Tocană de oaie la ceaun. Care este ingredientul care schimbă mirosul cărnii şi o frăgezeşte

0
0

Carnea de oaie poate fi o delicatesă dacă este gătită bine şi condimentată cu ingredientele potrivite, care să-i dea un gust de neuitat

Dintr-un gât,un piept şi coastele cu tot cu coletul subţirel, de la o mioară tânără, fătată în primăvară, Uica Mihai a pregătit la ceaun o tocăniţă de oaie ca la carte. Iar condimentele folosite au fost secretul pentru ca mirosul cărnii, pe care multă lume nu-l suportă, să dispară şi să lase în urmă o mâncare bine aromată şi numai bună de pus pe masă musafirilor.

“Taie carnea în bucăţi potrivite şi pune-o să fiarbă într-un ceaun numai cu sare, boabe de piper şi coriandru (din acesta mai puţin, zece bobiţe ajungând) şi ceva dafin.

Dafinul alungă mirosul puternic de oaie şi ajută şi la frăgezirea cărnii, fiind uneori oaia din rasa Ţigaie aţoasă şi cam fadă. Apă, cât să acopere carnea, las-o să fiarbă mai mult de un ceas, apoi adaugă zece cepe întregi numai curăţate de coajă şi într-una din ele înfige şi cinci cuişoare.

Şi să mai boloborosească ceaunul până se încropeşte carnea şi poate fi smulsă de pe oase fără chin şi fără osteneală.

FOTO: Uica Mihai

tocana

Aşa că toată carnea aleasă se lasă la odihnit, şi între timp pui să se călească într-o raină încăpătoare de fontă, ceapa fiartă strivită pe tocător cu lama cuţitului, morovi tăiaţi toporăşte, câţiva ardei kapia scoşi din congelator, un pătrunjel rădăcină şi, dacă ai, puţin ghimbir ras.

Cum prind legumele luciu, le stingi cu două polonice din zeama în care a fiert oaia, mai adaugi apă în clocot, puţin vin alb sec şi pui bucăţile de carne să fiarbă dimpreună.

Ai vreme să pregăteşti o poală de cartofi tăiaţi în opt şi să îi arunci şi pe ei în oală, apoi nu mai rămâne decât să potriveşti gustul cu sare, piper şi ardei iute şi să dai la masă în blid pântecos cu pâine proaspătă”, spune Uica Mihai, bucătar cunoscut din Banat.

Mai multe - Reşiţa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite