Ce păţim de la excesul de grăsimi. Măsuri simple pe care putem să le luăm ca să limităm consumul de alimente „grele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Grăsimile se regăsesc în uleiuri, unt, margarină, slănină, carne grasă, brânzeturi grase, seminţe, nuci. Acestea sunt alimente pe care de multe ori le mâncăm cu plăcere, în cantităţi mari şi zilnic, fără să ne gândim la consecinţe.

Medicul nutriţionist Iren Alexoi spune că avem nevoie de lipide sau grăsimi. Ele au rol structural foarte important în cazul hormonilor, asigură permeabilitate membranei celulare, asigură absorbţia vitaminelor A, D, E, K şi nu în ultimul rând formează rezerva organismului: ţesutul adipos.

“Dacă mâncăm prea multe grăsimi ne îngrăşăm, ni se înfundă arterele, se îmbolnăveşte ficatul, se încarcă colonul, se dereglează activitatea hormonală mai ales prin hiperexces de estrogeni şi nu mai este decât un pas până la boli cronice cardiovasculare, ficat gras, cancere de colon, de sân etc”, spune medicul nutriţionist Iren Alexoi.

Ea avertizează că că 100 ml de ulei valorează 890 kcal.

“Mult de tot, pentru că raţia calorică aproximativă ar trebui sa fie 1600-1800 la o femeie de 70 kg sau 2000-2200kcal la un barbat de 70 kg….Dacă noi adăugăm ulei în orice mâncare punem pe masă s-ar putea să ne depăşim cu mult raţia calorică. Consecinţe? Din nou, ne îngrăşăm şi de aici apar toate problemele de sănătate”, afirmă Alexoi.

Specialiştii ne sfătuiesc să fim atenţi să nu depăşim mai mult de 25 ml de ulei pe zi.

“Trebuie să fim atenţi la alimentele pe care le cumpărăm şi citim etichetele să vedem câte grăsimi contin. Ne ferim de cele în care adaosul de grăsime este evident – produse de patiserie, prăjituri, gogoşi – se simt unsuroase când punem mâna pe ele şi nici nu mai este nevoie să citim eticheta.  Măsurăm uleiul cu lingură – o lingură poate avea 15 ml ulei sau cu linguriţa – o linguriţă are 5 ml ulei. Putem cumpăra sprayuri cu ulei – un puf 2 ml. Putem cumpăra oliviere cu spray sau diverse recipiente cu cap de pulverizare ataşat. Aşa controlăm cantitatea de ulei dar si modul de distribuţie pe o suprafaţă mai mare pe o salată sau în tigaie. Folosim pensula de patiserie ca să ungem tigaia sau legumele, carnea. Cu siguranţă cantitatea de ulei folosită la gătit va fi mult mai mică. Folosiţi dopuri speciale care limitează curgerea uleiului. O porţie de unt nu ar trebui să depăşească 10g -(o lingură sau un pacheţel de excursie). O porţie de seminţe sau nucifere nu trebuie să depăşească 30 g sau un pumn mic”, spune dr.Iren Alexoi.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite