Pe râul Cerna sunt depăşite cotele de atenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apele Române anunţă că, în judeţul Caraş-Severin, la Pecinişca, cotele Cernei depăşesc la această oră limita de atenţie

Sub Cod galben de inundaţii se află râuri din judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Gorj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Ialomiţa, Covasna şi Buzău. De altfel, specialiştii de la Apele Române anunţă că, pe râul Cerna, în arealul localităţii Pecinişca, un cartier al Băilor Herculane, apele Cernei depăşesc cu 10 cm cotele de atenţie.

Potrivit hidrologilor, se vor semnala creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din aceste bazine, cu depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie, scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale.

Instabilitatea atmosferică, până vineri seara

Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a explicat că instabilitatea atmosferică va dura până vineri seară, urmând ca precipitaţiile să scadă semnificativ în intensitate în următoarele zile.

„Vestea bună ar fi că, începând de mâine seară, probabilitatea de prelungire a atenţionărilor meteo este foarte mică sau practic nulă. Pot fi ploi în România, dar nu semnificative, cum au fost până acum", a declarat Sandu.

Specialistul a anunţat că atenţionarea care este acum în vigoare a fost prelungită până vineri, la ora 20.00.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Avertizări. Cod galben de ploi şi vânt puternic în 11 judeţe şi Cod portocaliu de inundaţii în opt judeţe

Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru 11 judeţe din jumătatea de sud a ţării, unde de miercuri seară până joi seară vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră. Totodată, hidrologii au emis astăzi mai multe avertizări de cod portocaliu şi cod galben de inundaţii.

Cine plăteşte pagubele de la inundaţii: doar 5% dintre teleormăneni şi-au plătit asigurarea obligatorie. Guvernul promite ajutoare

Sinistraţii din judeţele din sudul ţării au început, încet, să revină în casele lor. O fac cu spaimă, pentru că au fost informaţi că pericolul viiturilor nu a trecut, mai ales că hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii până miercuri la ora 16.00, iar meteorologii atrag atenţia că tot de mâine revin şi ploile.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Ploile revin de joi

Vremea se va încălzi treptat în următoarele două zile, însă de joi vor reveni ploile, iar de 1 mai va fi o vreme capricioasă, potrivit prognozei meteo pentru următoarele două săptămâni, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

FOTO Guvernul va aloca bani pentru un dig în Teleorman. Ponta şi Dragnea, cu barca în zonă. Mai multe localităţi din ţară, afectate de inundaţii

Guvernul va aloca bani pentru construirea unui dig care să protejeze zonele inundabile din judeţul Teleorman de ape, autorităţile locale promiţând că, dacă fondurile sunt acordate, construcţia va fi finalizată până în luna august. Hidrologii au precizat că până marţi seara râul Neajlov din Giurgiu se află sub avertizare cod portocaliu de inundaţii. Pentru mai multe râuri din Teleorman, Ialomiţa şi Giurgiu a fost emisă o avertizare de cod galben.

Raed Arafat: „Oamenii refuză să fie evacuaţi, dar când situaţia se agravează, ne cer ajutorul!”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), susţine că foarte multe persoane care au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile au refuzat iniţial evacuarea. Ulterior, acestea au revenit şi au solicitat ajutorul pompierilor. „Situaţia este sub control”, a explicat Arafat într-un interviu acordat „Adevărul”.

FOTO Potop de Paşte. „În zece minute, apa ne-a luat munca de o viaţă”

Sute de oameni au trăit un coşmar de Sărbători, după ce zeci de localităţi din mai multe judeţe, printre care Teleorman, Argeş, Prahova, Buzău şi Olt au fost măturate de ape. Bilanţul este sumbru: patru morţi, trei dispăruţi, drumuri blocate şi sute de gospodării afectate.

România sub ape: cod roşu de inundaţii în Teleorman, prelungit până marţi seară. Patru persoane au murit în urma viiturilor

O localitate din judeţul Teleorman era izolată duminică seară, în urma inundaţiilor care au dus la moartea a patru persoane. Viitura a afectat sute de gospodării şi aproape 2.000 de hectare de terenuri. Revărsarea apelor a provocat pagube însemnate infrastructurii rutiere. Codul roşu de înundaţii în Teleorman a fost prelungit până marţi seară.

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite