Impozit de 500% pentru clădirile care se degradează, la Caracal. „Nu plătesc, îi executăm!” Proprietari de vază, în culpă

0
Publicat:

Proprietarii a zeci de imobile din Caracal vor plăti între 300% și 500% impozit pe clădiri în acest an, pentru că lasă imobilele să se degradeze. Printre proprietari sunt societăți mari sau nume cunoscute în urbe.

Imobil din strada Iancu Jianu, supraimpozitat, monument istoric Sursa FOTO: hotărârea CL Caracal
Imobil din strada Iancu Jianu, supraimpozitat, monument istoric Sursa FOTO: hotărârea CL Caracal

Hotărârea de a supraimpozita proprietarii care lasă imobilele să se degradeze este aplicată pentru prima dată în municipiul Caracal, spune primarul Ion Doldurea, însă nu vine fără avertisment. Din contră, primele notificări au fost făcute către proprietari în cursul anului 2021, continuând și în 2022.

Pentru că proprietarii, cei mai mulți, nu au luat în serios avertismentul, o comisie a inventariat fiecare imobil vizat în parte, iar într-o ședință de consiliu local de la sfârșitul anului trecut aleșii locali au fost de acord cu supraimpozitarea, în cazul a 24 imobile.

Clădirea aparținând SE Oltenia Sursa FOTO: hotararea CL Caracal
Clădirea aparținând SE Oltenia Sursa FOTO: hotararea CL Caracal

„Este prima dată când procedăm astfel, sunt 24 de imobile, au fost avertizați de două ori până acum, în cursul anului 2021 și 2022, li s-au trimis somații, au avut timp să facă reparații, să schimbe cumva aspectul caselor respective, n-au făcut-o, asta este. E un început, pentru că mai sunt și altele, noi am procedat doar la vârful de iceberg. Oricum, noi avem avertizați mai mulți, dar acestea sunt mai grave, acolo unde sunt în zone mai centrale”, a explicat primarul municipiului Caracal, Ion Marian Doldurea.

Complex Bulevard, ală clădire lăsată pradă timpului Sursa FOTO: hotararea CL Caracal
Complex Bulevard, ală clădire lăsată pradă timpului Sursa FOTO: hotararea CL Caracal

Proprietarii vor plăti, majoritatea, pentru 2023, o sumă de cinci ori mai mare decât cea datorată în mod obișnuit, însă măsura nu se mai aplică în anul următor dacă proprietarul ia măsuri. Justificări de tipul – nu avem bani, o renovare a unui asemenea imobil costă foarte mult (unele sunt case de patrimoniu, altele sunt case din zonă protejată, iar reparațiile se fac în anumite condiții, respectând standardele caselor monument istoric) – nu mai sunt valabile, spun reprezentanții primăriei.

„Noi le-am solicitat să le vândă și așa cum sunt (n. red. – dacă nu au puterea financiară să le repare). De la caz la caz, sunt oameni în vârstă, îndărătnici, nici nu vând, nici nu dau la copii să repare, mai sunt câteva cazuri de societăți care n-au investit până acum. Sper să remedieze, va fi și pentru noi o experiență”, a adăugat primarul.

Nu doar clădirile vechi au fost abandonate de proprietari Sursa FOTO: hotararea CL Caracal
Nu doar clădirile vechi au fost abandonate de proprietari Sursa FOTO: hotararea CL Caracal

Casele inventariate de comisia special creată la primărie reprezintă, unele, un real pericol pentru trecători, pentru că se desprind elemente de pe fațadă, zboară bucăți din acoperiș în cazul unui vânt puternic, cade tencuiala etc. Din cele 24 imobile, trei sunt chiar clădiri de patrimoniu.

Astra Rail, Distribuție Energie Oltenia, SNIF, Remus Rădoi – printre proprietarii vizați

Pe lista proprietarilor nu se regăsesc, însă, doar persoane în vârstă, care nu au nici puterea financiară și nici determinarea să schimbe fața clădirilor, ci sunt și firme puternice sau oameni de afaceri.

Pentru fiecare imobil pentru care s-a decis supraimpozitarea s-a aprobat o hotărâre de consiliu local, în cuprinsul hotărârii regăsindu-se inclusiv fotografia imobilului respectiv.

Clădire aparținând SNIF Sursa FOTO: hotararea CL Caracal
Clădire aparținând SNIF Sursa FOTO: hotararea CL Caracal

Printre proprietari sunt: Societatea Națională de Îmbunătățiri Funciare SNIF (cu un imobil de pe strada 1 Decembrie 1918); fabrica de vagoane Astra Rail Industries Arad (cu un imobil pe aceeași stradă); omul de afaceri Remus Rădoi, cunoscut drept „Codiță”, care va plăti impozit de cinci ori mai mare pentru două clădiri de pe strada Plevnei (nr. 2 și nr. 6); Distribuție Energie Oltenia și Servicii Energetice Oltenia, care impart o clădire tot pe strada 1 decembrie 1918; Agro Chirea (firma familiei primarului comunei oltene Rusănești), care are un imobil în Piața Victoriei din Caracal etc.

Pe listă sunt și clădiri foarte cunoscute din Caracal, cum este cazul Restaurantului Caracal sau cel al Complexului Bulevard, aflate în stare avansată de degradare.

Imobilele aparținând lui Remus Rădoi Sursa FOTO: hotararea CL Caracal
Imobilele aparținând lui Remus Rădoi Sursa FOTO: hotararea CL Caracal

Pe lista pentru anul viitor, avertizați deja din 2022, sunt alți aproximativ 60 proprietari. Primarul Ion Marian Doldurea spune că nu li s-au cerut renovări totale, fiind de înțeles că anumite imobile necesită reparații care costă enorm.

„Încerci ceva. O vopsești, o aranjezi, îi faci fațada, te străduiești. Aceste case (n. red. - casele de patrimoniu) erau scutite de impozit la un moment dat. O casă de patrimoniu se restaurează cu o sumă de cel puțin trei ori mai mare decât o casă normală. (...) Sperăm să fie exemplu și pentru alții. Dacă nu plătesc, îi executăm, asta e legea. Nu poți să mergi la infinit așa. Pot să le vândă, dacă nu pot și nu pot și nu pot să le repare”, a mai adăugat primarul.

Imobilul care aparține ASTRA Rail Sursa FOTO: hotărârea CL Caracal
Imobilul care aparține ASTRA Rail Sursa FOTO: hotărârea CL Caracal

Taxele și impozitele locale nu s-au majorat în ultimii ani în Caracal, a subliniat primarul Ion Doldurea, aplicându-se doar indexările obligatorii prin lege. Chiar și așa, o creștere de la 3.000 lei la 15.000 lei odată cu supraimpozittarea, și chiar semnificativ mai mult în cazul clădirilor cu suprafețe foarte mari, va însemna o sumă care, speră edilul, să-i determine pe proprietari să miște lucrurile.  

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite