Pedeapsă pentru bătrânul de 88 de ani care şi-a omorât soţia. Căsnicie veche de jumătate de secol, sfârşită în sânge

0
0
Penitenciarul de maximă siguranţă Aiud - locul în care a fost închis criminalul octogenar din Mediaş - Sibiu care şi-a omorât soţia Foto Adevărul
Penitenciarul de maximă siguranţă Aiud - locul în care a fost închis criminalul octogenar din Mediaş - Sibiu care şi-a omorât soţia Foto Adevărul

Crima s-a petrecut în luna februarie a acestui an, în Mediaş – Sibiu. Sentinţa a fost pronunţată de o instanţă judecătorească din cadrul Tribunalului Sibiu şi nu este definitivă.

Ioan Roşian, de 88 de ani, a pus capăt unei căsnicii de peste jumătate de secol într-un mod extrem de violent. Din acest motiv riscă să-şi petreacă ultimii ani din viaţă după gratii. 

Tribunalul Sibiu l-a condamnat la nouă ani de închisoare după ce şi-a lovit soţia, pe Difta, de mai multe ori, cu o rangă, în cap, iar apoi i-a tăiat gâtul. Femeia avea 91 de ani şi suferea de o boală care o ţintuia la pat. 

Bărbatul avea să declare ulterior că a avut grijă de soţie în ultimii 20 de ani de viaţă cât aceasta a fost bolnavă, dar şi că nu s-au putut înţelege în privinţa împărţirii averii către moştenitori.

Sentinţa nu este definitivă, Curtea de Apel Alba Iulia fiind cea care în final va avea ultimul cuvânt de spus în această poveste, în cazul în care este contestată sentinţa Tribunalului Sibiu.

Avea grijă de soţia bolnavă de 20 de ani 

Crima a avut loc la începutul acestui an, în noaptea de 8 spre 9 februarie. Modul în care un localnic a decis să pună capăt la mai bine de 50 de căsnicie a îngrozit comunitatea din Mediaş. 

Femeia de 91 de ani suferea de mai mulţi ani de o afecţiune medicală care o făcea să transpire excesiv. În jurul orei 03:00 şi-a trezit soţul şi i-a cerut să o ajute să se schimbe de haine. 

Din vorbă în vorbă şi-au amintit că au o problemă care nu dădea pace niciunuia - împărţirea averii. Şi au început să se certe. 

Nu erau decişi cui să lase casa

Aveau împreună trei copii, dintre care doi făcuţi împreună şi nu reuşeau să se hotărască legat de cui să-i rămână casa. 

Deşi vecinii şocaţi aveau să declare ulterior că nu i-au auzit niciodată pe cei doi bătrânei certându-se, ancheta a scos la iveală că în ultima perioadă astfel de certuri erau tot mai frecvente. 

„În data de 8 februarie, în jurul orei 03:00, inculpatul R.I., în vârstă de 88 ani, născut în judeţul Alba, domiciliat în municipiul Mediaş, judeţul Sibiu) s-a trezit pentru a o ajuta pe soţia sa, R.D., în vârstă de 91 ani, născută tot în Alba, domiciliată în Mediaş - Sibiu, să se schimbe de haine, aceasta suferind de o afecţiune medicală din cauza căreia transpiră excesiv. Între cei doi soţi a izbucnit un conflict”, avea să declare la vremea respectivă prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean.

A lovit-o cu ranga în cap apoi i-a tăiat gâtul, „turbat de nervi”

Furios că nu reuşesc să ajungă la un numitor comun, octogenarul a luat o rangă cu care şi-a lovit soţia de patru ori în cap. Apoi a luat un cuţit de bucătărie cu care i-a tăiat vena jugulară. Victima a murit din cauza „insuficienţei cardio-respiratorii şi circulatorii acute”, după cum aveau să constate ulterior medicii legişti. 

Ulterior, spăşit şi conştient de cele întâmplate, criminalul avea să recunoască faptul că nu s-a mai putut controla pentru că soţia era nervoasă şi înjura întruna, dar şi că nu-şi mai aminteşte clar ce a făcut după ce a omorât-o pentru că era „turbat de nervi”. 

Abia dimineaţa, când unul dintre copii a venit în vizită, s-a aflat despre macabra crimă. Imediat, Ioan Roşian a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru ca ulterior să fie arestat preventiv. Nu a mai ieşit din Penitenciarul Aiud, până la aflarea sentinţei. 

Trimiterea în judecată şi implicit procesul de judecare s-au desfăşurat rapid, medieşeanul fiind trimis în judecată pe 1 martie şi condamnat la a patra înfăţişare.

Moştenitorii nu s-au constituit părţi civile în cauză

Potrivit soluţiei pe scurt, publicată pe portalul instanţelor de judecată, Tribunalul Sibiu: „Condamnă inculpatul R I, în prezent aflat în Penitenciarul Aiud, la pedeapsa închisorii de 9 ani pentru săvârşirea infracţiunii de omor... Interzice inculpatului ca pedepse complementare, pe o perioadă de 4 ani... dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat... Deduce din pedeapsa închisorii durata reţinerii inculpatului R I pe o perioadă de 24 ore din data de 08.02.2021, precum şi durata arestării preventive a aceluiaşi inculpat de la 09.02.2021 la zi.... Confiscă de la inculpat un cuţit cu mâner de plastic, un levier şi articole vestimentare toate înregistrat în registrul corpuri delicte al Tribunalului Sibiu... Dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat. Aduce la cunoştinţa inculpatului faptul că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic. Constată că persoanele vătămate R.D., R.D.C., şi R.I., moştenitorii victimei, nu s-au constituit părţi civile în cauză”.

Vă mai recomandăm şi: 

Un bătrân de 88 de ani şi-a ucis soţia de 91 de ani cu o rangă şi un cuţit. Detaliile unei crime macabre

Desfăşurare impresionantă de forţe în urma unui denunţ de sechestrare. Pompierii au tras cu ochiul pe geam să vadă ce se întâmplă VIDEO

Sibiu


Ultimele știri
Cele mai citite