Protest în faţa Spitalului Judeţean Satu Mare după moartea elevei de 15 ani, jignită la UPU

0
Publicat:

Sute de persoane au protestat în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Satu Mare, revoltate de modul în care a fost tratată eleva de 15 ani care a murit la mai puţin de o oră după ce a intrat în unitate, potrivit Agerpres.

Ștefania avea 15 ani. FOTO arhivă personală
Ștefania avea 15 ani. FOTO arhivă personală

Oamenii s-au adunat joi seara în parcul din faţa UPU, unde au aprins lumânări şi au depus flori lângă fotografia Ştefaniei.

Medicul de gardă i-ar fi spus că e obeză

 Mulțimea a blocat apoi drumul din faţa spitalului și a cerut să se facă dreptate.

Afară criminalii din spitale", "criminalul", "să plătească", au strigat participanții la protest, care au cerut demisia medicului de gardă, care a mai fost concediat în 2016, tot în urma unor reclamaţii, dar care a fost reangajat după ce a câştigat în instanţă.

Familia fetei încă nu-și explică de ce și cum a murit fata, în condiţiile în care a intrat în spital „pe picioarele ei, cu zâmbetul pe buze", iar medicul de gardă ar fi vorbit urât şi i-ar fi spus că e obeză.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgență Satu Mare, Adrian Marc, sunt în desfăşurare mai multe anchete, fiind aşteptat rezultatul Colegiului Medicilor, care să ar trebui să arate cauzele şi împrejurările în care a avut loc decesul şi dacă medicul care a tratat-o pe elevă a procedat corect sau este vorba despre un caz de malpraxis.

 Adrian Marc spune că la adresa medicului este o singură plângere.

Este o comisie care poate stabili dacă este vorba sau nu despre o culpă medicală. Cazul este în analiză la Colegiul Medicilor, eu nu am cum să exercit presiune asupra lor. Îmi doresc obiectivitate şi doresc măsuri cât mai rapide, mai curate şi concrete. Nu am ce să ezit, nu am nicio datorie faţă de doctorul în cauză sau alte cadre. Eu îmi doresc să se ia măsurile corecte. Eu în două rânduri repetate am fost asociat că instig oamenii să vină să depună reclamaţii împotriva unui cadru medical. Nu e vorba că instig, dar am zis 'daţi-mi muniţie pentru război'. Vă asigur că ceea ce trebuie făcut voi face", a spus Adrian Marc.

Tragedia s-a petrect în data de 18 ianuarie,

Eleva a murit după al doilea stop cardiorespirator, potrivit unui comunicat al SJU Satu-Mare.

„La ora 15,21 s-a prezentat la UPU o minoră în vârstă de 15 ani cu următoarele semne de detresă cardio-respiratorie: slăbiciune, paloare, tahicardie, saturaţie oxigen 88%. A fost preluată de echipa de Urgenţe majore şi intubată, primele investigaţii pledând pentru un cord pulmonar acut şi suspiciune de tromboembolism pulmonar, motiv pentru care se recurge la manevra de tromboliză. În ciuda eforturilor conjugate ale echipei multidisciplinare (pediatru, cardiolog, terapie intensivă) de susţinere a funcţiilor vitale, starea generală a pacientei se alterează galopant, survenind un stop cardiorespirator resuscitabil", se arată în comunicat 

Al doilea stop cardio-respirator i-a adus moartea

La aproximativ 30 minute, la ora 19.10, fata a murit, ca urmare a celui de-al doilea stop cardiorespirator, „din păcate, iresuscitabil de această dată”, potrivit comunicatului transmis de Spitalul Județean de Urgență Satu Mare.

Cazul a ajuns şi în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, care a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Satu Mare


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri