Cele mai vechi băi romane din ţară zac acoperite de asfalt în loc să fie exploatate din punct de vedere turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un complex de băi romane, foarte bine conservate, au fost descoperite în 2015 la Herculane, însă au fost acoperite cu asfalt din cauză că administraţia locală nu a avut bani să le transforme în muzeu în aer liber. Astăzi nu mai pot fi redescoperite

În vara anului 2015, primarul din Băile Herculane, anunţa o descoperire unică în România, pe care se pregătea să o conserve şi să o exploateze în scop turistic. În timp ce se executau lucări pe una din străzile staţiunii, muncitorii au descoperit nişte ruine vechi de circa 2000 de ani. Administraţia locală a chemat arheologii de la Muzeul din Caransbeş şi aceştia au confirmat că era vorba despre mai multe bazine termale vechi, de pe vremea romanilor, foarte bine conservate care ar fi meritat să fie scoase la lumină. Acestea se aflau de-a lungul străzii Castanilor, în zona cunoscută astăzi ca Pavilionul Traian.

 „Am chemat arhelogii de la Caransebeş, care au început săpăturile. Aceştia şi-au dat seama că este vorba despre nişte terme romane, practic nişte bazine, foarte bine conservate. Cred că va fi cea mai tare descoperire, cea mai tare dovadă că Băile Herculane este staţiune balneară de 2000 de ani! Sunt bazine termale, întregi. Deci camere întregi! Cu tencuială albă pe ele, pereţii sunt tencuiţi cu alb. Este ceva fantastic! S-au găsit şi monede din vremea împăratului Comodus. Celor care n-au auzit de Comodus, putem să le spunem de filmul „Gladiatorul”. Dovezi scriptice despre băi există. Se referă la anul 153. Există scriptic”, a declarat primarul de atunci, Nicuşor Vasilescu, pentru argument-cs.ro

Administraţia locală împreună cu arheologii Muzeului din Caransebeş au căzut de acord ca acestea să fie puse în valoare şi să devină punct de atracţie turistică. Urma ca întreaga zonă să fie decopertată şi să fie acoperită cu un plafon din sticlă groasă, care să permită vizualizarea bazinelor de către turişti. Numai că după câteva luni strada a fost reparată ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Peste ruinele vechi s-a turnat asfalt şi nimeni nu le mai poate vedea.

Actualul primar, Cristian Miclău spune că a aflat despre băile romane descoperite de precedesorul lui, dar susţine că în acest moment nu mai poate face nimic pentru valorificarea lor. “Din câte ştiu eu, aşteptau finanţare pentru acest proiect, finanţare care nu s-a aprobat şi atunci au decis să le conserve. S-a turnat nisip peste ele şi au fost conservate aşa cum trebuie. Există o procedură specială”, spune Miclău.

Despre scoaterea la suprafaţă a vestigiilor primarul de Herculane spune că nu mai este posibilă. “Noi nu avem voie timp de cinci ani, cât e drumul în garanţie să mai desfacem acolo. Deci nu se poate pune problema să mai spargem şoseaua. Aşa fost contractual cu constructorul drumului şi nu avem ce să facem”, afirmă primarul.

Conform declaraţiilor edilului şef, bazinele romane mai pot fi decopertate cel mai devreme în 2020.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite