Medic, despre suplimentele alimentare promovate la TV: „De când am devenit atât de idioţi? Pe prospect scrie că ele nu previn şi nu vindecă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suplimentele administrate fără recomandarea medicului doar ne scot banii din buzunar, spune medicul FOTO: Pixabay
Suplimentele administrate fără recomandarea medicului doar ne scot banii din buzunar, spune medicul FOTO: Pixabay

Un cunoscut medic atrage atenţia că tehnicile îndelung studiate de marketing dau roade şi că ajungem să investim sume mari în produse care nu ne ajută sub nicio formă. „90% din reclame au fost la suplimente“, spune medicul că a constatat vizionând câteva minute un post TV.

Medicul Vasi Rădulescu, creatorul unei comunităţi online în care împărtăşeşte sfaturi de sănătate, a atras atenţia într-o postare recentă pe contul său de Facebook asupra consumului de suplimente alimentare. Suplimentele sunt acele produse pe care le putem cumpăra fără reţetă de la farmacie şi care, ni se promite în reclame, ne ajută să ne menţinem sănătoşi. Nimic mai fals, spune medicul. Promovarea nu face altceva decât să umple buzunarele celor care le produc sau le comercializează. Mai mult, administrare fără recomandare, ne pot face rău.

„Am lăsat un pic televizorul dimineaţă deschis pe un post -> 90% din reclame au fost la suplimente. De când am devenit atât de idioţi? În loc să adoptăm principii sănătoase, să ne alimentăm bine, să ne expunem la soare, să facem mişcare, noi vrei să ne burduşim cu suplimente pentru orice!
Suplimente care protejează ficatul. Suplimente care repară articulaţiile. Suplimente pentru memorie mai bună. Suplimente care ajută la slăbit. Suplimente care „întăresc” imunitatea. Suplimente pentru inimă. Şi lista poate continua“, a remarcat medicul ce vedem adesea în calupul de reclama TV de pe foarte multe posturi comerciale.

„Suplimentele nu au studii de eficienţă înainte de aprobare“

Dr. Vasi Rădulescu atrage atenţia asupra faptului că suplimentele alimentare nu trec prin circuitul de avizare prin care trec medicamentele. Mai mult, producătorul este obligat să menţioneze în prospect faptul că ele nu previn şi nu vindecă nicio afecţiune.

„Aduc iar aminte că suplimentele nu au studii de eficienţă înainte de aprobare, iar legal pe prospect scrie că ele nu previn şi nu vindecă nicio afecţiune. Mai aduc aminte că majoritatea suplimentelor sunt inutile, oricât de mari ar fi oferta şi cererea. Suplimentele au rost DOAR dacă există carenţe sau situaţii speciale identificate clar de medic, cu analize şi consult şi tot tacâmul. De ce vă tot spun asta? Pentru a nu risipi banii“, scrie medicul.

Sănătatea, în schimb, ne-o putem păstra, atrage dr. Rădulescu atenţia, construind obiceiuri sănătoase.
„Investiţi în mâncare sănătoasă. Mâncaţi corect, diversificat, moderat, cu legume multe, câteva fructe, toate grupele alimentare. Faceţi mişcare zilnic. Hidrataţi-vă bine cu apă banală. Dormiţi 7-8 ore pe zi. Staţi un pic la soare. Socializaţi cu ceilalţi. Chiar nu e greu să construiţi obiceiuri sănătoase. Trebuie doar să vreţi“, a recomandat medicul.

Despre uşurinţa cu care românii au „adoptat“ suplimentele alimentare a vorbit, în cadrul campaniei de informare privind vaccinarea, lansată recent, şi conf. univ. Poliana Leru, medic alergolog. Dr. Leru remarca faptul că pacienţii vin pentru a li se investiga diverse alergii şi spun că le este frică să se vaccineze pentru că se tem de eventualele reacţii alergice, în schimb aproape niciodată nu-şi pun problema ce li s-ar putea întâmpla atunci când consumă suplimente alimentare fără indicaţia medicului.

Vă recomandăm şi:

„Am diferite alergii, nu mă pot vaccina“. Doctoriţă: Oamenii au, de fapt, nevoie de informare din partea medicilor VIDEO

Medic, despre medicamentele luate preventiv înainte de vaccin: Nu e bau-bau. Nu aveţi nevoie de pastile întăritoare

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite