Cum se face dulceaţa de salcâm. Secretul ca să eviţi să se zaharisească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhiva
FOTO arhiva

A înflorit salcâmul în această perioadă, iar din florile lui iese o dulceaţă delicioasă. Bucătarul reşiţean Uica Mihai susţine că dulceaţa de salcâm este uşor de făcut.

Uica Mihai spune că florile trebuie culese şi lăsate o perioadă se usuce. Iată, mai jos întreaga reţetă.

"E ca o miere bună şi aşa de uşor de preparat că nici nu trebuie să îţi baţi capul prea mult. Pentru un kilogram de floare de salcâm ai nevoie de 600 de grame de zahăr şi şase sute de mililitri de apă. Secretul e zeama de la o lămâie, care e îndeajuns ca să împiedice zaharisirea şi mai trebuie, dacă îţi place, să adaugi şi un baton de scorţişoară să-i mai duci aroma spre Orient.

Şi aşa deci, dacă ai cules florile, le laşi o zi întinse pe o pânză curată să se pălească puţin. Iar din apă şi zahăr să faci un sirop fiert în care pui florile să fiarbă la foc molcom şi tot timpul să trebăluieşti acolo cu lingura de lemn ca să nu se prindă.

La urmă când ai o consistenţă de miere închegată, tragi dulceaţa de pe foc şi o dregi cu zeama de lămâie. Aşezată în borcane, e bună unsă cu unt pe pâine la micul dejun, ori pusă în farfurioară cu ceva seminţe de rodie ori sâmburi de migdală, servită ca în vechime musafirului, alături de un pahar de apă rece.

Dacă vă e greu să vă duceţi la pădure să culegeţi toate astea, ori poate locuiţi în nişte jungle de beton unde vedeţi copacii numai la televizor,  nu-i nimic, babele din piaţă vă pot aduce toate astea pe taraba lor, să facă şi ele un leuţ, că doar şi ele trebuie să trăiască nu? Aşa că spor la treabă.", spune Uica Mihai.

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite