„Cadoul” parșiv. Orașul în care cetățenii plătesc impozite maxime din cauza unor jocuri ale aleșilor locali

0
Publicat:

Cetățenii orașului Moldova Nouă au ajuns să plătească impozite uriașe pentru că aleșii locali care dețin majoritatea în Consiliul Local, în opoziție cu primarul, le-au făcut „un bine” localnicilor crescând valoarea taxelor locale la maximul prevăzut de lege

Impozitele din Moldova Nouă au crescut la maximul prevăzut de lege FOTO Arhivă
Impozitele din Moldova Nouă au crescut la maximul prevăzut de lege FOTO Arhivă

Cetățenii din Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, au avut parte la începutul acestui an de o surpriză de proporții atunci când au fost să plătească impozitele. Oamenii au constatat că valoarea taxelor locale a crescut la maximul prevăzut de lege. Spre exemplu, pentru o casă la care impozitul era 700 de lei s-a ajuns la taxe de 1.200 de lei.

Pentru o sală de evenimente, spre exemplu, dacă anul trecut taxele au fost de 3.000 de lei, anul acesta au crescut de cinci ori, ajungând la 15.000 de lei.

Primarul Ion Chisăliță susține că impozitele locale din Moldova Nouă au ajuns la maximul prevăzut de lege din cauza unui joc politic făcut de consilierii din opoziție, care dețin majoritatea în Consiliul Local.

Concret, spune primarul Chisăliță, legea prevede că taxele și impozitele locale pentru 2024 ar fi trebuit aprobate până în 28 decembrie și indexate cu rata inflației, de 13,8 la sută. Edilul spune că nu a propus altă majorare decât cea de 13,8 la sută, obligatorie prin lege din cauza inflației.

„Nu au explicat că dacă nu se aprobă indexarea se aplică cota maximă indexată”

Cu toate acestea, consilierii locali care formează majoritatea în Consiliul Local au respins de două ori proiectul. Legea prevede că în situația în care impozitele și taxele locale nu sunt aprobate în termenul prevăzut de lege se aplică cota maximă de impozitare, lucru care s-a și întâmplat la Moldova Nouă.

Dacă nu se întâmplă indexarea, legiuitorul spune că se aplică indexarea la maximul prevăzut pentru taxa respectivă. Aceiași consilieri fac procedura de trei ani, împreună cu mine, procedura pe care am vrut să o facem în 2023. Când au ridicat mâna și nu au vrut să indexeze, au ieșit din primărie și s-au dus la locurile lor de discuții și au spus: noi suntem cei care nu mărim taxele. Au pus punct prea devreme și nu au explicat că dacă nu se aprobă indexarea se aplică cota maximă indexată”, a declarat primarul Ion Chisăliță.

Potrivit expressdebanat.ro, pentru a salva situația, Consiliul Local a aprobat, la inițiativa PSD, un proiect de hotărâre pentru corectarea situației. Primarul Chisăliță a declarat pentru sursa citată că decizia este ilegală și vine prea târziu pentru a putea fi aplicată în acest an fiscal. 

E atributul domnului Prefect (n.red. verificarea legalității) și, în acest context, trebuie să-i reamintesc că, până în prezent, nu am primit rezultatul cu concluziile dumnealui, în urma controlului efectuat în urmă cu 3 săptămâni. Speța nu e grea deloc, deci nu înțeleg de ce întârzie să se pronunțe. În prezent, avem parte de un circ pe tema taxelor și impozitelor locale, dar care ar fi putut fi evitat dacă cei de la PSD ar fi citit Codul fiscal. Acum vedem cum cel care a dat foc la casele tuturor, strigă cât poate de tare că le stinge. Incendiatorul pozează în salvator. Ei au creat toată nebunia, era de datoria lor să o rezolve și să-și asume eventualele consecințe legale. Sper că au înțeles că fiscalitatea nu e un loc de joacă, nici măcar politic”, a mai declarat Ion Chisăliță pentru expressdebanat.ro.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite