Zeamă de roşii cu fasole, o reţetă delicioasă de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Uica Mihai
FOTO Uica Mihai

Bucătarul reşiţean Uica Mihai are o reţetă de ciorbă de roşii cu fasole despre care spune că este numai bună pentru acest sezon.

Dacă aveţi poftă de o mâncare uşoară de vară, gătită la viteză şi cu multe vitamine, zeama de roşii cu fasole şi cu multe alte legume printre ele e numai potrivită. Cum să o pregătiţi, ca să iasă cât mai gustoasă, ne spune Uica Mihai, care a strecurat în reţetă şi câteva secrete.

“Am încropit zama asta care imită minestronele italienesc, dorind să îmi umplu castronul cu vară şi sănătate. Nu mai zic că mă tăia aşa o poftă de ceva acrişor şi consistent, ca să spele urmele de pălincă de cu seară, fiind împrejurarea că am primit o sticloanţă tocmai de la Baia Sprie, «orighinală» şi cu dop din cioclod de cucuruz, ca să îmi sărbătoresc începutul de penzie.Şi cum m-am uitat lung în sticloanţă, până i-am văzut fundul, iaca-tă mi-am încropit fiertura de mahmureală cuvenită.

Mai întâi să aflăm că toate legumele sunt din producţie proprie, culese din grădina mea ostenită, fasolea e proaspăt scoasă din păstăi, iar roşile sunt neruşinat de pline de zaharuri dulci. Deci: o oală de trei litri, trei morcovi, un pătrunjel, un păstârnac, o ceapă, un ardei kapia încă verde, tăiate cubuleţe.

Legumele fierb dimpreună cu un litru de apă, sare, boabe de piper, o crenguţă de cimbru, două foi de dafin. Adaug doi pumni de boabe de fasole scoase fragede din păstăi.

Fierbe oala pe îndelete, în timp ce eu storc două kile de roşii să fac bullion. Adaug bulionul în fiertură, mai pun o legătură de ţelină verde, două linguri de oţet de mere, două linguriţe de zahăr şi una de miere, clocotesc oala un sfert de ceas să se încorporeze bulionul.

Într-un castron pântecos aştern o pătură de pătrunjel verde tocat fin, torn zeama clocotită peste el şi aştern masa, alăturând crutoane de pâine prăjită în unt şi ce-a mai rămas din sticla cu pălincă (foarte puţin, îngrozitor de puţin, aşa că mai aduc şi câta răchie din Banat, că doar sunt surori)

Şi în zece minute masa e goală, prietenii au bulion pe piept şi toată lumea râgâie italieneşte, profan şi de fericirea unei mâncări cu muc şi sfârc.”

Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite