A treia suspiciune de botulism în Olt, în două luni. Carnea de la garniță ar fi incriminată. „Vă văd dublu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A treia suspiciune de intoxicație cu toxină botulinică a apărut la Spitalul Județean de Urgență Slatina, în nici două luni. Un bărbat în vârstă de 39 ani este suspect, acestuia administrându-i-se deja ser antibotulinic.

Al treilea caz de botulism, în nici două luni, la SJU Slatina FOTO: A.M.
Al treilea caz de botulism, în nici două luni, la SJU Slatina FOTO: A.M.

Suspiciunea de boală a apărut luni, 14 noiembrie 2022, atunci când pacientul a ajuns la spitalul din Slatina acuzând o afectare a vederii. „Dom' doctor, vă văd dublu”, li s-ar fi plâns pacientul medicilor.

Medicii de la Neurologie consideră că, foarte probabil, simptomele provin de la intoxicația cu toxină botulinică, pacientul prezentând displopie, dureri de cap și dificultate la înghițire.

„Este o suspiciune înaltă de botulism la un pacient tânăr, căruia i s-a administrat doza de ser. Pacientul a venit ieri dimineață (luni, 14 noiembrie - n.n.) la serviciul de primiri urgențe, în jurul orei 9,00. Ca urmare a investigațiilor făcute și a acuzelor, s-a ridicat suspiciunea de botulism, a fost anunțată Direcția de Sănătate Publică, s-au luat probele care s-au și trimis la Cantacuzino în decursul zilei de ieri. Am făcut tot ce ne-a stat în putință ca pacientul să primească cât mai repede serul antitoxină botulinică. Aseară la ora 23,00 s-a început administrarea serului. Actualmente pacientul este stabil, cooperant!, a declarat, pentru „Adevărul”, directorul medical al spitalului Slatina, medicul Florin Popa.

S-a pus inițial problema ca serul să fie adus cu un elicopter, pentru a scurta timpul, însă condițiile meteo nu au permis, astfel că personalul ISU Timiș și cel al ISU Olt au colaborat și serul a ajuns de la Timișoara la Slatina, echipajele întâlnindu-se pe traseu.

A mâncat carne de la garniță, insuficient preparată termic

Pacientul le-a spus medicilor, după lungi discuții, că ar fi mâncat, cu o zi înainte, carne „la garniță”, preparată cu multe luni în urmă și conservată în untură. Nu a mai preparat-o termic, astfel că este posibil ca aceasta să fie sursa toxinei. S-au prelevat, a mai spus directorul medical, probe și din acest aliment din care ar fi mâncat, însă, și soția, dar și copilul pacientului, fără ca aceștia să prezinte simptome.

La spitalul din Slatina se mai află internat un pacient cu suspiciune de botulism, suspiciunea apărând în 12 noiembrie, la șase zile de la internare. Starea acestuia este în continuare gravă. La sfârșitul lunii septembrie, la același spital, a fost de asemenea un caz, botulismul fiind confirmat după decesul pacientului. În acel caz pacientul mâncase o conservă de pește preparată în casă.

Știre în curs de actualizare

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite