Zăpadă de peste un metru la Bâlea Lac și Vârful Omu. Zonele montane cu risc de avalanșă însemnat

0
Publicat:

Meteorologii avertizează că este risc însemnat de producere de avalanşe în Carpaţii Meridionali, la altitudinea de peste 1.800 de metri în munţii Bucegi şi Făgăraș.

Avalanșă. FOTO: Sebastian Big - Facebook Avalanșe în Carpați
Avalanșă. FOTO: Sebastian Big - Facebook Avalanșe în Carpați

La staţia de la Vârful Omu se înregistrează cel mai ridicat strat de zăpadă, de 136 de centimetri, iar la Bâlea Lac, stratul măsoară 119 centimetri, potrivit Buletinului nivometeorologic remis miercuri Agenției Agerpres.    

În urmă cu trei zile, o avalanşă de mari dimensiuni a fost observată în Munţii Făgăraş, potrivit imaginilor publicate pe pagina de Facebook Avalanşe în Carpaţi.

A fost declanșată accidental de trecerea unor schiori, pe valea Bâlea, pe vâlcelul de sub garduri aflat în partea vestică a văii Bâlea, sub caldarea Bâlea Lac, într-un loc cunoscut pentru frecventele avalanșe din zonă. Grosimea plăcii de fractură este 80 cm. Din fericire avalanșa a fost fără victime. În urma ninsorilor viscolite din ultima perioadă s-au format numeroase plăci de vânt, în special pe versanții nordici”, avertiza atunci pagina Avalanşe în Carpaţi.

Rafale de vânt

Începând de miercuri seara, în zona montană, temperaturile vor fi negative şi va fi ger noaptea, potrivit estimăriloor meteorologilor. La peste 1.800 de metri altitudine, temperaturile minime vor coborî la minus 14 grade.

Vântul, care va bate în rafale, poate atinge 60-70 de kilometri pe oră la peste 2.000 de metri, pe crestele Carpaţilor Meridionali şi în sudul Carpaţilor Orientali, mai precizează sursa citată.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite