în urma implicării într-un dosar de corupţie intentat de Direcţia Naţională Anticorupţie. Dealtfel, acelaşi dosar este şi cauza pentru care cel care i-a luat locul lui Vâlcov la Primăria Slatina, respectiv Minel Prina, va fi nevoit să îşi piardă mandatul de edil al capitalei Oltului după numai doi ani. Cel mai probabil, Consiliul Local Slatina va trebui să se întrunească de urgenţă pentru a decide care dintre cei doi viceprimar, Mihaela Stana sau Cristian Bircea, va prelua atribuţiile de primar până la organizarea unor noi alegeri locale.

Minel Prina este acuzat de procurorii DNA de săvârşirea următoarelor infracţiuni:  fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. În acelaşi dosar mai este acuzat şi Lucian Şuşală, fost şofer al lui Vâlcov pe când acesta era primar al Slatinei. Şuşală se află în arest preventiv. În aceeaşi cauză sunt implicate şi alte două persoane, cercetate deocamdată în stare de libertate: Bogdan Petrică Timofte şi Cristian Constantin Tomescu, patronul firmei Cafmin SRL Slatina. Faţă de ultimii doi, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile. Ei sunt acuzaţi de aceleaşi infracţiuni ca cele menţionate mai sus.

Minel Prina mai are o condamnare mai veche prin care, în decembrie 2012, a fost condamnat la o pedeapsă de patru ani închisoare cu suspendare tot pentru fapte de corupţie.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

Minel Prina, edilul Slatinei, arestat la domiciliu

Primarul Slatinei, Minel Prina, reţinut de procurorii DNA 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite