Cum se prepară băutura de iarnă care îţi pune sângele în mişcare. Reţeta veche de la bătrânii din Banatul de Munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Crampălul este o băutură din zahăr caramelizat, apă şi alcool, aromatizată cu diferite ingrediente după gustul fiecărui consumator.

Bucătarul Uica Mihai spune că a auzit pentru prima dată de crampăl în copilărie, de pe la bătrânii care locuiau în satele din Banatul de Munte. În serile geroase de iarnă, oamenii se invitau unul pe altul la poveşti şi la un pahar de crampăl. Uica spune că prepară carmpălul şi acum, la fel cum îl făcea bunicul său. Iară, mai jos, reţeta.

"Să pui să faci un caramel din două linguri de zahăr, dar ai grijă cum îl răsuceşti ca să îţi rămână doar castaniu uşor şi să nu se ardă. Iar caramelul să îl prepari într-un vas înalt şi repede să îl stingi cu un litru de răchie potrivită din tărie, între 38 şi 40 de grade, dar curată, doar din prune din alea arătoase. Mai adaugă câteva boabe de piper, două cuişoare, două boabe de ienibahar, doar o fâşiuţă cât unghia de scorţişoară şi, un bons din zilele noastre, coajă de la o portocală rasă.

Când vrea să dea în clocot beutura asta, aprinde deasupra ei, în aburul de alcool, un chibrit şi când flăcări albastre începe să se joace în buza vasului, lasă-le preţ de trei secunde, apoi aşează un capac deasupra să stingi vâlvătaia, trage rachiul de pe foc, pritoceşte-l prin strecurătoare şi uite aşa fierbinte să îl bei, deschizător de poftă la prânz ori la cină. Iar răcit în zăpadă, să îl tot bei ca să risipească plumbul din cer şi din sufletul tău."

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite