Cum îţi dai seama dacă brânza este din lapte sau din uleiuri vegetale. Testul care poate fi făcut acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ne putem înşela atunci când cumpărăm brânză chiar dacă alegem magazinele FOTO: arhiva Adevărul
Ne putem înşela atunci când cumpărăm brânză chiar dacă alegem magazinele FOTO: arhiva Adevărul

Calitatea brânzei şi „falsurile“ puse pe piaţă au fost intens dezbătute la începutul acestei luni după ce reprezentantul Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui a tras un semnal de alarmă, arătând că nu întotdeauna cumpărăm ceea ce scrie pe etichetă.

Dacă nu ai un furnizor de lapte şi produse din lapte de încredere, dar preferi să cumperi brânza de la piaţă, nu produsele din supermarket, ar trebui să ştii câteva elemente prin care poţi deosebi brânza „adevărată“ de produsele vândute drept brânză din lapte, dar realizate din grăsimi vegetale.

După ce preşedintele Asociaţiei Patronatelor Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a atras atenţia că este nefiresc să găsim pe piaţă, în această perioadă, telemeaăproaspătă de oaie sau de capră, pentru motivul simplu că nu prea mai este lapte pentru producerea acesteia, au apărut şi alţi specialişti care au explicat la ce să fim atenţi.

Dacă vreţi să ştiţi exact ce cumpăraţi, iată câteva elemente de care să ţineţi seama, expuse de fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. Iată cum spune acesta că putem deosebi diversele tipuri de brânză de „falsurile“ din comerţ. E drept, unele dintre metode presupun testarea produsului după ce l-aţi achiziţionat.

- Culoarea – brânza de oaie nu este la fel de alba precum cea produsă din laptele de vacă, consistenţa laptelui fiind alta. Astfel, brânza din lapte de oaie merge spre gălbuie, laptele fiind mai gras;
- Brânza din lapte are orificii în interior;
- Brânza din lapte nu trebuie să se dizolve la fierbere;
- O brânză de calitate, din lapte, frecată între degete se transformă în cremă, brânza din lapte fiind onctuoasă;
- Preţul brânzei din lapte nu poate fi foarte mic, asta pentru că un kilogram de brânză se obţine din 7-10 litri de lapte, care pe piaţă, la ţărani, nu are preţ sub 1,5 lei/kg, prin urmare nici brânza nu poate costa mai puţin de 10-15 lei/kg.

Chiar dacă probabilitatea să cumpăraţi de pe piaţă brânză produsă cu adevărat din lapte, nu din grăsimi vegetale, este mare, la fel de adevărat este că vi se poate vinde „telemea de oaie“ produsă preponderant din lapte de vacă, în acest caz nefiind vorba despre o problemă de siguranţă a alimentului, ci pur şi simplu de faptul că vi se vinde la un preţ mai mare (laptele de oaie este mai scump, prin urmare şi telemeaua produsă are un preţ mai ridicat) un produs care nu coincide cu ceea ce scrie pe etichetă sau în recomandarea producătorului.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite