Încă un focar de rabie la vulpe în Satu Mare. RO-ALERT a trimis mesaje de informare pentru populaţie

0
Publicat:

RO-ALERT a trimis mesaje de informare în Satu Mare, după ce a fost confirmat un al doilea focar de rabie la vulpe, de această dată în localitatea Micula Nouă.

Focar de rabie la vulpe în Satu mare FOTO Arhivă
Focar de rabie la vulpe în Satu mare FOTO Arhivă

Prefectul de Satu Mare, Radu Roca, în calitate de preşedinte al Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, a convocat o ședință pentru a decide măsurile ce urmează să fie luate pentru limitarea transmiterii bolii. Decizia va fi transmisă tuturor unităților administrativ-teritoriale aflate în zona de risc, dar și Gărzii Forestiere Judeţene Satu Mare, RNP-Romsilva - Direcţia Silvică Satu Mare şi gestionarilor fondurilor cinegetice.

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea şi inspecţia animalelor receptive din exploataţia afectată, restricţionarea mişcării animalelor şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere, dar şi identificarea animalelor din speciile receptive din localitate. Ca măsură suplimentară, la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea şi gestionarea câinilor fără stăpân, ţinând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale, cât şi la om” a precixat prefectul.

Zona supravegheată

Totodată, s-a stabilit o zonă de supraveghere și o zonă de mare risc în fondurile cinegetice din zonă. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deţinătorilor de câini şi pisici să-și vaccineze de urgenţă animalele şi să le consemneze în carnetele de sănătate.

Trebuie să tratăm foarte serios această problemă, de aceea l-am convocat la şedinţă şi pe primarul comunei Micula, Dobos Ştefan. Deja e al doilea caz de rabie în zonă confirmat şi vă solicit tuturor instituţiilor responsabile comunicare şi conlucrare, pentru identificarea altor animale bolnave şi pentru punerea în aplicare a tuturor măsurilor din planul aprobat astăzi”, a mai spus prefectul Radu Roca.

Populația este informată prin mesaje RO-ALERT.

Este o zonă cu risc crescut în context transfrontalier şi dorim închiderea rapidă a focarelor de la Micula. Solicit de asemenea transmiterea de mesaje RO-ALERT în zonă pentru atenţionarea populaţiei de pericolul pe care-l reprezintă apariţia focarelor de rabie”, a mai precizat el. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite