Orphaned Land şi Amaranthe, primele trupe confirmate la Festivalul ARTmania Sibiu 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amaranthe va canta la Sibiu in luna august a cestui an - Foto Artmania
Amaranthe va canta la Sibiu in luna august a cestui an - Foto Artmania

Primele două formaţii confirmate la cea de-a opta ediţie a festivalului ARTmania 2013 sunt Orphaned Land, prima trupă metal cu influenţe specifice Orientului Mijlociu prezentă la festival şi Amaranthe, noua senzaţie suedeză a metal-ului melodic, în premieră naţională. Concertele vor avea loc în Piaţa Mare din Sibiu, vineri 9 şi sâmbătă 10 august 2013.

Orphaned Land este considerată una dintre cele mai influente trupe ale Orientului Mijlociu. Cu peste 20 de ani de activitate şi un stil muzical eclectic, care îmbină elementele de metal progresiv cu pasajele tradiţionale, trupa propune ”o călătorie muzicală a speranţei pe tărâmul războiului, creând Raiul pe pământ”, aşa cum a spus vocalul Kobi Farhi. Înfiinţată în 1991, iniţial sub numele de Ressurection, Orphaned Land a captat rapid atenţia la nivel internaţional, printr-un sound metal matur combinat cu o instrumentaţie exotică, apreciat de-a lungul intregii cariere, odată cu lansarea fiecăruia dintre cele 3 EP-uri şi celor 4 albume de studio.

Cel de-al patrulea album, intitulat “The Never Ending Way Of ORwarriOR”, este un manifest epic care a însemnat mai mult de 5 ani de muncă intensă şi sute de ore petrecute în studio alături de Orchestra Arabă din Nazaret. Rezultatul este un disc complex şi sofisticat produs alături de Steven Wilson (Porcupine Tree, Opeth). Steven a cântat la clapă şi a mixat albumul. “The Never Ending Way Of ORwarriOR” alternează aranjamentele profunde cu piesele accesibile şi riffurile captivante. Influenţele sale exotice originale se datorează prezenţei unor instrumente specifice Orientului Mijlociu ce variază de la saz, santur, la flauturi arabe, percuţii orientale, cumbus, bouzouki, viori şi diverse tipuri de chitări. Părţile vocale sunt interpretate în mai multe limbi, respectiv în engleză, ebraică, arabă şi Yemenită.

Trupa a primit Premiul Pacii şi Prieteniei în Turcia. În octombrie 2012 i-a fost înaintată o petiţie comisiei norvegiene pentru Nobel, pentru ca Orphaned Land să fie luată în considerare pentru acordarea Premiului pentru Pace în 2013. Orphaned Land va concerta sâmbătă, 10 august, pe scena din Piaţa Mare.

Stilul muzical specific trupei Amaranthe combină metalul melodic cu refrenuri captivante şi performance-ul fascinant al solistei Elize Ryd, făcându-se remarcată atât pentru show-uri spectaculoase, cât şi prin materialele sale de studio. Primul lor demo, ”Leave Everything Behind”, a fost lansat în 2009. Cu o componeţă suedeză şi daneză, Amaranthe cucereşte cu rapiditate Europa de nord. În 2011, după lansarea albumului omonim de debut, trupa a pornit într-un turneu european alături de Kamelot, bucurându-se de succes la nivel mondial, fiind invitată să concerteze de câteva ori şi în Japonia.

Odată cu lansarea acestui prim LP, Amaranthe devenea cea mai ascultată trupă la posturile rock suedeze de radio şi se recomanda prin sute de concerte, unele depăşind un public de peste 10 000 de persoane, ca în oraşul lor natal sau la cel mai mare festival rock din lume, Wacken Open Air. În septembrie 2012, Amaranthe a intrat în studioul Ribe Denmark, din nou alături de faimosul producător Jacob Hansen, pentru a înregistra un noul material discografic. Albumul va fi lansat la începutul acestui an. Chitaristul Olof Mörck promite o lucrare minunată, cu temă şi atmosferă futuristă şi ultra modernă, care va propulsa trupa la următorul nivel.

2013 le aduce încă un turneu extins de primăvară prin Europa şi participarea la importante festivaluri ca Sweden Rock Festival şi Getaway Rock Festival, chiar înainte de a urca pe scena din Piaţa Mare a oraşului Sibiu, vineri 9 august.

Biletele şi abonamentele pentru Festivalul ARTmania Sibiu 2013 pot fi achiziţionate la nivel internaţional de pe shop.artmania.ro, pentru publicul român fiind disponibile şi în reţeaua Eventim şi pe myticket.ro, la preţul de 80 lei/abonament şi 70 lei/zi, până la sfârşitul lunii februarie, ajungând la 150 lei/ abonament şi 100 lei/zi în zilele festivalului. 

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite