FOTO  Vitezomanii şi alcoolicii la volan, în vizorul poliţiştilor olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii olteni "au greblat" traficul rutier din Slatina şi din judeţ în acest week-end  (FOTO: Mugurel Manea)
Poliţiştii olteni "au greblat" traficul rutier din Slatina şi din judeţ în acest week-end  (FOTO: Mugurel Manea)

Efective însemnate ale Brigăzii Rutiere din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt au fost dislocate în teritoriu, în acest week-end, într-o amplă serie de acţiuni preventive în trafic. Scopul raziei a constat în reducerea accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării normelor legale ale circulaţiei pe drumurile publice, în special a celor care reglementează consumul de alcool.

Poliţia Olt continuă seria de acţiuni preventive pentru un trafic în siguranţă pe şoselele judeţului. Cea mai recentă razie a autorităţilor s-a derulat în cursul acestui week-end, în intervalul 22-2 februarie, perioadă în care poliţiştii au constatat zece infracţiuni, dintre care şapte la regimul circulaţiei rutiere şi trei de altă natură. În urma abaterilor depistate în trafic au fost aplicate nu mai puţin de 455 sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G.  nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. De asemenea, ca măsură complementară, au fost reţinute 25 permise de conducere, dintre care 12 pentru consum de alcool, 3 pentru viteză, 2 pentru depăşire neregulamentară şi 8 pentru alte abateri la regimul circulaţiei rutiere.

Poliţiştii au descoperit, în perioada monitorizată, şi fapte mai grave în trafic. Astfel, în municipiul Slatina, pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza, a fost depistat Alin I., de 28 ani, din localitate, care conducea un autoturism fără a poseda permis de conducere. Acesta a prezentat la control o carte de identitate şi un permis de conducere pe numele unui cetăţean italian, însă fotografia din documentele susmenţionate aparţineau cetăţeanului român. Drept urmare, oamenii legii au întocmit acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, fals privind identitatea, uz de fals şi infracţiuni de fals în legătură cu acte emise de o autoritate competentă a unui stat străin. Dacă va fi găsit vinovat de instanţă, acesta va petrece următorii ani după gratii.

De asemenea, tot în perioada monitorizată de poliţiştii rutieri, aceştia au dat peste mai mulţi şoferi care conduceau diverse autovehicule în diferite stare de ebrietate. Astfel, nu mai devreme de noaptea de sâmbătă spre duminică, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Slatina au depistat în trafic, pe strada Crişan, pe Gabriel I. (28 ani), din localitate, în timp ce conducea un autoturism aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie de 0,52 mg./l. alcool pur în aerul expirat; şoferului i-au fost recoltate probe biologice de sânge şi, totodată, i s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

Nu urcaţi la volan în stare de ebrietate!

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să nu conducă autoturisme sub nicio formă dacă au consumat băuturi alcoolice sau substanţe cu efect halucinogen.

“De cele mai multe ori, conducătorii auto, aflaţi sub influenţa alcoolului, comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută, în mod periculos, virajele. Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Atragem atenţiaasupra faptului că legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce conducătorul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală. Ca să nu mai menţionăm ceea ce se ştie deja, şi anume pericolul consumului de alcool înainte de urcarea la volan ce constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie”, a declarat comisar-şef Mariana Tudor, purtător de cuvânt interimar al IPJ Olt.

Mai puteţi citi:

Razie a Poliţiei Rutiere Olt: sute de amenzi aplicate şi 13 permise de conducere reţinute

FOTO  Inconştienţă la volan: peste 400 de şoferi din Olt amendaţi în doar două zile

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite