UPDATE Gheorghe Dincă, „monstrul din Caracal”, își așteaptă sentința, vineri, după trei amânări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Olt ar putea să pronunțe, după trei amânări, vineri, 23 septembrie 2022, sentința în dosarul crimelor de la Caracal în care este judecat Gheorghe Dincă, bărbatul acuzat de crimă, viol și trafic de persoane.

Gheorghe Dincă și-ar putea afla sentința vineri, 23 septembrie 2022 FOTO: Mediafax
Gheorghe Dincă și-ar putea afla sentința vineri, 23 septembrie 2022 FOTO: Mediafax

UPDATE. Pronunțarea în cazul Caracal anunțată pentru vineri dimineață, 23 septembrie, început cu o amânare. Anunțarea sentinței este așteptată în jurul orei 14.00.

Rudele celor două victime ale lui Dincă, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, sunt nemulțumite că sentința nu se dă în ședință publică. Aurel Moldovan, apărătorul familiei Măceșanu, a cerut ca sentința să fie pronunțată în sală, din respect pentru familiile victimelor.

Avocatul familiei Măceșanu cere pronunțare în ședință publică FOTO Alina Mitran
Avocatul familiei Măceșanu cere pronunțare în ședință publică FOTO Alina Mitran

S-a îmbolnăvit judecătoarea

Pronunțarea sentinței în dosarul crimelor de la Caracal s-a amânat deja de trei ori, judecătoarea Diana Cotoi confruntându-se cu probleme de sănătate care nu i-ar fi permis până acum să redacteze motivarea. 

Gheorghe Dincă, bărbatul de 69 ani, din Caracal, acuzat de trafic de persoane, viol, omor și profanare de cadavre, ar putea primi 30 ani de închisoare, atât avocații rudelor fetelor ucise, cât și procurorul DIICOT și chiar apărătorul inculpatului cerând pentru inculpat pedeapsa maximă.

Avocatul familiei Măceșanu, deși a fost de acord cu pedeapsa maximă, a cerut în schimb să se renunțe la acuzația de omor, menționând că în dosar nu există suficiente probe că Dincă a omorât-o pe Alexandra Măceșanu.

Peste trei ani de calvar pentru rudele celor două fete

Crimele de la Caracal ar fi fost comise, spun procurorii DIICOT, în vara anului 2019. În 14 aprilie 2019, Luiza Melencu, o tânără de 18 ani, a dispărut de pe o stradă din municipiul Caracal, județul Olt.

Fata venise în oraș din localitatea Dioști, din județul vecin Dolj, cu scopul de a retrage o sumă de bani pe care mama sa, Monica Melencu, o trimisese din Anglia. Bunicii săi, în grija cărora se afla tânăra, nu au mai putut să o contacteze din jurul orelor prânzului. S-au îngrijorat, pentru că nu se mai întâmplase ca Luiza să nu le răspundă la telefon, și nici să întârzie, așa că au anunțat Poliția.

Bunicii Luizei Melencu în așteptarea sentinței FOTO Alina Mitran
Bunicii Luizei Melencu în așteptarea sentinței FOTO Alina Mitran

Luni întregi rudele fetei au căutat-o pe cont propriu, în Olt și Dolj, ajutate de colegii Luizei, dar au făcut și „potecă” la autorități. Veștile au lipsit însă până în luna iulie 2019, atunci când dintr-o localitate din Olt, de data aceasta, a mai dispărut o fată. 

Alexandra Măceșanu a plecat în 24 iulie din Dobrosloveni către Caracal, cu o mașină de ocazie. A avut ghinionul ca Gheorghe Dincă să oprească și să se ofere să o ducă cu mașina cei aproximativ 10 kilometri.

Pe drum, după cum a povestit Gheorghe Dincă în instanță, bărbatul i-ar fi făcut fetei de 15 ani propuneri indecente, iar fata ar fi acceptat, a mai spus acesta în fața judecătoarei. A fost momentul în care mama Alexandrei, prezentă în sala de judecată, și-a ieșit din fire și l-a apostrofat pe Dincă, acuzându-l că spune minciuni.

Alexandra nu a mai ajuns în fața liceului la care era elevă, așa cum îi solicitase șoferului mașinii de ocazie, pentru că Dincă a legat-o de mâini și la ochi și a dus-o la locuința lui din Caracal numită de presă, două zile mai târziu, „casa ororilor”.

În așteptarea sentinței în dosarul caracal FOTO Alina Mitran
În așteptarea sentinței în dosarul caracal FOTO Alina Mitran

Alexandra a reușit să sune la 112, a doua zi după răpire, însă polițiștii din Olt nu au fost capabili să stabilească în timp util unde se află fata sechestrată. Autoritățile au ajuns în curtea lui Dincă de-abia multe ore mai târziu, a doua zi dimineața, procurorul din Caracal care a coordonat căutările nepermițând accesul pentru că nu era oră de percheziții. 

De la apelul Alexandrei, polițiștii au început să caute, să analizeze imagini de pe camerele de supraveghere, să realizeze conexiuni cu ceea ce descrisese Alexandra, astfel concluzionându-se că răpitorul Luizei Melencu și cel al Alexandrei Măceșanu ar fi una și aceeași persoană.  P

e ambele fete bărbatul le-ar fi sechestrat, violat și în cele din urmă le-ar fi omorât, la momente diferite, arzând ulterior cadavrele - spun procurorii DIICOT - într-un incinerator artizanal, improvizat dintr-un butoi metalic. „Scenariul” procurorilor a început ușor-ușor să fie combătut de părțile implicate, astăzi rudele celor două fete fiind convinse că Gheorghe Dincă nu le-a omorât (cel puțin nu până la momentul la care a izbucnit scandalul), ci le-ar fi plasat, cu complicitatea membrilor familiei sale, unor rețele de trafic de carne vie.

Părinții celor două fete își doresc în prezent ca sentința în primă instanță să se pronunțe, pentru a putea să o atace și, speră aceștia, astfel să schimbe cursul dosarului, rudele declarând în mod constant, pe parcursul derulării acestui proces, că la Tribunalul Olt nu vor afla niciodată adevărul despre cele întâmplate. 

De menționat că Gheorghe Dincă a recunoscut în cursul cercetării penale că le-ar fi omorât pe cele două fete, însă cu puțin timp înainte ca dosarul să fie trimis în judecată, în ianuarie 2020, acesta și-a schimbat declarația, recunoscând doar acuzațiile de viol și trafic de persoane și spunând că pe fete le-ar fi răpit din casa lui membrii unei rețele de trafic de persoane.

Alături de Dincă mai este judecat, pentru viol, Ștefan Risipițeanu, un bărbat care îl ajuta pe Dincă la treburile din gospodărie și care ar fi violat-o, la rândul său, pe Luiza Melencu.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite