Ploi torențiale, vânt și grindină în aproape jumătate de țară. Oltul, sub Cod Portocaliu

0
Publicat:

Ploi și vijelii sunt prognozate sâmbătă, 3 iunie 2023, în mai multe zone ale țării, județul Olt fiind sub avertizare Cod Portocaliu de vreme rea.

Sâmbătă sunt așteptate ploi de Cod Portocaliu FOTO: arhiva Adevărul
Sâmbătă sunt așteptate ploi de Cod Portocaliu FOTO: arhiva Adevărul

Meteorologii au emis două avertizări, Cod Galben și Cod Portocaliu, care intră în vigoare sâmbătă, 3 iunie 2023, ora 11,00 și sunt în vigoare până duminică, 4 iunie 2023, ora 6,00. 

În județele aflate sub avertizare Cod Galben, valabil în intervalul orar  3 iunie, ora 11,00 - 4 iunie, ora 6,00, vor fi ploi însemnate cantitativ, descărcări electrice și chiar grindină.

„În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și posibil vijelii în Oltenia, sudul Banatului, vestul și nord-vestul Munteniei, Dobrogea și în vestul și sud-vestul Transilvaniei. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp. Pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (3/4 iunie) aria acestor fenomene se va restrânge spre sud-vestul teritoriului”, menționează meteorologii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. 

Nu doar zonele amintite se vor confrunta cu ploi.

„Astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse și în celelalte regiuni, iar în Moldova și în jumătatea estică a Munteniei temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 50...60 km/h”, mai spun meteorologii. 

O altă avertizare, Cod Portocaliu, intră în vigoare astăzi la ora 12,00 și se menține până la ora 22,00. Vor fi ploi torențiale, avertizează meteorologii, care pot ajunge, izolat, până la 70-80 l/m.p., crescând pericolul de inundații. 

„Zone afectate: județele Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și în zona de munte a județelor Caraș Severin, Hunedoara, Dâmbovița și Prahova.

În județele Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și în zona de munte a județelor Caraș – Severin, Hunedoara, Dâmbovița și Prahova, vor fi averse torențiale. Local cantitățile de apă vor fi de 40...50 l/mp și izolat de peste 70...80 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore)”,se mai arată în avertizarea meteo.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite