Experiment insolit al Poliţiei Rutiere. Ce înseamnă să conduci beat sau drogat. „Aţi mers foarte tare, cu 4 km/h“ VIDEO

0
0
Experimentul Poliţiei Sibiu de conducere sub efectul alcoolului indus de o pereche de ochelari de realitate virtuală Foto captură video
Experimentul Poliţiei Sibiu de conducere sub efectul alcoolului indus de o pereche de ochelari de realitate virtuală Foto captură video

La Sibiu, într-un poligon, zeci de şoferi au vrut să vadă cum ar conduce dacă s-ar afla sub influenţa alcoolului, cu ajutorul unor ochelari VR (de realitate virtuală).

Un poligon experimental a fost amenajat în parcarea Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, la finele săptămânii trecute, pentru maratonul „Alcohols & Drugs”, desfăşurat în cadrul unei campanii care are loc la nivel european „ROADPOL Operation Alcohols & Drugs”.  

Şoferii care au luat parte la ineditul experiment al Poliţiei Sibiu au fost puşi să conducă sau să facă doar câţiva paşi sub efectul alcoolului indus de ochelari. 

„Cu prilejul activităţilor desfăşurate pentru combaterea consumului de băuturi alcoolice în cadrul acţiunii derulată la nivel european, am dorit să oferim participanţilor la trafic posibilitatea de a experimenta ce înseamnă să te urci la volan sub influenţa băuturilor alcoolice”, a explicat un reprezentant al Poliţiei Rutiere Sibiu, Ionuţ Natea. 

„Au putut parcurge un traseu unde au experimentat pe propria piele care sunt trăirile şi percepţiile într-o astfel de situaţie”, a mai menţionat sursa citată. 

Experimentul de la Sibiu s-a bucurat de participarea a 37 de conducători auto şi prezenţa a altor 123 în calitate de spectatori. Iar reacţiile au fost, de altfel, extrem de hilare: „Am mers tare?”, a întrebat unul dintre participanţi. „Aţi mers foarte tare, cu maximum 4 km/h”, a venit replica poliţistului. „Vă rog să nu daţi ochelarii jos şi să experimentaţi acelaşi lucru cu propriile picioare, mergând pe marcajul alb”, i-a mai invitat acesta pe şoferi.  Nici unul dintre participanţi nu a reuşit să treacă de testul cu jaloane sau să meargă drept pe o linie.  

Rezultatul despre cum a decurs experimentul s-a concretizat într-o filmare şi, prin urmare, lăsăm imaginile să vorbească. 

Ce înseamnă să conduci sub efectul alcoolului sau al drogurilor? Experimentul Poliţiei Sibiu 

Experimentul a avut ca scop să-i determine pe toţi cei care intenţionează să se urce băuţi sau drogaţi la volan să renunţe la acest gând, urmărind în acest fel reducerea numărului de accidente rutiere pe şoselele României. 

Doi dintre participanţi, găsiţi băuţi, au rămas fără permis

Filmarea a fost postată pe pagina de socializare a Poliţiei Sibiu, fiind însoţită de următorul text explicativ: „Experiment: se dă o parcare în care poliţiştii rutieri au amenajat un poligon închis circulaţiei rutiere. Se folosesc mai multe perechi de ochelari, nu unii de soare ci unii care redau vizual starea pe care o resimt cei care consumă băuturi alcoolice sau droguri. Şi se identifică participanţi la trafic care să îi testeze. Condiţia a fost aceea ca testul de alcool pe care şoferii îl susţineau anterior experimentului să fie unul negativ”.

În ciuda acestei condiţii, doi dintre participanţi au fost descoperiţi pozitiv la alcooltest, unul cu 0,27 mg/l, celălalt cu 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ambii au fost amendaţi şi au rămas fără permis pentru 90 de zile. 

De altfel, în doar două zile, la finele săptămânii trecute, din cei peste 600 de conducători auto testaţi cu dispozitivele de măsurare a alcoolului în aerul expirat sau de detectare a substanţelor psihoactive, de către agenţii de circulaţie din Sibiu, 19 şoferi au fost depistaţi „pozitiv”. Trei dintre ei s-au ales cu dosar penal pentru comiterea de infracţiuni la regimul rutier, de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive. Alţi 16 au fost amendaţi şi au rămas şi fără permisul de conducere pentru următoarele 90 de zile, rezultatele testărilor fiind în cazul lor sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Vă mai recomandăm şi:

Primul tronson al Autostrăzii Sibiu-Piteşti, finalizat 70%. Jumătate din drum este asfaltat VIDEO

Coloană de maşini de 20 km pe un sens, pe Valea Oltului VIDEO

Mai multe - Sibiu

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite