Sibianul Florin Soare a demontat „salutul românesc” în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a văzut la televizor că francezii extrapolează obiceiurile proaste ale romilor cerşetori din Franţa asupra românilor şi poporului român, inspectorul şcolar şi profesorul de muzică Florin Soare şi-a pus în gând să meargă personal în Franţa şi să le arate tuturor francezilor ceea ce înseamnă România cu adevărat.

Horia Şiclovan: Ajută pacienţii să arate mai bine

Codruţ Ion Stroia: A transformat dragostea fiului său pentru animale, într-o afacere profitabilă

Profil:
Născut: 20 august 1944, Poiana Sibiului
Studii: Conservatorul de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca
Familie: căsătorit, doi băieţi, unul informatician şi celălalt inginer

Florin Soare este inspector şcolar pentru activităţi extraşcolare şi arte în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu. Şi de 20 de ani conduce destinul Corului de Cameră „Caedonia” din Sibiu. Corul s-a înfiinţat în anul 1968, la iniţiativa câtorva absolvenţi ai Conservatorului de muzică veniţi la Sibiu de la Cluj-Napoca. La început, Corul „Caedonia” a participat la numeroase festivaluri naţionale printre care se numără D.G. Kiriac din Piteşti, Gheorghe Dima din Braşov, Iacob Mureşanu din Blaj, Ciprian Porumbescu din Suceava, Festivalul de Muzică Sacră „Pe Tine Te Lăudăm” Orăştie şi altele. După 1990, prof. Florin Sopare condus corul în numeroase turnee în Austria, Germania şi S.U.A., devenind membru de onoare al Karnter Sangerbund (Austria) şi al Asociaţiei Naţionale Corale din România. „Corul nostru s-a situat întotdeauna în elita corală a României. Deosebit de fructuoasă a fost perioada în care a activat pe lângă Universitatea „Lucian Blaga”. După anul 1990 am avut şansa de a ieşi în străinătate cu concertele noastre, ceea ce a creat o punte de legătură între diaspora şi noi”, povesteşte prof. Soare.

Turneul în Franţa

Vara aceasta Corul “Caedonia” a efectuat un turneu de trei săptămâni în Franţa, având nu mai puţin de 14 concerte în diferite localităţi din Hexagon. Ideea unui turneu în Franţa i-a venit liderului corului în această primăvară, când a văzut la televizor modul în care francezii luau în derândere poporul român. Francezii spuneau atunci că românii se salută în acelaşi mod în care cineva cerşeşete pe stradă. “Ceea ce m-a determinat să facem acest turneu în Franţa a fost “Salutul românesc” pe care l-am văzut la televizor şi pe care cred că îl ştie toată lumea. Am considerat că ar trebui să arătăm francezilor că noi, românii, nu suntem ceea ce se spune despre noi. Am considerat că este necesar să arătăm cine sunt românii cu adevărat. Am avut un repertoriu format din aproximativ 20 la sută cântece religioase iar restul au fost lucrări ale unor compozitori români şi lucrări de inspiraţie folclorică. Aş putea să spun că toate concertele au fost foarte bine primite de publicul francez şi sunt fericit că la aceste evenimente a putut participa mai ales un public correct şi educat”, explică prof. Soare.

Promovarea Sibiului

La fiecare din cele 14 concerte susţinute în Franţa profesorul Mihai Soare a organizat un stand de promovare a Sibiului. În parteneriat cu Consiliul Judeţean Sibiu şi Primăria Sibiu, Corul “Caedonia” a dus cu el numeroase pliante de promovare a Sibiului. “Cred că impactul acestor standuri a fost mai puternic decât frunza Ministerului Turismului pentru că o parte din prietenii pe care ni i-am făcut acolo au venit deja să viziteze Sibiul”, concluzionează Florin Soare.

Întrebări şI răspunsuri:


Ce întâmplare v-a rămas în întipărită în minte după turneul în Franţa?
Imaginea unui domn din Mediaş care atunci când ni s-a stricat autocarul şi ne aflam în situaţia de a nu putea continua turneul a sărit în ajutorul nostru. Fără domnul Nistor Nicolae Cristian din Mediaş nu am fi putut continua turneul.

Unde aţi cântat în acest turneu?
Am avut concerte în Paris, în Strasbourg, Nancy şi multe alte localităţi.

De ce avem nevoie de muzică?
Pentru că muzica şi cultura corală contribuie la socializare şi la existenţa unei coeziuni în rândul oamenilor.

Ce-i place:
În timpul liber îmi place foarte mult să şurubăresc. La tot ce se strică prin casă.

Ce nu-i place:
Mă enervează balamucul televiziunilor. Şi mă enervează faptul că încă se ascultă prea multe manele. Uneori până la trei noaptea în locuri publice.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite