Ce legătură există între barbă şi nivelul de bunăstare a unei societăţi. „Barba permanentă devine un paşaport pentru viitor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teoretic, conform cutumei, bărbaţii îşi lasă barbă după un moment greu în viaţă FOTO Adevărul
Teoretic, conform cutumei, bărbaţii îşi lasă barbă după un moment greu în viaţă FOTO Adevărul

Moda bărbilor spune multe despre starea socio-economică a unei societăţi, arată specialiştii, putând fi urmarea unei pierderi serioase în rândul cetăţenilor de gen masculin.

Un bărbat petrece, în medie, în timpul vieţii, 106 zile bărbierindu-se. Calculul a fost făcut de specialişti luând în considerare că bărbatul s-ar rade în fiecare dimineaţă, de la 18 până la 60 de ani.

Barba a devenit o modă la bărbaţii de astăzi, aceştia chiar întrecându-se în mărime şi în stilurile de a o aranja şi întreţine. Conform lui Joseph Messinger, autorul cărţii „Dicţionar ilustrat al gesturilor”, barba reprezintă, în teorie, consecinţa unei perioade nefaste din viaţa unui bărbat.

„Bărbaţii îşi lasă barba să le crească după un moment greu în viaţă, în semn de doliu afectiv sau profesional. Barba este pentru unii un mod de a se elibera de constrângerile sau de laţul în care au stat ani de zile, într-o funcţie din care au fost «debarcaţi». În urma unei răsturnări a carierei, ei pot simţi nevoia să-şi schimbe înfăţişarea, ca să înceapă o viaţă nouă. Din acel moment, barba permanentă devine un fel de paşaport pentru viitor”, scrie Messinger în cartea sa.

„Moda bărbăţilor este, de asemenea, semnul unei perioade precare din punct de vedere socioeconomic. Când bărbişoarele dispar, e semn că afacerile şi-au revenit şi nu mai au nevoie de barbă. Moda este întotdeauna un fel de baliză care dă informaţii despre gradul de bunăstare al societăţii, în sensul cel mai larg cu putinţă”, explică Joseph Messinger în lucrarea sa.

Cu toate acestea, autorul atrage atenţia asupra unor categorii de sociale, cum ar fi parlamentarii, prezentatorii TV, actorii, medici şi alte categorii profesionale expuse contactului social, care nu poartă barbă, indiferent de contextul social. 

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite