VIDEO 491 de ani de atestare documentară a Băilor Olăneşti. Alin Oprea, Andreea Bălan şi Daniela Gyorfy vor concerta în staţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, 19 iulie, oraşul - staţiune Băile Olăneşti din judeţul Vâlcea împlineşte 491 de ani de atestare documentară. Cu acest prilej, administraţia locală organizează Zilele oraşului, manifestare aflată la a X-a ediţie.

Timp de patru zile localnicii şi turiştii sunt invitaţi să petreacă la Zilele oraşului - staţiune Băile Olăneşti din judeţul Vâlcea. 

Administraţia locală, organizatoarea evenimentului, a ţinut cont de tipicul celor care se află în staţiune în aceste zile şi a pregătit un program cu multă muzică populară, momente vesele, dar şi muzică uşoară. În fiecare seară se va organiza discotecă în aer liber, după ora 22.00, iar duminică, 22 iulie va fi şi un foc de artificii. Concertele se vor desfăşura începând cu ora 18.30.

Staţiunea balneoclimaterică este recunoscută pentru cele peste 35 surse hidrominerale: izvoare naturale, puţuri şi galerii, din care 13 sunt izvoare minerale pentru cură internă, iar trei izvoare şi patru sonde au ape minerale sulfuroase, hipertone, fiind folosite pentru cură externă, potrivit datelor furnizate de site-ul Primăriei Băile Olăneşti.

Deşi oraşul se indentifică cu izvoarele sale, staţiunea este sărbătorită în funcţie de una dintre cele opt localităţi componente - cea de la care şi-a luat numele, chiar nu este prima care apare în vechile hrisoave. Documentele pomenesc pentru prima dată de Cheia, într-un act al Mănăstirii Govora, de pe timpul voievodului Radu cel Mare, în 1502. Două decenii şi jumătate mai târziu apar detalii despre Olăneşti într-un act al lui Radu de la Afumaţi prin care era împroprietărit un spătar şi fratele acestuia cu o moşie din zonă.

Despre existenţa apelor minerale se menţionează două secole mai târziu, în 1760, când sunt numite tămăduitoare într-un hrisov. Tot atunci se construiesc şi primele camere de băi, iar de aici şi denumirea de astăzi. 

1873 este considerat neoficial anul apariţiei staţiunii, datorită medaliilor de aur obţinute de apele minerale de la Olăneşti în cadrul Expoziţiei Internaţionale de la Viena. 

PROGRAMUL ZILELOR ORAŞULUI STAŢIUNE BĂILE OLĂNEŞTI

Joi, 19 iulie

Rapsodia Vâlceană

Alin Oprea

Axinte, Vacanţa Mare

Mariana Stan

Aurel Moga

Vineri, 20 iulie

Erica Vîlcu

Alexandra Popescu

Alin Pavelescu

Ion Popa

Marina

Andreea Bălan

Sâmbătă, 21 iulie, 

Andrei Ţuru

Ştefania Diţă

Ane Mary

Ilie Dură

Elena Ghiţulete

Maria Dragomiroiu

Plăieşii din Chişinău

Duminică, 22 iulie

Luca Georgescu

Livia Floarea

Alissa Popescu

Aida

Vasile Muraru şi Valentina Fătu

Daniela Gyorgi

Foc de artificii. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite