Dosarul de corupţie în care sunt acuzaţi foştii "colegi" ai lui Borbely, trimis la un judecător de cameră preliminară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul în care Ioan Ciocan, Petru Anton Molnar şi fostul consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor,Szabolcs Szepessy sunt acuzaţi de fapte de corupţie va fi trimis la un judecător de cameră preliminară, a hotărât judecătorul din cadrul Tribunalului Satu Mare, prin prisma dispoziţiilor noilor coduri.

Tribunalul Satu Mare a reluat luni, 24 februarie, la al doilea termen, dezbaterile în acest caz, iar prin prisma dispoziţiilor noilor coduri a stabilit că dosarul trebuie trimis unui judecător de cameră preliminară.

Concret, magistratul care va primi acest dosar se va ocupa de emiterea citaţiilor, de furnizarea rechizitoriului şi a altor documente din dosar inculpatului, de verificarea legalităţii rechizitoriului şi de soluţionarea tuturor excepţiilor ce pot fi invocate de apărătorii inculpatului sau de inculpat.

Durata maximă în care se poate face acest lucru este de 60 de zile, timp în care judecătorul trebuie să decidă dacă investeşte instanţa de judecată cu dosarul sau dacă îl restituie unităţii de parchet.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au dispus trimiterea în judecată pe 17 ianuarie a omului de afaceri Ioan Ciocan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, Petru Anton Molnar, administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acăţari , în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi a fostului consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor (la data faptelor), în sarcina căruia s-au reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, Szabolcs Szepessy.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Ioan Ciocan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, Petru Anton Molnar, administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acăţari , în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi a fostului consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor (la data faptelor), în sarcina căruia s-au reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, Szabolcs Szepessy.

Conform rechizitoriului procurorilor, ”în cursul anului 2011, inculpatul Ciocan Ioan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, i-a remis numitului Borbely Laszlo – ministru al Mediului şi Pădurilor, prin intermediul inculpatului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului, foloase necuvenite, constând în renovarea şi utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” ( instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de A.N. „Apele Române”, prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, a încheiat în perioada 2010 – 2011, cu unităţi din subordinea Administraţiei Naţionale „Apele Române” (Administraţia Bazinală de Apă „Someş Tisa”, Administraţia Bazinală de Apă „Banat”, Administraţia Bazinală de Apă „Olt”, Administraţia Bazinală de Apă Buzău – Ialomiţa”, Administraţia Bazinală de Apă „Siret”, Administraţia Bazinală de Apă „Prut – Bârlad” şi Administraţia Bazinală de Apă „Dobrogea – Litoral”) un număr de 19 contracte de execuţie de lucrări şi numeroase acte adiţionale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unităţilor susmenţionate. Valoarea totală a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA).

În aceeaşi perioadă, inculpatul Molnar Anton Petru, administrator la S.C. Azimut Com SRL Acăţari, i-a remis numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, foloase necuvenite constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. „Apele Române” (instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Azimut Com SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu. Ba mai mult, în cursul anilor 2010 – 2011, S.C. Azimut SRL Acăţari a încheiat cu Administraţia Naţională „Apele Române” (Administraţia Bazinală de Apă „Mureş”) un număr de trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice şi două contracte de lucrări în subantrepriză cu S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.

Având în vedere că, la data de 11 septembrie 2012, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale (încuviinţare necesară din cauză că, la acea dată, numitul Borbely Laszlo deţinea calitatea de ministru şi pe cea de deputat) în cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de numitul Borbely Laszlo pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii.

Citeşte şi

Amânare în dosarul de corupţie Borbely- Ciocan. Inculpaţii nu au avut timp să-şi angajeze avocat

Cum s-a îmbogăţit megaafaceristul Ioan Ciocan, trimis în judecată de DNA: fura containere din piatră şi le folosea la lucrările atribuite societăţii Lescaci

Omul de afaceri din Certeze, Ioan Ciocan, administratorul firmei Lescaci, trimis în judecată de DNA. Borbely a primit NUP

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite