VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis a asistat la un spectacol din cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a venit, vineri seara, la Sibiu, unde a asistat la un eveniment din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru.

UPDATE 22.36 Preşedintele Klaus Iohannis a plecat de la teatru, nu înainte de a spune că spectacolul la care a asistat a fost ”impresionant”.

UPDATE 21.15  Klaus Iohannis a venit la spectacol însoţit de soţia sa, Carmen, şi a fost aşteptat, printre alţii, de Judith Urban, consulul Germaniei la Sibiu, Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru, dar şi de finii săi, Andreas Huber, consulul onorific al Austriei la Sibiu, şi Paul Jurgen Porr, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România.

Klaus Iohannis la FITS 2015

Preşedintele va merge la Sala Thalia, la spectacolul  „Ultima bandă a lui Krapp”, eveniment care începe la ora 21:00. 

„Ultima bandă a lui Krapp” este o piesă scurtă într-un act, scrisă de Samuel Beckett (1906-1989) în 1958 şi care a avut premiera în acelaşi an la Royal Court Theatre în Londra, fiind regizată de Donald McWhinnie şi cu Patrick Magee în rolul lui Krapp. Acţiunea are loc în ziua în care Krapp îşi serbează vârsta de 69 de ani: stând acasă, la biroul său, bătrânul scoate din sertar o bandă de magnetofon pe care îşi înregistrase gândurile despre viaţă şi propria persoană cu 30 de ani în urmă – făcea acest lucru în fiecare an, din ziua în care împlinise 24 de ani. Prin intermediul acestor înregistrări Krapp „separă grâul de neghina” experienţelor şi amintirilor sale. Bărbatul de 39 de ani pe care îl auzim în înregistrare este destul de diferit de cel de pe scenă; amândoi împărtăşesc însă dispreţul faţă de sinele mai tânăr, cel de 24 de ani, şi o poftă de banane.

Autorul însuşi a precizat, sarcastic, că rezultatul acestui efort teoric a fost un Krapp bătrân şi obosit, a cărui seară nu se încheie prea bine. Beckett este un cronicar neclintit al deznădăjduirii provocate de existenţa limitată, deşi este şi un adept al încurajării, atunci când este pus în faţa unei profunde dureri emoţionale. Din când în când, Krapp râde cu poftă în timp ce ascultă vechea bandă. Vârsta înaintată îi permite să privească unele lucruri cu ironie.

Vă mai recomandăm: 

Povestea fascinantă a medicului român care a reformat sistemul de stat fără un ban de la buget: Livia Ognean, îngerul copiilor născuţi de câteva sute de grame

Medicul neonatolog Livia Ognean (46 de ani) a reuşit să mobilizeze colegi, părinţi şi oameni obişnuiţi pentru a schimba în bine viaţa unor copii de numai câteva sute de grame, internaţi la terapie intensivă neonatală în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Totul prin forţe proprii, independent de statul român.

Tizii sibieni ai unor politicieni celebri – strungarul Adrian Năstase, inginerul Ludovic Orban şi tâmplarul Mihai Ungureanu

Trei sibieni sunt posesorii unor nume cu rezonanţă în viaţa politică: Adrian Năstase, Ludovic Orban şi Mihai Ungureanu. Oamenii povestesc amuzaţi ce glume se fac pe seama lor, dar şi cum îşi văd celebrii tizi de la Bucureşti.

Satul unde nu s-a mai născut nimeni de 27 de ani. Povestea celor 12 oameni care mai trăiesc în Gherdeal: „Saşii au plecat în Germania, românii – sub brazi“

Ultima nuntă în satul sibian Gherdeal a avut loc în 1987, iar ultimul copil s-a născut aici în 1988. Din comunitatea înfloritoare de altădată, care număra 300 de suflete de români şi de saşi, acum au mai rămas doar 12 locuitori, şi toţi trecuţi de 50 de ani. Amintirile lor au rămas închise în cutii cu fotografii alb-negru.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite