Cum vrea Satu Mare să-şi aducă acasă tinerii, studenţi la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au găsit joburi la fel de bine plătite ca în Cluj - foto: Facebook Satu Mare te asteapta acasa
Tinerii au găsit joburi la fel de bine plătite ca în Cluj - foto: Facebook Satu Mare te asteapta acasa

Tinerii au făcut cunoştinţă cu oferta de locuri de muncă din oraşul natal prin proiectul „Satu Mare te aşteaptă acasă”, o iniţiativă a primăriei de a întineri oraşul prin aducerea acasă a absolvenţilor din centrele universitare.

Timp de două zile, studenţii sătmăreni de la Cluj au fost antrenaţi de iniţiativa primăriei de a-i aduce acasă şi le-a fost stârnit interesul pentru  a vedeacu ce joburi îi poate aduce acasă oraşul natal. Proiectul pilot „Satu Mare te aşteptă acasă” a fost acceptat ca un experiment, atâtde către autoritatea locală, cât şi de firmele care au luat parte, dar cu toţii şi-au pus încrederea în acest proiect, în condiţiile în care marile firme din judeţ sunt disperate după personal calificat.

În prima zi peste 200 au fost prezenţi la târgul de joburi.

„Au fost foarte mulţi, pentru prima zi ne-am făcut targetul. Chiar şi firmele au fost surprinse că la ora 4 a început bursa şi tot la 4 a fost deja lume prezentă şi oameni interesaţi. Faţă de târgurile de locuri de muncă „pentru stampile”, aici tinerii au venit pregătiţi cu CV-uri, cu întrebări pentru firme.Chiar şi firmele le-au pus unele întrebări de test”, a declarat Butka Gergo, cel care s-a ocupat de această iniţiativă, încântat de rezultatele primei zile.

Nici tinerii nu au fost dezamăgiţi de ceea ce au găsit la târg, oferta fiind una pe placul lor, demnă de luat în calcul pentru momentul când vor absolvi.

„Această iniţiativă a Primariei Municipiului Satu Mare mi se pare una unică şi excepţională. Chiar se simţea nevoia unui astfel de eveniment, mai ales că tinerii care învaţă la Cluj sunt vânaţi încă din anul II şi III de studiu de către angajatorii de aici. Consider că este un prim-pas important de a-i aduce pe tineri acasă şi mă simt mândru că un astfel de eveniment a avut loc în inima Clujului. Bineînţeles că am descoperit şi companii despre ale căror existenţe nu ştiam până acum. Până în momentul de faţă cunoşteam bine piaţa muncii din Cluj, deoarece aici astfel de evenimente au loc aproape în fiecare lună. Am găsit mai multe companii cu joburi şi programe de internship/practică care să îmi atragă atenţia. De exemplu, cei de la Woco Pipe System Components au program de internship pe post de inginer de calitate, cei de la Dräxlmaier caută şi specialişti de proiectare în AutoCAD sau cei de la Zollner caută ingineri electronişti, de producţie şi de procesare, şi nu numai”, a declarat Andrei Vasile   Varga, student la UTCN.

„Au fost surprinşi mulţi tineri să vadă că sunt firme în Satu Mare care dau aceleaşi salarii ca şi cele din Cluj, mai ales în IT”, a mai completat Butka.

Totuşi, se pare că tinerii au nevoie de mai mult decât de un venit consistent pentru a se întoarce acasă. Ei îşi doresc şi o viaţă sociaă activă şi moduri de petrecere atimpului liber care săse ridice la nivelul celor din Cluj.

„Condiţiile pentru a mă întoarce acasă după facultate nu se rezumă doar la un job bine plătit. Fiind implicat de aproape 4 ani în numeroase acţiuni de voluntariat care au ca scop dezvoltarea personală şi profesională a tinerilor, din punctul meu de vedere este important să simt că sunt tânăr, să văd că proiectele de tineret au sprijinul Primăriei, iar tinerii implicaţi sunt recunoscuţi pentru ceea ce fac şi eventual să existe un centru de tineret unde tinerii implicaţi îşi pot dezvolta ideile pentru a creşte nivelul la care se află judeţul meu natal”, a mai declarat Andrei Varga.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite