Povestea de succes a pacienţilor din Caraş-Severin care şi-au salvat spitalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii şi pacienţii din Bozovici. FOTO: Oana Bejenariu
Medicii şi pacienţii din Bozovici. FOTO: Oana Bejenariu

Cinci mii de locuitori din Valea Almăjului au rămas în anul 2011 fără asistenţă medicală. Oamenii s-au organizat într-un ONG, au strâns bani, au făcut lobby la Ministerul Sănătăţii şi au reuşit să redeschidă spitalul.

Judeţul Caraş-Severin are parte de o premieră în România. Ceea ce a fost iniţial o tragedie s-a transformat într-o adevărată lecţie de solidaritate: spitalul din comuna Bozovici este din nou funcţional, de săptămâna aceasta, după eforturile locuitorilor. Miile de oameni din Valea Almăjului au pus mână de la mână şi, cu sprijinul autorităţilor judeţene, au reuşit imposibilul.

Marea problemă a celor cinci mii de locuitori din Valea Almăjului a început în primăvara anului 2011, pe 1 aprilie, atunci când oamenii au rămas fără spitalul din comuna Bozovici. Prin aceeaşi dramă au trecut şi alţi români, după ce guvernanţii închiseseră 67 de spitale din toaţă ţara. De la desfiinţarea spitalului din Bozovici, peste 20 de persoane şi-au pierdut viaţa, pentru că nu au ajuns în timp util la medic. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care localnicii au luat hotărât că trebuie să învingă sistemul bolnav care le-a pus lacăt pe uşa spitalului.

Eforturi comune

Administraţia locală, împreună cu cei care conduc judeţul, a luat decizia ca fostul spital să se transforme într-o secţie a celui Judeţean de la Reşiţa. Nimic mai simplu! Singura problemă a fost legată de modul de finanţare şi de avizul pe care Ministerul Sănătăţii trebuia să îl dea. A fost necesar un lobby intens făcut în Capitală, avizul favorabil fiind primit în urmă cu o lună.

Nu vorbeşte şi nu aude, dar face minuni cu pensula

„La nivel de comisie şi de minister, am insistat pentru a se reactualiza formula centrelor medicale multifuncţionale, acele centre care au posibilitatea să preia un caz de îmbolnăvire, să îl diagnosticheze, să îl stabilizeze şi să îl trimită mai departe pentru asistenţă medicală de competenţă. S-a adus în spaţiul legislativ această formulă a centrelor multifuncţionale, după care am făcut demersuri pentru ca la Bozovici să existe o asemenea structură. Am considerat că, pentru a parcurge mai rapid paşii pentru punerea în funcţionalitate, faptul că unitatea medicală se află în structura Spitalului Judeţean este cea mai adecvată strategie", a declarat medicul Iosif Secăşan, senator USL.

Un leu pentru sănătate

Odată ce cadrul legislativ a fost rezolvat, singurele probleme care au mai rămas au fost legate de bani. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu a putut să finanţeze secţia nou-creată, dintr-un motiv birocratic: cheltuiala nu a fost cuprinsă în buget atunci când trebuia. Aşadar, cea mai simplă soluţie a fost înfiinţarea unui ONG, la susţinerea căruia să contribuie financiar localnicii, primăriile a opt localităţi din Valea Almăjului, dar şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Cu toţii şi-au unit forţele şi au format Asociaţia „Sănătate pentru Almăj".

„Fiecare primărie contribuie cu bani şi suportă cheltuielile administrative. Suma lunară pe care o alocă este de 1.500 de lei. Consiliul Judeţean, la rândul său, contribuie cu suma de 10.000 de lei, iar familiile din Valea Almăjului alocă ONG-ului câte un leu pe lună de familie", a spus Iustina Turnea, consilier judeţean.

Momentan, „Centrul de Sănătate Multifuncţional Bozovici", aşa cum se numeşte acum, deţine o singură secţie, de interne, are doi medici şi două asistente. Cadrele medicale sunt plătite din bugetul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa.

Planuri de modernizare

„Din acest moment, Spitalul Judeţean şi Consiliul Judeţean vor trebui să investească şi aici, să modernizăm structura de la Bozovici. Noi acum reparăm un rău făcut judeţului şi Almăjului. Sper ca această structură medicală să fie modernizată şi perfecţionată", a declarat Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Aşadar, lucrurile nu se opresc aici în ceea ce priveşte spitalul din Bozovici. După ce au reuşit imposibilul, oamenii care fac parte din ONG au de gând să îmbunătăţească serviciile medicale. În plan urmează modernizarea unităţii spitaliceşti, dar şi mărirea numărului de secţii cu chirurgie, pediatrie şi ginecologie.

Material semnat de Oana Bejenariu.

Aflaţi mai multe despre campania CINE, CÂND ŞI CUM SCHIMBĂ ROMÂNIA de pe pagina de Facebook şi de pe site-ul oficial.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite